Programare RAR: pașii pe care trebuie să-i urmați

Autor: Dan Vache
Programare RAR, omologarea, euro 7

Pentru a obține o programare RAR (Registrul Auto Român) intrați pe site-ul RAR sau sunați la numărul de telefon 021.9672, unic pentru toate județele din România.

Programare RAR online

În online se poate face o singură programare RAR pe zi. Tot online puteți verifica dacă programarea făcută este validă. Dacă doriţi să vă programaţi cu două vehicule, trebuie să folosiţi serviciul telefonic. Chiar și așa, numărul maxim de programări obţinute la un apel telefonic se limitează la două.

Pentru a putea face o programare la RAR trebuie să intrați dintr-un browser (internet explorer, mozilla firefox, google chrome, opera, etc) care să permită cookies. Dacă aveți AdBlock trebuie să îl dezactivați, întrucât când apăsăți pentru o programare se va deschide o fereastră nouă. AdBlock activ va bloca această fereastră și nu veți putea face programare la RAR.

De asemenea, RAR atrage atenția că modul de funcționare al browserului nu trebuie să fie Private / Incognito / Tracking Protection.

În cazul în care încadrarea pe activitate a programării şi pe categorie a vehiculului (în funcţie de masă maximă totală autorizată) sau detaliile completate pe bilet nu sunt corecte, RAR va refuza efectuarea serviciului pentru care șoferul s-a prezentat.

V-ar putea interesa și:

Pași programare la Registrul Auto Român:

1. furnizarea datelor necesare (este necesar să aveți la îndemână documentele vehiculului);
2. alegerea zilei şi orei preferate;
3. obţinerea numărului de programare.

RAR mai spune că trebuie selectată activitatea dorită şi categoria vehiculului, în funcţie de masa maximă autorizată a acestuia. Programarea este efectuată cu succes atunci când obţineţi numărul programării, care apare pe ultima pagină, împreună cu data şi intervalul orar programat.

V-ar putea interesa și:

Intervalul în care v-ați programat reprezintă perioada de timp în care vă este permis accesul cu vehiculul în curtea reprezentanței RAR, în vederea inițierii activității. Durata de efectuare a prestației depinde de complexitatea acesteia.

Notaţi numărul programării, deoarece după acesta veţi fi identificați la data la care vă prezentați la RAR pentru efectuarea activităţii.

Programările telefonice (0219672) pentru toate reprezentanţele din ţară se vor face:

Luni – Miercuri: 8:00 – 16:30
Joi: 8:00 – 20:00
Vineri: 8:00 – 14:00

Tariful este de 0,01 euro/minut (tarif normal RCS & RDS).

V-ar putea interesa și:

Anulare programare RAR

Începând cu data de 5 februarie 2020 programările obţinute pentru activităţile pe care le prestează Registrul Auto Român nu mai pot fi anulate.

„Măsura a fost luată în favoarea tuturor clienţilor, care astfel vor avea acces facil şi nediscriminatoriu la sistemul de programări gestionat de Registrul Auto Român”, scrie rarom .ro.

Orice persoană care doreşte să aibă acces la serviciile RAR, va apela 021/9672, indiferent de domiciliu sau zona din ţară în care se află.

Avantajele numărului unic de programări sunt: încărcarea uniformă a reprezentanţelor RAR, accesul rapid al clientului la operatorul care efectuează programarea telefonică, alternativa programării în judeţe limitrofe, dacă intervalul de aşteptare este mai mic. De asemenea, timpul de reacţie va fi foarte scurt şi acţiunile uniforme în cazurile de creştere temporară a numărului de solicitări de programare.

V-ar putea interesa și:

Certificat de autenticitate RAR

Costul unui certificat de autenticitate RAR pentru vehiculele cumpărate din România este de 150 lei. Pentru vehiculele aduse din străinătate se va face și omologare individuală, odată cu autenticitatea, așa că prețul ajunge la 450 lei.

Cum se emite un certificat de autenticitate RAR

Angajații RAR vor verifica configurația autoturismului (serie motor, serie caroserie), care ar trebui să fie aceeași din momentul omologării.

Acte necesare RAR pentru eliberarea unui certificat de autenticitate sunt:

  • cerere,
  • cartea mașinii,
  • cartea de identitate a solicitantului,
  • talonul mașinii cu dovada ITP-ului valabil.
Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn