Românii cu mașini tunate trec RAR-ul ziua și îl pică noaptea. Polițiști de la Brigada Rutieră au desfășurat în weekend o activitate de control în trafic împreună cu inspectori din cadrul RAR pentru a verifica mașinile tunate.
„Îți dorești o mașină „tunată”? Crezi că e mai „cool”, arată mai bine și sună mai bine, așa-i? Cel mai probabil doar face zgomot și poluează mediul dacă modificările nu sunt omologate. Sfatul nostru e ca atunci când te hotărăști să-ți tunezi mașina, sa ții cont de reglementările legale.
Colegii noștri de la Brigada Rutieră au desfășurat în weekend o activitate în colaborare cu inspectori din cadrul RAR pentru a preveni accidentele de circulație înregistrate pe fondul deficiențelor tehnice ale vehiculelor și diminuării disconfortului fonic produs de autovehiculele cărora le-au fost efectuate modificări neomologate sistemului de evacuare a noxelor”, au postat pe Facebook reprezentanții Poliției Capitalei.
Amenzi date de polițiști de la Brigada Rutieră
Rezultatele obținute in urma activităților de control, au fost următoarele:
- 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 30.000 de lei pentru deficiențe tehnice:
– 6 pentru modificări ale sistemului de evacuare a noxelor;
– 4 pentru modificări constructive neomologate;
– 25 pentru alte deficiențe tehnice.
- 15 certificate de înmatriculare au fost reținute;
- 4 seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare au fost ridicate.
Numărul mare de mașini second-hand cu eșapamente defecte, dar și pasiunea unor tineri pentru zgomotele puternice de eșapament îi determină acum pe polițiștii din România să aducă în dotare sonometrul, un dispozitiv de măsurare a nivelului presiunii acustice.
Limita legală de zgomot se încadrează între 45 şi 55 de decibeli.
Sonometrul (fonometru) este compus dintr-un microfon, un amplificator, un voltmetru gradat în decibeli și un filtru trece-bandă. Unele modele conțin reglaje de sensibilitate, niveluri maxime și minime, afișaje digitale ale sunetelor impulsionale, înregistrate pe fracțiune de secundă, până la intensități sonore medii, pe durate mai mult sau mai puțin lungi.
Schimbarea evacuării la un autoturism este una dintre cele mai folosite metode de tunning.
Sonometrul poate lăsa șoferii fără certificatele de înmatriculare ale vehiculelor
Autovehiculele tunate ale căror sisteme de evacuare au primit modificări neomologate vor fi depistate în trafic de către polițiști cu noile dispozitive. Amenzile sunt între 600 și 700 de lei. În plus, vor fi reținute certificatele de înmatriculare până se face dovada că au fost remediate problemele.
Cât costă un sonometru
Un sonometru costă între 100 de lei și 400 de lei.
Când sunt utilizate sonometrele
Sonometrele sunt utilizate frecvent în studii de poluare acustică pentru determinarea aproape a oricărui tip de zgomot, dar în mod special pentru domeniile industrial, protecția mediului și zgomot aeroportuar.
Sonometrul este proiectat pentru a răspunde la sunet în aproximativ același mod ca și urechea umană, în vederea obținerii de măsurători obiective, reproductibile ale nivelului de presiune acustică.
V-ar putea interesa și:
- Cum poți cumpăra mașini la licitații Adesa, fostul CarsOnTheWeb
- TOP: Mașini ieftine prin Rabla cu prețuri sub 10000 euro
- Top 20 cele mai ieftine mașini hibrid din România
- TOP 15 cele mai ieftine mașini plug-in hybrid
Totuși, valorile indicate de sonometru nu sunt identice cu percepția sunetului de către urechea umana. Pentru aceasta Standardul Internațional pentru performanțele sonometrelor IEC 61672:2013 prevede includerea și utilizarea filtrului A de ponderare în frecvență precum și altor curbe de ponderare C și Z (zero).