Poliția locală ridică vehiculele parcate neregulamentar

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
masini abandonate parcare pe trotuar trotuare

Poliția locală poate dispune ridicarea unui vehicul staționat neregulamentar pe domeniul public, conform legii pentru modificarea și completarea OG nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.

Proiectul de lege care prevede dreptul autorităților de a ridica mașinile parcate neregulamentar pe trotuare și spații verzi a fost dat în urmă cu câțiva ani.

Poliția locală ridică vehiculele parcate neregulamentar

 În cazul nerespectării obligației de a nu ocupa domeniul public cu vehicule.în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public, dacă un vehicul staționează pe domeniul public,.în alte locuri decât drumul public, poliția locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.

Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă,.nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane fizice.și juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative.

V-ar putea interesa și:

Ridicarea vehiculului se dispune, în scris de Poliția locală, prin dispoziție de ridicare, care cuprinde:

a) data, ora și locul ridicării vehiculului;

b) gradul profesional, numele și prenumele polițistului local care poate dispune măsura tehnico-administrativă, precum și unitatea din care acesta face parte;.

c) indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;

d) mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului;

e) mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul;

f) date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

Condiții pentru ridicarea vehiculelor

Dispoziția de ridicare se încheie în 3 exemplare, cu următoarea destinație:.primul exemplar pentru emitent, al doilea exemplar pentru administratorul drumului public sau, după caz, pentru administrația publică locală,.iar al treilea exemplar pentru persoana fizică sau juridică care solicită restituirea vehiculului.

Operațiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat.

Reguli în ceea ce privește depozitarea vehiculului

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia,.proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare.

Depozitarea se face numai în spații corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală.

V-ar putea interesa și:

Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administrației publice locale.

Vehiculul ridicat se poate restitui, dar numai după ce s-a făcut dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate,.justificată prin documentele care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în.spațiile special amenajate se face pe durata a 24 de ore, prin serviciu continuu.

Ce amenzi ar trebui să dea autoritățile pentru parcarea pe trotuare

Parcarea neregulamentară pe trotuare sau pe carosabil este sancționată în România cu trei puncte de penalizare și 4-5 puncte de amendă. Așadar, amenda variază între 660 lei – 825 lei.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare