Piața de rent a car are o creștere spectaculoasă după 2 ani de pauză

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
rent a car

Piața de rent a car din România, blocată aproape complet în 2020 din cauza restricțiilor de deplasare, își revine puternic odată cu relansarea curselor aeriene interne și internaționale, care aduc peste 70% din clienții firmelor de închirieri auto.

Închirierile auto sunt în strânsă legătură cu HoReCa și turismul, domenii grav afectate în ultimii doi ani, dar care acum și-au revenit considerabil.

„Piața de rent a car în 2022 cunoaște o creștere spectaculoasă, însă nu va reuși anul acesta să ajungă la valoarea din 2019 din cauza lipsei de mașini de închiriat. În 2020, aproape jumătate dintre companiile de închirieri auto au intrat în faliment, iar cele care au supraviețuit au redus parcul auto”, a declarat Cristian Damian COO Autoroparent.ro, companie de rent a car, care face parte din grupul de firme Auto Rent Europe.

De unde vin clienții pentru piața de închirieri auto

Procentul cel mai mare de clienți pentru piața de rent a car din România îl constituie persoanele care sosesc în special din Germania, Spania, Italia și Franța.

Românii care se întorc în țară în vizite, alături de străinii care vin în special pentru întâlniri de afaceri, preferă să închirieze mașini premium pe durata șederii, fiind foarte important statutul.

Pe lângă acest segment, este și cel al românilor care, deși dețin o mașină, preferă să închirieze o mașină nouă premium pentru a merge la un eveniment. Într-un număr restrâns sunt și românii care închiriază un autoturism premium pentru a merge în concediu în țară sau în străinătate.

Piața de rent a car din România, duce lipsă de mașini

Deși pe piața de rent a car din România este o cerere foarte mare, companiile de închirieri auto nu o pot îndeplini din cauza lipsei de mașini.

Firmele de rent a car sunt acum mai precaute și preferă să nu repete situația din urmă cu doi ani în care au avut rate la credite pentru mașini și nu au avut clienți pentru acestea.

Situația incertă din cauza pandemiei descurajează companiile să facă din nou investiții. Astfel, parcurile de rent a car vor crește treptat flota pe măsură ce situația economică își revine. Din această cauză, va dura ceva timp până ce piața de rent a car va reveni la nivelul de dinainte de pandemie.

Românii care vin în vizită în țară sau cei care fac turism local preferă să închirieze mașini decât să plătească pentru alte servicii de transport.

Cât costă sa închiriezi o mașină premium

Prețurile pentru închirieri auto la modele premium, BMW și Mercedes-Benz, variază între 90 de euro pe zi și 100-125 euro pe zi în funcție de tipul caroseriei: sedan, cabrio, crossover sau break. Vara, cele mai căutate mașini pentru călătorii sunt cele sedan, în timp ce în anotimpul rece sunt mai căutate crossoverele.

În funcție de politica companiei de rent a car, pe lângă costul zilnic de închiriere al unei mașini, mai pot exista taxe pentru depășirea numărului de km impus în contract în caz că nu este fără limită de km.

Alte taxe suplimentare pot fi pentru aeroport, șofer, asigurare, reumplerea rezervorului, livrarea sau colectarea mașinii de închiriat de la o anumită adresă.

Față de anii de dinainte de blocajul generat de pandemie, românii sunt mai atenți cu costurile și închiriază mașini pentru perioade mai scurte de timp ori scot de pe listă SUV-urile mari, care automat au un cost de închiriere mai ridicat.

Persoanele care caută mașini de închiriat vor să circule în jur de 800-1.000 de km, prin urmare, aleg modele diesel datorită autonomiei ridicate.

V-ar putea interesa și:

Deși piața auto se îndreaptă către electrificare, mașini hibride și mașini electrice, în serviciile rent a car acestea încă nu sunt căutate din cauza autonomiei mici. În plus, cum taxarea unei mașini de închiriat se face pe zi, clienții nu vor să piardă 2 ore la un drum de 500 de km pentru a încărca o mașină electrică.

Autoroparent.ro este o companie de rent a car care face parte din grupul de firme Auto Rent Europe. În flota de mașini de închirieri auto sunt în mare parte mașini premium BMW și Mercedes-Benz.

Foto: Dariusz Sankowski from Pixabay

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare