Permis expirat în perioada stării de alertă – valabilitate 90 zile

Autor: EVmarket Romania
permis expirat. redobandire permis suspendat, restituire permis de conducere

Permis expirat în perioada stării de alertă: va fi considerat valabil 90 de zile de la dată încetării acesteia. De asemenea, autorizaţiile de circulaţie provizorie, dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare şi permiselor de conducere vor fi valabile 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor:  potrivit art.4 alin (5) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 valabilitatea documentelor emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări, pentru permise de conducere, autorizații de circulație provizorie și documente eliberate in condițiile art 4 alin.(3) din OMAI 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie și art.4 alin.(2) din OMAI 123/2013 privind condițiile de eliberare a permisului de conducere(…) expirate în această perioadă.

Cât costă asigurarea RCA în 2021. Iată cele mai bune prețuri

In cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea se menține doar pentru autovehiculele care dețin asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulație în termen de valabilitate.

RAAPPS anunță majorarea prețului cu 30% pentru emiterea unui nou permis de conducere.

Permis expirat

Cererile de preschimbare permis expirat pot fi depuse într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă.

Aceleaşi reglementări se vor aplica şi documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare, examinare, preschimbare permis de conducere (certificat de autenticitate, documentul emis de unitatea medicală autorizată – fişa medicală, dosar şcolarizare) care vor expira pe perioada stării de alertă.

V-ar putea interesa și:

Acte necesare schimbării permisului auto:

  • cererea solicitantului – se completează în format electronic la ghișeu;
  • actul de identitate, în original și copie – în cazul cetățenilor români, actul de identitate al titularului, în original și copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reședința în România;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere de 89 lei – achitată în numerar la ghișeu, online în sistem internet banking, dar și de la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin mandat poștal;
  • permisul de conducere în original;
  • documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original și copie din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere. Taxa pentru efectuarea vizitei medicale: în funcție de clinică costă între 150 lei (General Med Services) și 200-270 lei la alte clinici.

Dosarul cu acte pentru preschimbarea permisului de conducere trebuie să îl depuneți personal. Pentru a reduce din timpul petrecut la DRPCIV puteți să va faceți o programare online aici.

Permisul de conducere se schimbă doar când expiră. Nu veți fi nevoiți să îl reînnoiți dacă va schimbați adresa sau cartea de identitate. Atenție la înfățișarea pe care o aveți. Dacă v-ați lăsat barbă, spre exemplu, trebuie să reînnoiti și cartea de identitate.

V-ar putea interesa și:

Permisul de conducere în București va fi eliberat de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) din Șoseaua Pipera nr 49 sau dacă doriți îl puteți primi prin poștă la adresa de domiciliu sau la orice altă adresa menționată în cerere.

Puteți face o verificare emitere permis aici.

Permis expirat amendă

Dacă sunteți oprit de Poliție și aveți permis auto expirat este posibil să primiți o amendă între 870 și 1.160 lei.

Permis expirat consecințe: Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat (articolul 101).

Foto: Andreas Breitling from Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare