Parcarea pe trotuare în România este interzisă

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset

Parcarea pe trotuare, în locuri neamenajate de către administrație, este interzisă prin lege în România, însă șoferii nu înțeleg acest lucru. Poliția ar trebui să aplice și sancțiuni nu doar avertismente.

Șoferii îi lasă pe pietoni fără trotuare

Numărul de mașini în creștere în București și „nepăsarea” șoferilor îi lasă pe pietoni fără trotuare și îi forțează să meargă pe carosabil. EVmarket.ro a surprins câteva fotografii in București cu mașini parcate neregulamentar pe trotuare.

Parcarea mașinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există indicatoare sau marcaje amplasate de autorități. Vorbim de trotuare care au lățimea de cel puțin 3 metri, iar amenajarea spațiului se face de către primărie cu acordul poliției rutiere.

V-ar putea interesa și:

În Codul Rutier, OUG 195/2002, la articolul 72 (Reguli pentru alți participanți la trafic), alineatul 7 se menționează că: „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”.  Vehicule imobilizate sunt mașinile care staționează cel mult 5 minute. După această durată, imobilizarea se consideră staționare.

Aproape 50% dintre șoferi recunosc că parchează mașina în locuri interzise. Pe de altă parte, șoferii reclamă aglomerația și lipsa de civilizație.

Ce amenzi ar trebui să dea autoritățile pentru parcarea pe trotuare

Parcarea neregulamentară pe trotuare sau pe carosabil este sancționată în România cu trei puncte de penalizare și 4-5 puncte de amendă. Așadar, amenda variază între 660 lei – 825 lei.

V-ar putea interesa și:

Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.

Cum obțineți confirmarea că v-a fost ridicată mașina

Contactați dispeceratul Poliției Locale, apelând următoarele numere de telefon:  0800 800 772, 021 9941.

  • Pentru vehiculele cu masa maximă autorizată până în 5 tone, taxa pentru vehiculele cu masa maximă autorizată până în 5 tone e compusă din 200 lei ridicare, 150 lei transport și 150 lei depozitare/zi. In total: 500 de lei + amendă.
  • Pentru vehiculele cu masa maximă autorizată peste 5 tone, taxa pentru vehiculele cu masa maximă autorizată peste 5 tone e compusă din 270 lei ridicare, 200 lei transport și 150 lei depozitare/zi. In total: 620 de lei + amendă.
Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare