Italienii au panouri solare invizibile. Cum arată și ce forme pot lua

Autor: EVmarket Romania
panouri solare invizibile piatra

Compania italiană Dyaqua produce panouri solare invizibile, denumite Invisible Solar Rooftile. Acestea au fost dezvoltate pornind de la idea de a îmbunătăți eficiența energetică în patrimoniul cultural, unde nu pot fi montate tipurile clasice de panouri fotovoltaice.

Fiecare modul Invisible Solar este mai mult decât un panou fotovoltaic, este, de asemenea, un element arhitectural cu diverse funcționalități.

Ce forme pot lua noile panouri solare invizibile

Italienii produc panouri solare care arată exact ca materialele naturale: plăci de teracotă, pietre, lemn, beton și cărămidă.

Plăcile Invisible Solar sunt realizate dintr-un compus polimeric care permite razelor soarelui să pătrundă în interior. Celulele fotovoltaice sunt integrate manual în interior și acoperite cu un strat de compus polimeric. Ca rezultat, o astfel de soluție poate fi instalată nu numai pe acoperișuri, ci și pe pereți (acoperirea fațadelor, ziduri, grădini și terase) și podele (pavaje în aer liber, alei, parcări).

Invisible Solar este o nouă tehnologie fotovoltaică care capătă aspectul oricărui material de construcție.

Funcționarea modulelor solare invizibile se bazează pe densitatea moleculară scăzută. Fiecare modul este compus dintr-un compus polimeric reciclabil. În interiorul modulului sunt încorporate celule standard de siliciu monocristalin. Suprafața, care este opacă la vedere dar translucidă la razele solare, permite luminii să pătrundă și să alimenteze celulele.

Invisible Solar este extrem de adaptabil și poate lua aspectul principalelor materiale de construcții, oferind numeroase combinații de forme și culori.

VIDEO: Invisible Solar Rooftile

Producția a început doar pentru Rooftile, materiale folosite pe acoperișuri. Celelalte materiale Invisible Solar sunt prototipuri care așteaptă să fie puse în producție.

Prețuri panouri solare invizibile: suprafață 9 mp – 134 de module ascunse în țigle – 1 kWp (1.000 kWh pe an) –  7.000 euro + TVA.

Primii clienți ai Dyaqua Invisible Solar sunt din orașul Pompeii, Thermopolis, Casa Dei Vettii și multe consilii locale care dețin active supuse constrângerilor artistice sau arhitecturale.

Aprobate de Ministerul Culturii din Italia, plăcile fotovoltaice au fost instalate și în Vicoforte, nu departe de Cuneo, urmând a fi utilizate în curând în Maxxi, renumitul Muzeu de Artă Contemporană din Roma. În următoarele luni, acestea vor fi montate și pe acoperișurile unor clădiri publice din Split, Croația și Evora, Portugalia. Tehnologia care va fi folosită în aceste orașe se numește Tegosolar.

Spre deosebire de panourile fotovoltaice convenționale, care sunt elemente exterioare, soluția italienilor constă dintr-un material care imită materialele acoperișurilor.

V-ar putea interesa și:

Panourile solare fotovoltaice sunt utilizate pentru alimentarea consumatorilor sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua publică.

Panourile solare pot fi de două feluri: fotovoltaice sau termice.

  • Panourile solare fotovoltaice transformă energia luminoasă a soarelui în energie electrică.
  • Panourile solare termice captează energia solară și o transformă în energie termică.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare