O țară vrea să construiască o „baterie” uriașă subterană

Autor: Cosmin Lixandru
A+A-
Reset

Australia vrea să construiască o „baterie” uriașă subterană pentru a avea energie verde atunci când sursele regenerabile nu produc din cauza lipsei de vânt sau soare.

Guvernele din întreaga lume încearcă să crească capacitatea de energie regenerabilă, făcând eforturi pentru a-și reduce dependența de combustibili fosili. De aceea, Australia a decis să construiască o hidrocentrală subterană uriașă sub un parc național, scrie weforum.org.

Proiectul Snowy 2.0, evaluat la 3,1 miliarde de dolari, va folosi apa care curge între două rezervoare pentru a genera 10% din nevoile energetice ale Australiei la orele de vârf și când energiile regenerabile nu pot fi produse.

V-ar putea interesa și:

Această „baterie” va fi construită în Munții Snowy din New South Wales

Bateria are capacitatea a 35 de milioane de baterii de uz casnic.

Apa va curge prin 27 de kilometri de tunele de la barajul Tantangara până la rezervorul Talbingo, la 700 de metri mai jos, în timp ce va trece printr-o centrală electrică la 1 kilometru sub pământ. Turbinele vor fi reversibile astfel încât să poată pompa apă în sus, atunci când cererea este scăzută, folosind energia eoliană.

Cunoscut sub denumirea de sistem hidro-pompat, proiectul funcționează ca o baterie gigantă, stocând energia apei care poate fi eliberată ca energie electrică în rețea în doar 90 de secunde. Instalația va asigura stocarea a 175 de ore de energie (350.000 MWh), suficientă pentru a alimenta 3 milioane de case pentru o săptămână.

baterie

Prima energie produsă din Snowy 2.0 va ajunge în rețeaua națională la sfârșitul anului 2024.

Snowy Hydro, compania din spatele proiectului, spune că vor fi create 5.000 de noi locuri de muncă. Snowy Hydro 2.0 se bazează pe proiectul original Snowy Hydro, dezvoltat pentru a atenua efectele secetei din interiorul continentului prin stocarea apei din râurile Murray, Murrumbidgee, Snowy și Tumut.

V-ar putea interesa și:

Guvernul spune că noul proiect este esențial pentru tranziția Australiei la surse de energie regenerabilă. În prezent, aproape două treimi din energia electrică a țării este generată de instalațiile pe cărbune. Împreună, cărbunele și gazul reprezintă 85% din generarea de energie a țării.

Urmărește-ne pe Facebook

Știri similare