Nu vom avea o taxă de poluare pentru automobile în 2020

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset

Nu vom avea o taxă de poluare pentru automobile în 2020, întrucât aceasta nu ar rezolva problema la nivel naţional. Reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung, consideră ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Noi ne uităm la o strategie pentru întreaga economie şi aici includem toate sectoarele de energie care poluează, inclusiv traficul rutier. Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional. Ceea ce încercăm să facem este retehnologizarea. Este o politică mult mai bună şi sustenabilă pe termen lung decât o taxă. Mesajul meu este că politica fiscală folosită ca instrument pentru reducerea poluării are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci când ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor împrumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung. Deocamdată, nu se discută de o taxă de poluare, dar vom vedea în viitor”, a spus Cîţu.

Taxă de poluare

Fără o taxă auto, parcul auto național crește cu aproximativ 450.000 de mașini second-hand anual, importate din Vest.

V-ar putea interesa și:

Ministrul Finanţelor Publice a amintit, totodată, de programul guvernamental „Rabla” prin care, în acest an, se urmăreşte eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.

„Programul „Rabla” susţine eliminarea acestor maşini care poluează. Anul acesta sunt 60.000 de unităţi care vor distribuite, deci programul continuă. Dacă programul „Rabla” reuşeşte să aducă mai multe maşini noi decât cele importate, vom vedea rezultatele. În acelaşi timp, spun că trebuie să găsim o soluţie la nivel de economie, nu doar pentru sectorul auto”, a afirmat oficialul.

Parcul auto din România crește mai repede decât infrastructura rutieră. Anul acesta, va depăși 9 milioane de autovehicule, iar în 2021, va depăși pragul de 10 milioane de mașini.

Curtea Europeană de Justiție a declarat taxa auto din România ca fiind ilegală, astfel ca de la 1 februarie 2017 a fost eliminată.

Timp de 10 ani, între 2007 și 2017, taxa auto a fost plătită o singură dată pe durata de funcționare a mașinii. Calculul timbrului de mediu 2016 se făcea pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, norma de poluare, cilindreea și vechimea mașinii.

V-ar putea interesa și:

În trecut, românii au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013) și timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 1 februarie 2017).

Timbrul de mediu a fost aplicat autoturismelor aduse din UE, la revânzarea mașinilor înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a plătit taxă, sau la reinmatricularea mașinilor pentru care taxa auto a fost recuperată în instanță.

Foto: MikesPhotos from Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook

Știri similare