Normele Euro 7 vor scumpi mașinile cu peste 2000 euro

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
emisii euro 7

Trecerea la normele Euro 7 pentru emisiile vehiculelor noi ar duce la creșteri directe ale costurilor de 4 până la 10 ori mai mari decât cele estimate de Comisia Europeană, potrivit unui nou studiu.

Normele Euro 7 ar scumpi mașinile cu peste 2000 euro

Normele Euro 7 vor crește costurile de producție ale mașinilor, dubițelor, camioanelor și autobuzelor. Un studiu realizat de Frontier Economics calculează costurile per vehicul la aproximativ 2.000 de euro pentru mașini și camionete cu motor cu ardere internă și aproape de 12.000 de euro pentru camioanele și autobuzele diesel.

Aceste cifre sunt de 4 până la 10 ori mai mari decât estimările Comisiei privind trecerea la normele Euro 7 (180-450 euro pentru mașini și camionete și 2800 euro pentru camioane și autobuze). Aceste estimări cuprind numai costurile directe de producție, în primul rând pentru echipamente și investiții.

Aceste costuri suplimentare nu corespund prețurilor de achiziție; în schimb, cresc și mai mult prețurile pentru utilizatorii finali. Prin urmare, creșterile de preț ar fi probabil mai mari decât cifrele citate în studiu.

UE are cele mai stricte standarde din lume

Cu normele actuale Euro 6/VI, UE are cele mai cuprinzătoare și stricte standarde pentru emisiile de poluanți (cum ar fi NOx și particulele) din lume.

„Industria auto europeană se angajează să reducă în continuare emisiile în beneficiul climei, mediului și sănătății. Cu toate acestea, propunerea Euro 7 pur și simplu nu este modalitatea corectă de a face acest lucru, deoarece ar avea un impact extrem de scăzut asupra mediului la un cost extrem de ridicat.

 

Se vor obține beneficii mai mari pentru mediu și sănătate prin tranziția la electrificare, înlocuind în același timp vehiculele mai vechi pe drumurile UE cu modele Euro 6/VI”, a declarat Sigrid de Vries, director general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Pe lângă costurile directe, propunerea Euro 7 va declanșa costuri indirecte, cum ar fi un consum mai mare de combustibil. Pe durata de viață a unui vehicul, acest lucru ar putea crește costurile cu combustibilul cu 3,5% – în valoare de 20.000 euro în plus pentru camioanele pe distanțe lungi și 650 euro pentru mașini și camionete.

România se opune trecerii la normele Euro 7

Aceste costuri indirecte – care sunt ignorate în evaluarea de impact a Comisiei Europene – vin pe lângă costurile directe. Acestea s-ar adăuga la costul total al deținerii unui vehicul, punând presiuni financiare suplimentare asupra consumatorilor și întreprinderilor într-un moment de inflație ridicată și de creștere a prețurilor la energie.

V-ar putea interesa și:

Industria auto europeană se angajează să reducă în continuare emisiile. Cu toate acestea, propunerea Euro 7 pur și simplu nu este modalitatea corectă de a face acest lucru, deoarece ar avea un impact extrem de scăzut asupra mediului la un cost extrem de ridicat.

Sursa: ACEA

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare