MOL a introdus plata pentru mașini electrice în benzinării

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset

Benzinăriile MOL au introdus luna aceasta plata pentru mașini electrice în cele patru stații peco din București. Plata se face pentru o sesiune iniţiată, o singură încărcare, indiferent de electricitatea consumată sau de timpul petrecut la sţatie.

Serviciul de încărcare mașini electrice se numește MOL Plugee, iar harta stațiilor de încărcare MOL o găsiți aici.

„Instalarea și operarea infrastructurii staţiilor de încărcare presupune costuri considerabile, astfel încât nu am putea continua îmbunătăţirea reţelei de staţii de încărcare dacă acest serviciu ar fi menţinut gratis”, spun reprezentanții MOL.

Tarife încărcare mașini electrice

Tarifele pentru încărcarea vehiculelor electrice sunt de 29 de lei pentru încărcare normală 22kWh (AC – Type 2) și de 44 de lei pentru încărcare rapidă 50kWh (DC – CCS, CHAdeMO), indiferent de electricitatea consumată.

Așadar, acestea sunt tarifele pentru un plin în benzinăriile MOL, indiferent de capacitatea bateriei mașinii electrice.

V-ar putea interesa și:

Politica de încărcare în stațiile MOL

MOL informează șoferii să țină cont de necesitatea celorlalți clienți de a-și încărca autovehiculul electric, dacă timpul de încărcare necesar este prea lung. De asemenea, îi sfătuiește să afișeze numărul de telefon, în cazul în care lasă mașina nesupravegheată.

În urma opririi serviciului de încărcare electrică, utilizatorul va trebui să părăsească punctul de încărcare cu vehiculul său în 5 minute. În timpul acestei perioade de grație, nu se vor aplica taxe suplimentare pentru ocuparea punctului de încărcare.

Deși nu se vor aplica taxe suplimentare pentru ocuparea punctului de încărcare chiar și după expirarea perioadei de grație, utilizatorul trebuie să părăsească punctul de încărcare cu vehiculul său, facilitând astfel bună funcționare a stației.

Cum funcționează stațiile electrice MOL

Șoferul parchează mașina pe locul rezervat mașinilor electrice, intră în magazin, iar la casa de marcat spune operatorului că va încărca normal sau rapid mașina electrică.

Cu bonul fiscal, anunță operatorul că vrea să încarce, iar acesta va porni sesiunea de încărcare. Pentru a pleca din stație, șoferul trebuie să anunțe din nou operatorul, care va deconecta mașina de la stația de încărcare.

V-ar putea interesa și:

În cât timp se încarcă o mașină electrică

Echipamentele de încărcare pot furniza o putere de 43 kW pe cablu cu stecker Type 2 și 22 kW pe priză Type 2. Unele modele de automobile pot încărca rapid pe conectorul de curent alternativ: Renault (22kW sau 43kW). O sesiune de încărcare AC poate dura între 1 și 1,5 ore.

Echipamentele cu încărcare rapidă (curent continuu) sunt cele care au o capacitate de peste 40kW. O sesiune de încărcare rapidă poate dura între 25 și 40 de minute.

Ce mașini electrice puteți încărca în benzinăriile MOL

Cu Type 2 (Mennekes) (AC) pot fi încărcate modelele: Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, VW e-Golf, Renault Zoe, iar cu un cablu adaptor Type 2 – Type 1 se pot încărca modelele Nissan Leaf, Kia Soul, Peugeot iOn.

Două tipuri de conectori pentru încărcarea continuă (DC) sunt folosiţi cu precădere în Europa: conectorul CHAdeMO, dezvoltat de producătorii de mașini japoneze, folosit de Nissan, Kia, Mitsubishi, Citroen și Peugeot și conectorul CCS, un model dezvoltat de la versiunea conectorului Type 2, susţinut în mare parte de producătorii europeni precum BMW și Volkswagen. Pentru a încărca Tesla Model S, se poate folosi un adaptor pentru conectorul de tipul CHAdeMO.

Prima stație MOL

Prima stație MOL de încărcare mașini electrice a fost inaugurată în februarie 2018. Grupul MOL are o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 țări, din care 213 stații peco în România.

MOL România, alături de E.ON, lansează „autostrada electrică” Iași-Tîrgu Mureș, în  cadrul proiectului Next-E, finanțat din fonduri europene, prin intermediul programului  Connecting Europe Facility (CEF).  Prin acest proiect, în România vor fi instalate 40 de staţii de încărcare rapidă, dintre care 19 de către E.ON și 21 de către MOL România. Acestea vor fi integrate în viitoarea reţea pan-europeană de staţii de încărcare rapidă şi ultra-rapidă a vehiculelor electrice, care va include 252 de unităţi şi va traversa şase ţări din Europa Centrală şi de Est.

Toate cele 40 de staţii din cadrul proiectului NEXT-E (dintre care 19 vor fi instalate de E.ON, iar 21 de către MOL România) vor fi amplasate pe rutele: Suceava-Bacău-Călărași, Constanţa-Bucureşti-Timişoara şi Iaşi-Tîrgu Mureş – Alba Iulia. Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România, facilitând transportul rutier cu emisii reduse de CO2 şi impact redus asupra mediului.

Urmărește-ne pe FACEBOOK

Știri similare