Mașinile abandonate pe spațiul public vor fi ridicate după 6 luni

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset

Mașinile abandonate pe spațiul public vor fi ridicate după 6 luni, ca urmare a unui proiect adoptat de Parlament. Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a votat favorabil o iniţiativă care permite degajarea mai rapidă a drumurilor şi parcărilor publice de maşinile abandonate.

Legislația privind mașinile abandonate

Conform noii legislaţii privind mașinile abandonate, un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP şi asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent.

Perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni, în timp ce definiţia termenului „vehicule fără stăpân” se modifică pentru a include şi acele vehicule înmatriculate în străinătate, care nu puteau fi ridicate din simplul motiv că nu au numere de înmatriculare româneşti.

Iniţiativa prevede obligaţia autorităţilor să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziţie 5 zile de la primirea somaţiei pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzilor şi dovada efectuării ITP-ului.

Conform legislaţiei anterioare privind mașinile abandonate, autorităţile erau obligate să parcurgă nenumărate etape astfel încât ridicarea unui singur vehicul putea să dureze până la 4 luni.

Proiectul de lege modifică și completează Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate.

Mii de mașini abandonate

În foarte multe orașe, mii de mașini abandonate ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea românilor.

De exemplu, doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități din varii motive. Și în Brașov, conform autorităților locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar în Galați, doar anul trecut, printr-un acord făcut între Poliția Locală și Primărie, au început să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește-ne pe Facebook.

V-ar putea interesa și:

Informaţiile publicate de EVmarket.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

………………………………………………………………………………………………………………………

#EVmarket #News #Automotive #Cars #Car #Parcare #Parking #Bucuresti #Bucharest #Romania #trafic #transport #parcare

Știri similare