Mașini electrice second-hand sau noi? Care ar fi cea mai bună investiție? O mașină electrică nouă este cu siguranță o investiție mai bună decât una electrică second-hand întrucât are o autonomie mai mare. În plus, prețul este aproximativ la fel pentru o mașină care are 2 ani vechime versus una nouă, întrucât statul oferă bonusul de peste 10.000 euro pentru achiziția unei mașini electrice noi.
Dacă ne uităm la prețurile unor mașini electrice second-hand (Skoda Citigoe iV, VW e-Up!, VW e-Golf, Renault Zoe, Nissan Leaf), de 1-2 ani vechime, scoase la vânzare pe Internet în România, acestea se apropie ca preț de cele noi cumpărate prin Rabla Plus.
Mașinile electrice noi au o autonomie mai mare decât cele SH pentru că:
- Bateriile pierd din capacitatea de încărcare afectate mai ales de încărcările rapide, prin urmare autonomia scade.
- Bateriile mașinilor electrice noi sunt din ce în ce mai bune, oferind o autonomie mai mare de la un an la altul.
Caracteristici tehnice mașini electrice
Mașini electrice second-hand: iată la ce să fiți atenți
Cei care nu au mai avut mașini electrice pot ușor să își ia țeapă cu o astfel de mașină. Trebuie să știți că bateria unei mașini electrice second-hand este la finalul duratei de viață dacă ajunge la capacitate 70%. O altă baterie nouă vă costă peste 10.000 euro.
Este adevărat că majoritatea mașinilor electrice au o garanție de 8 ani sau 160.000 de km pentru baterie, însă nu uitați că samsarii umblă la odometru pentru a da kilometri înapoi.
Dacă totuși vă hotărați la o mașină electrică second-hand întrebați dacă are încărcare rapidă. Pentru că atunci când mergeți la cumpărături într-un centru comercial, în 30 -40 de minute să încărcați bateria până la capacitatea de 80%.
V-ar putea interesa și:
- Cum să prelungești viața bateriei unei mașini electrice
- Baterii mașini electrice: Sfaturi pentru a mări durata de viață
- Degradarea bateriei unei mașini electrice: 12% după 6 ani
- O baterie litiu-sulf poate alimenta o mașină electrică 1.000 km
Unele mașini electrice au baterii răcite cu aer și nu permit mai multe încărcări rapide la un drum lung, chiar dacă vin cu încărcare rapidă. Așadar, cumpărați mașini electrice cu baterii răcite cu lichid.
Cu cât scade autonomia mașinilor electrice după primul an aflăm dintr-un nou raport realizat de Select Car Leasing cu date de la Geotab. Analiza ne arată care sunt cele mai bune mașini electrificate, dar și cele mai „proaste” în ceea ce privește degradarea bateriei după primul an.
Majoritatea cumpărătorilor de mașini electrice nu se gândesc la înlocuirea bateriilor cu baterii aftermarket. Ei cumpără o mașină nouă și o revând după o perioadă de timp pentru a cumpăra alta. Însă, aceștia ar trebui să ia în calcul faptul că pentru a evita deprecierea trebuie să evite și degradarea bateriei. Autonomia este foarte importantă și pentru următorul cumpărător.
V-ar putea interesa și:
- Mașinile electrice ar putea fi încărcate în 10 minute peste 2 ani
- Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
- BASF anunță două fabrici de materiale catodice pentru baterii
- Energia va fi produsă de mașini – un nou proiect Tesla
Dar ce mașini electrice pierd cel mai mult din capacitatea bateriei și care pierd cel mai puțin?
Pentru a găsi un răspuns, Select Car Leasing a analizat peste 6.300 de mașini electrice pentru a descoperi modul în care pachetele de baterii își păstrează capacitățile. Au fost luate în calcul mai multe variabile, cum ar fi temperatura și încărcarea rapidă.
Vehicule electrice care își păstrează autonomia (cea mai mare parte a capacității bateriei) după primul an:
După cum se poate observa, toate modele Tesla pierd undeva la 1% din capacitatea bateriei după primul an. Tesla Model 3 este pe locul 3 cu doar 0,6% din pierderea capacității bateriei după 1 an.
Este surprinzător că Nissan Leaf este pe locul cinci cu o pierdere de 0,8% din capacitatea bateriei având în vedere că folosește un sistem de răcire a bateriilor pe aer.
Volkswagen e-Golf este în clasamentul cu mașini care pierd cel mai mult din capacitatea bateriei. Mai mult ca sigur încărcările rapide sunt consecința.
Sursa: Select Car Leasing