Iveco lansează eDaily, un vehicul utilitar electric

Autor: Cristian Gubandru
iveco edaily

Iveco a lansat vehiculul comercial electric ușor eDaily, versiunea electrificată a modelului Daily. Modelul a fost prezentat la IAA Transportation 2022 Trade Fair în Hanovra, Germania, principala expoziție internațională pentru industria vehiculelor comerciale.

Specificații Iveco eDaily

Noul Iveco eDaily dispune de un set de baterii modulare de 37 kWh. Vehiculul comercial electric păstrează caracteristicile lui Daily fiind oferit în toate variantele sale: furgon, cabină și microbuz, de la 3,5 t la 7,2 t.

eDaily este disponibil în două variante, BEV (baterii electrice reîncărcabile) și FCEV (motor electric cu pile de combustie pe hidrogen).

„Pentru a conduce drumul schimbării, am trasat un traseu precis către durabilitate, care va face ca Iveco să atingă zero emisii de carbon până în 2040, printr-o abordare multi-energetică cu toate gamele. Și astăzi deschidem o nouă eră în lumea vehiculelor comerciale cu noul eDaily: fără emisii de carbon, cu acces deplin în toate zonele”, a declarat Luca Sra, președintele Truck Business Unit din grupul Iveco.

eDaily FCEV, dezvoltat împreună cu Hyundai, este dotat cu pile de combustie cu hidrogen de 90 kW și un motor electric de 140 kW.

Prototipul a fost testat în Europa și asigură o autonomie maximă de 350 kilometri, o sarcină utilă de până la trei tone și un timp de realimentare de până la 15 minute.

iveco edaily

În timp ce eDaily BEV este cel mai potrivit pentru călătorii scurte, eDaily FCEV este ideal pentru livrările care necesită o rază lungă de acțiune cu sarcină utilă mare.

Noul eDaily oferă o nouă dimensiune a transportului rutier de mărfuri prin introducerea vehiculelor electrice și în alte tipuri de activități decât cele uzuale, precum cele din domeniul construcțiilor, colectarea deșeurilor sau lucrul la înălțime.

Vehiculele oferă posibilitatea a de a instala diferite tipuri de ePTO-uri de până la 15 kW, pentru alimentarea unităților frigorifice, a macaralelor și a altor suprastructuri solicitante, cum ar fi colectarea deșeurilor și nacele.

Noul model eDaily poate fi deja comandat în toată Europa, iar livrările vor începe în 2023.

eDaily poate fi echipat cu una, două sau trei baterii. Bateriile beneficiază de o garanție de până la opt ani și până la 250.000 kilometri parcurși.

Totodată, garanția permite înlocuirea bateriei atunci când capacitatea acesteia scade sub 80%. eDaily poate fi reîncărcat de la stațiile de încărcare private, industriale sau casnice.

Opțiunile includ încărcarea rapidă la 80kW, care crește autonomia vehicului cu până la 100 kilometri în doar 30 de minute. Sistemul electric al modelului a fost testat în condiții extreme, de la -30°C la +50°C.

Iveco, parteneriat pentru Nikola Tre

Tot la IAA 2022, Iveco a anunțat și lansarea versiunii europene a modelului 4×2 Artic a Nikola Tre BEV, dezvoltat împreună cu partenerul său strategic Nikola. Versiunea europeană 4×2 Artic a Nikola Tre Battery Electric (BEV) este un camion electric cu emisii zero, cu cea mai bună autonomie din clasa sa, de 500 km, și performanță pentru a finaliza o gamă largă de misiuni regionale.

nikola tre

Vehiculul, care are un ampatament de 4.021 milimetri, dispune de nouă baterii cu o capacitate totală de stocare a energiei de până la 738 kWh, care oferă o autonomie de aproximativ 500 kilometri.

Alimentarea de la o priză de 175 kW durează aproximativ 162 de minute. În cursul acestui an urmează să fie disponibile și încărcătoarele de până la 350 kW.

Totodată, la standul IVECO de la IAA 2022 este expus și vehiculul electric cu pile de combustie Nikola Tre (FCEV) în versiunea Beta, oferind o imagine asupra soluției de propulsie electrică care va echipa în curând vehiculele destinate curselor lungi și o piatră de hotar în progresul IVECO către obiectivul său de zero emisii de carbon până în 2040.

Versiunea beta a vehicului Nikola Tre FCEV Artic, alimentată de aproximativ 70 de kilograme de hidrogen la o presiune de 700 de bari, împreună cu timpul de alimentare rapidă de puțin sub 20 de minute, va permite o autonomie de până la 800 kilometri. Acest model va intra pe piața europeană în 2024.

Camionul electric Mercedes-Benz eEconic intră în producția de serie

Două ediții speciale Daily dezvăluite în timpul conferinței de presă oferă o combinație unică de elemente vintage și futuriste, deoarece se inspiră din două vehicule emblematice OM din anii `50 și `60, Tigrotto și Leoncino.

Aceste vehicule au jucat un rol fundamental în lumea transporturilor, punându-și amprenta asupra economiei în plină expansiune din acei ani. Ediția specială Leoncino este o interpretare vintage a noului eDAILY, în timp ce Tigrotto este o variantă a 4×4 Daily.

Doar 0.02% din totalul vehiculelor de marfă înmatriculate în România în 2020 au fost electrice, se arată în studiul Viitorul Mobilității în România, realizat de Deloitte pentru Confederația Patronală Concordia.

Continental dezvoltă noi tehnologii pentru vehicule comerciale electrice

Potrivit aceluiași studiu, cea mai mare parte a înmatriculărilor de vehicule electrice este estimată a avea loc după 2025, bornă la care infrastructura de încărcare ar trebui să ajungă la peste 40.000 de puncte de încărcare. Până în anul 2030, se estimează că aproximativ 13% din parcul auto din România va fi reprezentat de vehiculele electrice.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare