ITP expirat: sancțiuni pentru șoferii fără ITP valabil în 2024

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
itp, service, reparatii auto, service-uri

Un ITP expirat suspendă automat înmatricularea unei mașini. Acest lucru echivalează cu conducerea unei mașini neînmatriculate și atrage după sine două amenzi pentru șoferii fără ITP valabil (Inspecția Tehnică Periodică). Una pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării. 

Amendă ITP expirat 2024

Valoarea cumulată a amenzilor pentru ITP expirat poate ajunge la 5.800 lei. În plus, poliția eliberează o dovadă fără drept de circulație și reține talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.

Prin urmare, șoferul poate deplasa mașina doar pe platformă. ITP -ul trebuie făcut obligatoriu la RAR, nu la un service. Prețul cerut pentru transportul unui autoturism pe platformă în București este de 200 de lei.

Așadar, fiți atenți când expiră Inspecția Tehnică Periodică. Puteți face o verificare pentru a afla valabilitatea pe  site-ul RAR dacă aveți seria caroseriei (VIN – vehicle identification number) sau pe cea a Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.).

TOP 10 cele mai ieftine mașini electrice la vânzare

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat este o contravenție. Șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari. Această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă. Un punct de amendă are echivalentul a 165 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse, aproximativ, între 1485 și 3300 de lei.

V-ar putea interesa și:

Cât costă ITP -ul. Acte necesare ITP 2024

ITP-ul costă 120 de lei pentru autoturisme, 150 de lei pentru mașini 4×4/autoutilitare mici  și 200 de lei (autoutilitare mari) în funcție de service. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.

Actele necesare la ITP sunt: cartea de identitate a mașinii (CIV), talonul (Certificatul de înmatriculare al mașinii), RCA și buletinul persoanei care s-a prezentat la service.

Valabilitate ITP

Inspecția Tehnică Periodică trebuie făcută la fiecare doi ani pentru mașinile care au până în 12 ani și la 1 an pentru cele care au depășit această vârstă. Mașinile de transport persoane, taxi și ride sharing, fac ITP – ul la 6 luni.

V-ar putea interesa și:

Dacă mașina este respinsă de service în momentul ITP-ului, șoferul are 30 de zile pentru a repara deficiențele.

Cele mai des întâlnite deficiențe tehnice constatate de inspectorii RAR la verificări în trafic au fost la instalația electrică de iluminare și semnalizare (26,73%), emisii poluante (21%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,56%), vizibilitate (12%) precum și la sistemele de frânare (4%) și direcție (1,5%).

Aproximativ două procente dintre vehiculele verificate de RAR prezentau probleme legate de Inspecția Tehnică Periodică (ITP fals, expirat sau anulat).

V-ar putea interesa și:

RAR verificare km

Registrul Auto Român (RAR) a lansat anul trecut aplicația „Istoric vehicul” prin intermediul căreia orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate verifica istoricul acestuia prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român, condiția fiind ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare