ITP – Inspecția Tehnică Periodică se face la 1 an pentru mașinile mai vechi de 12 ani, la 2 ani pentru mașinile între 3 și 12 ani, la 3 ani pentru autoturismele noi. Mașinile de transport persoane, taxi și ride sharing, fac ITP-ul la 6 luni și în 2024.
Cât costă un ITP
ITP-ul costă 120 de lei pentru autoturisme, 150 de lei pentru mașini 4×4/autoutilitare mici și 200 de lei (autoutilitare mari) în funcție de service. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.
Nu este obligatoriu ca pentru efectuarea ITP să se prezinte proprietarul mașinii, poate merge un prieten.
Nu este nicio problemă dacă ITP-ul a expirat. Singura problema o aveți dacă vă oprește poliția în drum spre service-ul auto. Veți primi amendă și vă vor fi reținute plăcuțele de înmatriculare și talonul. De aici vor apărea alte costuri, mașina urmând să fie dusă la inspecția tehnică periodică pe platformă.
ITP București: ce se verifică la ITP și cât te costă
Pentru valabilitate ITP verificați pe site-ul RAR după seria caroseriei (VIN – vehicle identification number) sau a Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.).
Ce acte trebuie să aibă un șofer care se prezintă la ITP:
- Cartea de identitate a mașinii în original (CIV) sau copie dacă mașina este în leasing;
- Certificatul de înmatriculare (talonul mașinii) în original;
- Actul de identitate (CI) al persoanei care se prezintă;
- RCA-ul autovehiculului, în perioada de valabilitate.
Multe service-uri nu cer și RCA-ul însă este bine să îl aveți.
Dacă la inspecție se constată deficiențe majore, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile. Cu deficiențe minore, o mașină primește aprobarea.
Deficienţe minore sunt cele care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului. Deficienţe majore sunt cele care compromit siguranţa vehiculului, au impact asupra mediului sau îi pun în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic.
Cele mai des întâlnite deficiențe tehnice constatate de inspectorii RAR la verificări în trafic au fost la instalația electrică de iluminare și semnalizare (26,73%), emisii poluante (21%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,56%), vizibilitate (12%) precum și la sistemele de frânare (4%) și direcție (1,5%).
Ce se verifică la o mașină la inspecția tehnică periodică:
- verificare lumini;
- verificarea seriei de șasiu și motor;
- verificare noxe;
- verificare jocuri în articulații;
- verificare frâne;
- verificare estetică (parbriz, rugină, anvelope, culoare, etc). Cu parbrizul fisurat sau cu anvelope de alte dimensiuni, nu treceți ITP-ul.
Unitățile service acceptate de RAR sunt monitorizate video, iar înregistrarea este păstrată 6 luni. Sunt supuse procedurii doar mașinile înmatriculate sau înregistrate în România, nu și cele înmatriculate în alte țări.
Sancțiuni ITP expirat
Dacă ITP-ul unei mașini a expirat, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Astfel, dacă un conducător auto circulă cu o mașină al cărui ITP a expirat riscă atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil (amendă între 1.305 și 2.900 de lei), cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea totală a amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.