Inteligența artificială, utilizată pentru mobilitatea electrică

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset

Inteligența artificială (AI) este utilizată pentru mobilitatea electrică de către inginerii din Cluj-Napoca ai Porsche Engineering România, subsidiara locală a furnizorului global de servicii de inginerie Porsche Engineering Group GmbH.

Porsche Engineering România are în Cluj-Napoca aproximativ 200 de angajați și un sediu cu 2.200 mp de birouri, săli de testare și simulare.

Inteligența artificială

Compania lucrează la mai multe proiecte de dezvoltare a unor vehicule complet electrice care utilizează inteligență artificială (AI) și regândesc interacțiunea om-mașină.

Inginerii clujeni lucrează la soluții de dezvoltare a unor sisteme avansate de asistență pentru șoferi, caracteristici de conectivitate și interfețe de utilizare, folosirea optimă a bateriei electrice.

„Ne îndreptăm rapid către ceea ce este cunoscut în general drept HAD (Highly Automated Driving), un mod de a conduce extrem de automatizat. Creăm un tip de interacțiune om-mașină care este intuitiv și predictiv și ia în considerare condițiile de mediu, inclusiv condițiile de trafic, pentru a menține șoferii în siguranță și pentru a-i scăpa de problemele cu care se confruntă zilnic. În viitorul apropiat, inteligența artificială nu va răspunde numai la schimbarea condițiilor meteorologice, ci va fi în măsură să evite în mod proactiv situațiile dificile create de alte mașini și șoferi”, explică Marius Mihailovici, director general al Porsche Engineering România.

Provocarea

Echipa de ingineri și dezvoltatori  utilizează o gamă întreagă de metode actuale AI, inclusiv rețelele neuronale, rețelele neuronale recurente, rețelele neuronale convoluționale, consolidarea învățării sau procesele decizionale. Provocarea sa este, însă, să selecteze tehnologiile și soluțiile care funcționează cel mai bine într-un mediu auto și care pot fi integrate perfect într-un automobil.

V-ar putea interesa și:

„Cum ponderea electrificării și a sistemelor inteligente în următoarea generație de automobile crește continuu, avem o perspectivă pozitivă asupra anului 2020 și nu numai. Așteptăm cu nerăbdare să vedem, în viitorul apropiat, proiectele la care am contribuit deja pe drum, în trafic. Și suntem și mai încântați de proiectele la care lucrăm pentru următorii ani”, spune Mihailovici.

Porsche Engineering România este o filială deținută integral de Porsche Engineering Group GmbH integrată în rețeaua globală, care are centre în Weissach, Bietigheim-Bissingen, Wolfsburg, Leipzig (Germania), Praga (Republica Cehă), Shanghai (China), Cluj-Napoca (România) și Nardò (Italia).

V-ar putea interesa și:

Porsche Engineering Group GmbH este o subsidiară aparțînând integral producătorului de mașini sportive Dr. Ing. hc F. Porsche AG, Stuttgart.

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook

Știri similare