Acte necesare înmatriculare auto. Ce conține dosarul

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
Acte necesare înmatriculare auto cec

Acte necesare înmatriculare auto: Înmatricularea auto trebuie făcută în cel mult 30 de zile din momentul cumpărării, indiferent dacă aveți o mașină pe combustie, electrică sau hibridă. Actele necesare pentru înmatriculare auto diferă în funcție de situație: mașină cumpărată din UE, din afara UE, din România.

Aveți nevoie de două tipizate DRPCIV la dosar: Cerere înmatriculare și Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport (contract vânzare cumpărare).

Din momentul în care ați făcut un contract de vânzare-cumpărare aveți 30 de zile pentru înmatricularea auto. Altfel, dacă sunteți prinși în trafic, riscați o amendă de 3300 lei și vă sunt reținute plăcuțele și talonul.

Cât vă costă înmatricularea unei mașini

Înmatricularea unei mașini vă costă anul acesta sub 100 de lei pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (reinmatriculare/transcriere). Dacă mașina este adusă din străinătate, este necesară în plus autenticitatea RAR, iar prețul pentru înmatriculare va fi de 700 – 1.000 lei.

Ochelari pentru șoferi: 10 modele recomandate

În ambele cazuri nu am luat în calcul polița de asigurare auto obligatorie RCA, care are un preț diferit de la un șofer la altul. Pentru prețul unei polițe RCA se ține cont de vârsta soferlui, motorizarea mașinii și Clasa Bonus Malus (B0-B8). În cazul mașinilor electrice se ține cont de puterea motorului electric și de greutatea mașinii.

V-ar putea interesa și:

Acte necesare înmatriculare auto / transcriere:

 •  cerere de înmatriculare: tipizatul este gratuit și îl puteți descărca de aici. Poate fi completat pe loc la DRPCIV;
 • fișa de înmatriculare a vehiculului NU SE MAI SOLICITĂ în București nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice;
 • Contractul (Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport) sau factură – OBLIGATORIU ștampilate de Direcția Impozite și Taxe Locale (Administrația Locală) de sectorul de care aparține vânzătorul și cumpărătorul – fiscal auto;

Contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizațiilor provizorii, a permiselor de conducere poate fi plătită pe Ghișeul.ro.

 • cartea de identitate a vehicului (original și copie);
 • certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul auto – original). ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
 • actul de identitate al solicitantului (original și copie);
 • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
 • dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (talon auto – original – 49 lei); NU se mai poate plăti pe loc când depuneți actele. Plata se face prin internet banking (pentru confirmarea tranzacției este necesară o perioadă mai mare de 24 ore), virament, ghiseul.ro, aparate SelfPay (comision 6 lei), mandat poștal către contul unic deschis de către fiecare Instituție a Prefectului;
 • plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați (40 lei) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat. Numerele preferențiale costă 85 lei; Dacă le schimbați trebuie să le predați polițistului, odată cu dosarul. Aflați aici dacă este disponibil numărul de înmatriculare preferențial.
 • copie certificat de înregistrare a societății – pentru persoane juridice;
 • împuternicire/delegație – chiar dacă actele sunt depuse de acționarul unic al societății (O puteți face singuri, printa și ștampila);

Vânzătorul mașinii, după trecerea termenului de 30 de zile, poate depune la DRPCIV o copie după contractul de înstrăinare-dobândire și o declarație scrisă de mâna în care precizează că a înstrăinat mașina. Această procedură îl va scăpa pe vânzător de eventualele neplăceri, precum amenzi care vor veni pe numele lui dacă cumpărătorul nu a înscris mașina pe numele lui.

V-ar putea interesa și:

Acte în plus pentru mașinile aduse din străinătate – cost transcriere estimat la 700 de lei:

 • certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (original) și ITP;
 • documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine (original), precum și plăcuțele de tranzit sau dovada că mașina a fost adusă pe platformă;
 • actele din străinătate trebuiesc traduse și legalizate (cartea de identitate a vehiculului și factura/contractul de vânzare-cumpărare);
 • dovada plății TVA pentru mașinile aduse din UE dacă autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplătitoare de TVA sau o persoană fizică – formularul „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugata, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”;
 • dovada efectuării formalităților vamale de import – doar pentru mașini din afara UE;

Cât costă să înmatriculezi o mașină din Germania? Înmatricularea unei mașini second hand adusă din Europa de Vest vă costă în jur de 700 de lei dacă mașina are plăcuțe de tranzit și RCA valabile sau 1.000 lei dacă mașina a fost adusă pe platformă, caz în care vă trebuie numere provizorii în România și RCA.

Procedura de înmatriculare va fi simplificată

Dacă aveți numere valabile și RCA pentru mașina adusă din Germania, puteți să vă programați la Registrul Auto Român (RAR). Între timp ar trebui să traduceți documentele mașinii la un birou de traduceri autorizate: cartea de identitate a vehiculului, factura / cotract de vânzare cumpărare. În funcție de limba în care sunt actele și de numărul acestora, tarifele sunt de 60 – 200 lei.

La Registrul Auto Român, verificarea tehnică a mașinii (ITP) și certificatul de autenticitate al vehiculului vă vor costa 450 de lei. Aici primiți și cartea de identitate a vehiculului.

V-ar putea interesa și:

Acte necesare RAR auto Germania:

– act de identitate solicitant;
– cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea);
– documentul de înmatriculare din țara de origine;
– certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele fabricate după 31.08.2018).

O programare online vă scapă de aglomerația de la DRPCIV

Nu dați asigurarea RCA

Dacă înstrăinați mașina, nu dați asigurarea RCA cumpărătorului, nici măcar pentru o oră. Acesta trebuie să își facă asigurare în vederea înmatriculării și este valabilă chiar din ziua respectivă. Este singurul caz în care RCA-ul este valabil din ziua în care îl faceți.

Dacă cumpărătorul face un accident va folosi RCA-ul, iar vânzătorul va pierde din clasa Bonus Malus și nu va mai putea recupera banii pe zilele rămase valabile din asigurare.

V-ar putea interesa și:

O programare înmatriculare auto București la DRPCIV puteți face pe site. În cazul în care nu aveți programare online, veți depune dosarul de înmatriculare auto după numărul de ordine obținut în incinta DRPCIV.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn
# Acte inmatriculare auto 2024 # acte necesare la cumpararea unei masini in 2024 # acte transcriere masina in 2024 # Acte necesare înmatriculare

Știri similare