Încă o companie de ridesharing pleacă din România. Ce șoferi rămân fără joburi

Autor: Cristian Gubandru
uber targoviste, ridesharing, curse programate, uber masini electrice, taxi, restrictii trafic uber bolt pitesti ploiesti vaccinarea uber sibiu ridesharing, taxa auto,

Compania de ridesharing FREE NOW (CLEVER Tech SRL) anunță că părăsește piața din România, pe 30 iunie 2022 urmând să înceteze activitatea.

În ianuarie 2022, FREE NOW și-a prelungit avizul tehnic ca operator al platformei digitale de transport alternativ (ridesharing), cu acord de funcționare de la Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru încă doi ani.

„Ne pare rău să vă anunțăm că începând cu sfârșitul zilei de 30 iunie 2022, compania CLEVER Tech SRL va înceta activitatea sa în România. Aplicația FREE NOW nu va mai fi disponibilă pentru utilizatorii noștri conform deciziei atașată acestui email. Încetarea operațiunilor pe această piață a fost o decizie luată cu foarte mare greutate, care va permite companiei sa se concentreze pe investiții ulterioare pe piețele cheie din Europa, în care obiectivul de a construi o platformă completă de servicii de multimobilitate se poate realiza.

FREE NOW va continua să opereze în condiții normale până la data menționată mai sus. Plățile către parteneri nu vor fi afectate, incluzând plățile din prima săptămână a lunii iulie 2022”, anunță reprezentanții FREE NOW.

Platformele de transport persoane Bolt, Uber și BlackCab vor prelua comenzile pe care le-ar fi avut FREE NOW. Platforma de ridesharing FREE NOW se va concentra mai departe pe alte piețe din Europa.

Pe piața de transport alternativ de persoane din România mai activează precum Leone GO și elec. În trecut și Yango a operat în țară.

V-ar putea interesa și:

În octombrie 2020, rușii de la Yango au plecat din România la 1 an de la intrarea pe piață. Rușii de la Yango au intrat pe piața de ride-hailing din România în iunie 2019 cu tarife de două ori mai mici decât Uber și cu comision zero pentru șoferi, însă at lucrat doar cu companii care aveau autorizații de transport. Yango percepea un comision de 7-8% din prețul cursei pe unele piețe și de cel mult 15% pe alte piețe.

România a fost a cincea țară a Uniunii Europene, în care Yango a fost disponibil, după Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda. Aplicația Yango este deținută de compania rusă Yandex.

La începutul anului 2020, peste 30.000 de șoferi lucrau în transportul alternativ de persoane și în jur de 25.000 de șoferi făceau taxi în București (inclusiv licențele de Ilfov) la început de an.