Hyundai prezintă noul i20 N cu un motor de 204 CP

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
Hyundai i 20 N

Cel mai actual model al diviziei de performanță N, Hyundai i20 N vine cu un design specific modelelor de înaltă performanță și dotări exclusive: Launch Control și Rev Matching.

i20 N are ca sursă de inspirație modelul i20 WRC

i20 N are ca sursă de inspirație i20 WRC, un autovehicul pentru circuit care are la bază versiunea standard i20.  i20 N prezintă un aspect impunător, inspirat de limbajul global Hyundai „Sensuous Sportiness”. Partea frontală este dominată de prizele de aer de dimensiuni mari, adaptate motorului turbo și sistemului de răcire a frânelor. În plus, accentele în nuanță Tomato Red, care se extind până la spoilerele laterale, precum și în partea din spate, subliniază dimensiunile generoase.

Spoilerul, inspirat din domeniul motorsport, sporește performanța aerodinamică a modelului, oferind o experiență plăcuta de condus în orice condițîi, dar și stabilitate la viteze mari. Bara de protecție încorporează farurile de ceață cu formă triunghiulară, utilizate și pentru modelele i30 N și i30 Fastback N.

V-ar putea interesa și:

Dinamismul designului este evidențiat și de farurile frontale cu LED, dar și de stopurile fumurii cu aspect de diamante negre. Jantele de 18 inchi au finisaj gri mat, iar etrierele de frană sunt personalizate cu logo-ul N.

Clienții pot alege între șase culori de caroserie, printre care și Performance Blue (dedicată exclusiv modelelor N), disponibilă opțional cu plafon Phantom Black.

Culori de caroserie:

  • Performance Blue (opțional cu plafon Phantom Black),
  • Intense Blue (opțional cu plafon Phantom Black),
  • Polar White (opțional cu plafon Phantom Black),
  • Sleek Silver (opțional cu plafon Phantom Black),
  • Brass (opțional cu plafon Phantom Black),
  • Phantom Black

i20 N oferă un habitaclu high-tech specific modelelor gamei N. Printre dotările care contribuie la această experiență se numără scaunele sport cu tetiere integrate, volanul și schimbătorul de viteze personalizate cu logo-ul N, dar și pedalierul sport cromat. Instrumentarul digital de bord și ecranul AVN integrează afișajul LED, care indică modificările turațiilor în funcție de performanță de condus, oferind detalii despre variațiile temperaturii uleiului de motor.

i20 N – de la 0 la 100 km/ h în 6,7 secunde

i20 N este echipat cu un motor GDi de 1,6 litri cu turbocompresor, asociat unei transmisii manuale în șase trepte (6 MT). Motorul face parte din noua generație de propulsoare disponibile pentru gama Hyundai din Europa și dezvoltă 204 CP și cuplu maxim de 275 Nm. Având o greutate de doar 1.190 kg, la fel că versiunea i20 WRC, raportul putere – greutate este unul dintre cele mai performante din această clasă.

i20 N atinge viteza maximă de 230 km/ h și ajunge de la 0 la 100 km/ h în doar 6,7 secunde. i20 N livrează cuplul maxim între 1.750 și 4.500 rpm și atinge puterea maximă între 5.500 și 6.000 rpm. Sistemul turbo este răcit cu ajutorul unui intercooler, dar și cu ajutorul sistemului de recirculare a apei în motor.

Motorul de 1,6 T-GDi folosește noua tehnologie CVVD (Continuously Variable Valve Duration) pentru a optimiza consumul de combustibil. Sistemul CVVD reglează durata de deschidere și de închidere a valvelor în funcție de condițiile de condus, asigurând astfel o creștere a performanțelor și o îmbunatățire cu 3% a consumului de combustibil.

Transmisia manuală cu șase trepte (6 MT) a fost concepută special pentru versiunea i20 N, pentru a rezistă la cuplu și la turații mai mari, dar și pentru a funcționă optim cu sistemul „Launch Control”. i20 N poate fi echipat și cu diferențialul „N Corner Carving”, un diferențial cu alunecare limitată, care controlează puterea transmisă roților din față, pentru tracțiune optimă și pentru aderență îmbunătățită în viraje.

Moduri de condus i20 N

Sistemul „N Grin Control” dispune de cinci moduri de condus, oferind astfel clienților numeroase posibilități de personalizare:.Normal, Eco, Sport, N și N Custom. Aceste moduri de condus ajustează parametrii motorului, sistemul de control electronic al stabilității (ESC),.sunetul de evacuare și direcția, pentru a le optimiza în funcție de condițiile de deplasare. În modul N Custom conducătorii auto pot selecta setările Eco, Normal, Sport și Sport+, pentru fiecare componentă,.în funcție de preferințe și de condițiile de deplasare. Pentru o experiență plăcuta de condus, sistemul de control electronic al stabilității (ESC) poate fi acționat în trei etape: Pornit, Sport și Dezactivat.

Hyundai dezvăluie primele imagini cu noul Tucson

La fel că i30 N, i20 N dispune de numeroase dotări care contribuie la maximizarea performanțelor. „Rev Matching” sincronizează motorul cu arborele de ieșire și poate fi activat prin intermediul unui buton disponibil pe volan. Prin intermediul sistemului „Launch Control”, motorul și controlul tracțiunii sunt optimizate pentru o accelerare rapidă, cu start de pe loc la fel că în raliuri.

Printre dotările inspirate din lumea sporturilor cu motor se numără și un generator de sunet electronic (un sistem variabil de control pentru sunetul evacuării), un sistem de calibrare pentru cei care doresc să frâneze cu piciorul stâng și un indicator care oferă informații despre gradul de uzură a plăcutelor de frană. De asemenea, i20 N este echipat cu pneuri de înaltă performanță Pirelli P-Zero (215/ 40 R18) personalizate cu „HN” (Hyundai N).

Comportament rutier și manevrabilitate

Inginerii Hyundai au rafinat șasiul, suspensiile, frânele și direcția modelului de serie i20,.pentru un comportament rutier agil și pentru un plus de manevrabilitate. Șasiul a fost consolidat în 12 puncte diferite, pentru a asigura o capacitate de funcționare sporită, indiferent de condițiile meteo sau de tipul de carosabil. În comparație cu modelul de serie, discurile frontale de frană sunt cu 40 mm mai mari, pentru o frânare eficientă în orice condiții.

Noul sistem de servodirecție asistată electric (C-MDPS) contribuie la îmbunătățirea manevrabilității și a stabilitățîi în viraje.

Un pachet complet de echipamente de siguranță

Printre sistemele de siguranță Hyundai SmartSense se numără: sistemul de asistență la coliziunile frontale cu detectare pietoni și bicicliști;.sistemul inteligent de avertizare asupra limitei de viteză; sistemul de asistență la menținerea benzii de rulare sau sistemul de monitorizare a unghiului mort.

Pachetul de siguranță Hyundai SmartSense:

  • Sistem de avertizare la coliziunile frontale (FCW);
  • Sistem de asistență la coliziunile frontale cu detectare pietoni și bicicliști (FCA);
  • Sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare (LDW);
  • Sistem de asistență pentru păstrarea benzii de rulare (LKA);
  • Sistem de monitorizare a unghiului mort (BCW);
  • Sistem inteligent de avertizare asupra limitei de viteză (ISLA);
  • Sistem de atenționare a conducătorului auto incl. sistem de avertizare la deplasarea autovehiculului din față (LVDA) (DAW+);.
  • Sistem de asistență pentru faza lungă (HBA);
  • Sistem de asistență la menținerea benzii de rulare (LFA);
  • Sistem de avertizare pentru evitarea unei coliziuni la deplasarea în marșarier (RCCW);
  • Sistem de asistență pentru parcarea cu spatele (RVM).

Tehnologie și conectivitate

i20 N dispune de „Performance Driving Data”, un sistem de monitorizare care contribuie la îmbunătățirea performantelor conducătorului auto pe circuit. Acesta salvează și furnizează informațîi despre modul de condus, inclusiv detalii despre putere, cuplu și sistemul turbo. În plus, integrează (opțional) funcția de cronometru pentru măsurarea timpului pe tur.

i20 N este dotat opțional cu sistem de navigație cu ecran tactil de 10,25 inchi. Sistemul este compatibil cu Apple CarPlay & Android Auto și dispune de cea mai recentă versiune a aplicației Bluelink (disponibilă doar pentru anumite piețe, oferită cu abonament gratuit pentru cinci ani). Bluelink include funcții precum Last Mile Navigation și Connected Routing.

Specificații tehnice i20 N

Dimensiuni

4.075 x 1.750 x 1.440 (WB: 2.580) mm

Motor

Gamma II 1,6-litri T-GDi

Transmisie

6 trepte, manuala

Greutate

1.190 kg (TBC)

Putere (CP)/ Cuplu (Nm)

204/ 275

Viteza de top (km/ h)

230 km/ h

Acceleratie

0 – 100 km/ h

6,7 secunde

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FACEBOOK

Știri similare