Guvernul nu vrea ca ITP -ul să se facă și în străinătate

Autor: EVmarket Romania
RAR, rarom, itp, service, Service Consumer Reports evs geometria rotilor, unghi de fugă nealiniat

Guvernul nu susține adoptarea inițiativei legislative conform căreia românii care locuiesc în țări din Europa și care dețin un autoturism înmatriculat în România vor putea face ITP -ul și in străinătate, la service-uri autorizate.

Inițiativa legislativă modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 81/2000 privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, în sensul de a extinde, atunci când este posibil, rețeaua de servicii ITP în străinătate.

ITP străinătate

Guvernul consideră că după o perioadă de ședere de cel mult șase luni, cetățenii români, cu excepția studenților, lucrătorilor transfrontalieri și lucrătorilor transfrontalieri independenți, au obligația reinmatricularii autovehiculelor, potrivit Transport Times.

V-ar putea interesa și:

„Conform dreptului UE, persoanele presupus vizate de  inițiativa legislativă nu se pot afla în situația de a solicita efectuarea ITP de către RAR în locațiile în care se află, întrucât sunt obligate să reinmatriculeze autovehiculele în respectivul stat”, arată Guvernul.

V-ar putea interesa și:

În baza legislației naționale care transpune prevederile UE, competențele RAR pentru efectuarea ITP se limitează doar la nivel național, fără a se putea extinde și pe teritoriul altor state membre UE, state SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia)  sau nemembre (Republica Moldova și Elveția). În același timp, nici operatorii economici autorizați din alte state membre UE/SEE nu vor putea efectua ITP-ul românesc.

V-ar putea interesa și:

Când se face ITP-ul

Depinde de vechimea mașinii tale cât de des trebuie să faci ITP-ul. Iată care sunt intervalele:

  • Mașini noi (sub 3 ani): Prima dată la 3 ani de la achiziționare.
  • Mașini între 3 și 12 ani: O dată la 2 ani.
  • Mașini mai vechi de 12 ani: O dată pe an.
  • Există și cazuri speciale, precum mașinile pentru școli de șoferi sau taxiuri, care necesită ITP mai des – la 6 luni.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn