Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență in 2020 potrivit căreia circulația trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă, iar pentru a folosi o trotinetă electrică utilizatorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 14 ani. Însa nimeni nu ține cont de aceste reguli.
Guvernul a stabilit reguli pentru trotinetiști. Nimeni nu le aplică
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, se arată în document.
V-ar putea interesa și:
- Lime se retrage de pe 10% din piețe. România nu e pe listă
- Ce amenzi primesc posesorii de trotinete electrice în Franța
- Seat eXS, trotinetă electrică pentru fanii Seat
Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. La valoarea actuală a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o valoare a amenzilor între 870 și 1.160 de lei.
Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de MAI, trotineta electrică este definită ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.
V-ar putea interesa și:
- Cele mai vândute mașini electrice noi în România vs. Europa
- Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
- Mașini plug in hybrid: 10 motive să iți cumperi una
- Adaptarea vechilor mașini la mobilitatea electrică, o soluție?