Grafic: Ce țări au cele mai multe vehicule electrificate?

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset

În ciuda circumstanțelor dificile și a impactului negativ al pandemiei asupra industriei auto, vehiculele electrificate (electrice și hibrid plug-in) au făcut un salt uriaș în multe țări anul trecut.

Potrivit analiștilor, vehiculele electrice și hibrid plug-in au reprezentat 4,2% din totalul vânzărilor globale anul trecut, în creștere de la 2,5% în 2019.

În timp ce în 2019 doar 8 țări au raportat vânzări de mașini electrificate mai mari de 5%, anul trecut, 13 țări au înregistrat vânzări de vehicule electrice mai mari de 10% din total piață.

Ca și în anii anteriori, Norvegia a fost una dintre țările cu un procent mare de vânzări de vehicule electrificate noi (75% din totalul vânzărilor), în timp ce Islanda, Suedia și Finlanda s-au clasat în top 5 – o dovadă a adoptării rapide a mașinilor electrice și hibrid plug-in în țările nordice.

China, cea mai mare piață pentru mașini electrice după numărul de unități vândute anual, nu a fost în top 10 în 2020, vehiculele electrificate reprezentând 6,2% din vânzările de mașini de pasageri din țară. Statele Unite au rămas în urmă, având o cotă de vânzări de vehicule electrificate de doar 2,3% din piață în 2020.

Grafic: Ce țări au cele mai multe mașini electrificate?

Infographic: Electric Mobility: Europe Races Ahead | Statista You will find more infographics at Statista

Cele mai ieftine mașini electrice la vânzare în România în 2021

În timp ce măsurile Norvegiei de scutiri de taxe și alte stimulente s-au dovedit extrem de eficiente în promovarea mașinilor electrice, modelul norvegian nu poate fi aplicat cu ușurință în alte țări.

În primul rând, Norvegia impune taxe de import mari și taxe de înmatriculare, ceea ce face ca mașinile să fie mult mai scumpe decât în alte țări, cum ar fi Statele Unite. Prin renunțarea la aceste taxe pentru vehiculele electrice, Norvegia subvenționează efectiv achizițiile de vehicule electrice la un nivel pe care o țară mai mare, precum SUA, nu și-ar putea permite.

În al doilea rând, Norvegia este o țară foarte bogată (datorită rezervelor sale de petrol), cu un nivel ridicat de venituri. Potrivit institutului național de statistică al Norvegiei, venitul mediu al gospodăriilor din țară după impozitare a fost de aproximativ 54.000 de dolari în 2018, aproximativ egal cu cel din Statele Unite, dar de peste două ori mai mare decât media UE.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare