Ford E-Transit Custom a fost prezentat la Londra. Are o autonomie de 380 km

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
Ford E-Transit Custom

Ford Pro a prezentat furgoneta electrică Ford E-Transit Custom, proiectată de la zero. Modelul Ford este în segmentul de furgonete de o tonă.

Pentru a maximiza productivitatea în timpul zilei de lucru, noul Ford E-Transit Custom oferă noi soluții digitale pentru livrări multi-drop și acces facil la cabină și la compartimentul de încărcare. Cabina este un birou cu conectivitate 5G și un spațiu de lucru flexibil, care include funcții inteligente precum un volan care se pliază pentru a deveni un suport ergonomic pentru laptopuri și tablete.

Inovația digitală este combinată cu capacitatea de încărcare fără compromisuri. E-Transit Custom poate livra o sarcină utilă de până la 1.100 kg, are o podea joasă cu acces facil și o capacitate maximă de remorcare de 2.000 kg.  Suspensia spate independentă și puterea motorului, etalon în segment, ajută la furnizarea unui nou nivel de experiență de conducere pentru clienți.

Ford Pro a introdus, de asemenea, E-Transit complet electric, care a vândut peste 8.300 de unități, iar E-Transit Custom este unul dintre cele patru vehicule comerciale electrice Ford Pro noi care vor veni în Europa până în 2024. E-Transit Custom va fi construit de Ford Otosan în Kocaeli, Turcia, producția urmând să înceapă în toamna anului 2023.

Autonomie Ford E-Transit Custom

Pachetul de baterii de 400 de volți și 74 kWh utilizabili de la E-Transit Custom folosește celule avansate de 82 Ah regăsite și la Ford F-150 Lightning, pentru a oferi o densitate de energie cu 12% mai mare decât la E-Transit.

Bateria permite o autonomie de până la 380 km – de peste patru ori mai mult decât kilometrajul mediu zilnic al șoferului de utilitare de o tonă, conform datelor clienților Ford Pro. Montarea direct pe structură a bateriei îmbunătățește durabilitatea și reduce greutatea pentru o autonomie optimă.

Clienții pot alege două versiuni de putere pentru motor, de 100 kW sau 160 kW (135 CP sau 217 CP) pentru a se potrivi nevoilor lor, ambele versiuni oferind un cuplu de top de 415 Nm.

Motorul electric este montat direct pe podeaua din spate a vehiculului, eliminând necesitatea unui subcadru dedicat și este rotit la 90 de grade pentru a maximiza spațiul de încărcare și a reduce greutatea și complexitatea.

Sistemul de propulsie electric puternic oferă o capacitate de remorcare de până la 2.000 kg, ceea ce înseamnă că E-Transit Custom ar putea înlocui vehiculele diesel. Opțional, poate fi montat un cârlig de tractare retractabil.

Ford Bronco ajunge în Europa în volume limitate

Proprietarii de E-Transit Custom vor beneficia de caracteristicile personalizate ale Ford Pro E-Telematics – gratuite pentru un an – care folosesc date live pentru a ajuta operatorii să monitorizeze locația, eficiența și starea de sănătate a vehiculelor.

Software-ul acceptă, de asemenea, soluții de încărcare a bateriilor optimizate, cu informații specifice pentru un EV, cum ar fi opțiunile de încărcare, starea de încărcare și autonomia rămasă, cu praguri de alertă personalizabile.

Proprietarii pot programa, de asemenea, ca bateria și cabina lui E-Transit Custom să fie încălzite sau răcite înainte de a lucra cu Precondiționare programată pentru a economisi energie pentru o autonomie optimă.

E-Transit Custom este primul vehicul electric care folosește tehnologia pompei de căldură cu injectare de vapori pentru a încălzi și răci cabina, echipare standard pentru toate vehiculele. Acest nou sistem este conceput pentru a oferi o eficiență energetică îmbunătățită pentru o autonomie optimă de rulare.

E-Transit Custom dispune de un sistem de frânare eficient din punct de vedere energetic, cu capacitatea de acționare cu o singură pedală (One Pedal). Sistemul combină frânarea prin frecare cu frânarea regenerativă care recuperează energie în timpul decelerației pentru a încărca bateria pentru o autonomie ridicată.

Șoferii pot opri furgonul fără a folosi pedala de frână atunci când sunt în modul de conducere cu o singură pedală. Alte moduri de conducere disponibile oferă o decelerare mai mică pentru a se potrivi cu alte scenarii de conducere. Sistemul este proiectat să folosească frânele clasice la anumite intervale pentru a preveni ruginirea discurilor.

Soluții de încărcare Ford Pro

Încărcătorul de bord trifazat AC de 11 kW de la E-Transit Custom este capabil să reîncarce complet bateria în 7,8 ore, astfel încât clienții vor putea reîncărca complet bateria peste noapte. Aceștia pot urmări oricând starea de încărcare folosind aplicația pentru smartphone FordPass Pro.

E-Transit Custom suportă și încărcarea rapidă DC de până la 125 kW pentru o reîncărcare de la 15% la 80% în doar 41 de minute. Un nou profil de încărcare permite reîncărcări rapide la nevoie – în testele de laborator, sistemul a furnizat 38 km de autonomie în doar 5 minute folosind o stație de 125 kW.

Clienții Ford Pro pot accesa rețeaua de încărcare Blue Oval – cea mai mare din Europa, cu peste 300.000 de stații. Fiecare E-Transit Custom este vândut cu un abonament gratuit de 12 luni pentru a accesa încărcarea publică prin intermediul rețelei de încărcare Blue Oval.

Peste 30 de module separate sunt capabile să primească actualizări de la distanță Ford Power-Up. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea performanței vehiculului, la creșterea confortului, la actualizarea funcțiilor existente și la adăugarea de funcții și capacități complet noi.

Cele mai multe actualizări sunt finalizate în mai puțin de două minute și pot fi programate pentru a evita întreruperea funcționării. O garanție de opt ani și 160.000 km acoperă toate componentele de înaltă tensiune, oferind liniște pentru cumpărători și valori reziduale optime pentru clienții de leasing și cei care renunță la flotă înainte de opt ani de proprietate.

Tehnologii

Șoferii care livrează pot ajunge să facă până la 200 de opriri și pot livra 500 de articole pe zi. Delivery Assist ajută la eficientizarea fiecărei livrări automatizând o parte din proces.

Când este activat, Delivery Assist pornește atunci când șoferul trece în modul de parcare.  E-Transit Custom va aprinde automat luminile de avarie, va închide toate geamurile deschise și va încuia ușa odată ce șoferul părăsește duba. La întoarcere, șoferul poate intra și porni vehiculul fără cheie. Luminile de avarie se vor stinge și geamurile vor reveni la poziția anterioară.

Cheia digitală este concepută pentru a simplifica gestionarea complexă a cheilor și funcționează la fel ca o cartelă de acces la camera de hotel. Operatorii pot atribui și urmări cheile de la distanță în loc să cheltuiască timp și bani dublând, gestionând și înlocuind cheile.

La fel ca la E-Transit, ProPower Onboard este disponibil pentru a livra până la 2,3 kW prin prizele din cabină și din zona de încărcare la unelte electrice, lumini și dispozitive care utilizează bateria de înaltă tensiune a vehiculului în timpul conducerii sau la locul de muncă.

Pentru a oferi clienților o siguranță suplimentară că vehiculul lor și conținutul acestuia sunt securizate, sistemele de securitate pot fi conectate la caracteristica SecuriAlert din FordPass Pro. Aceasta oferă o notificare dacă detectează pe cineva care încearcă să acceseze vehiculul și, de asemenea, permite utilizatorului să blocheze sau să deblocheze ușile de la distanță. Mai multe detalii despre funcțiile avansate de securitate digitală vor fi distribuite mai aproape de lansare.

O nouă platformă

Dubița fiecărei întreprinderi mici este precum o carte de vizită. Designul lui E-Transit Custom inspiră putere, are proporțiile echilibrate și iluminarea exterioară realizată integral cu LED-uri, cu o bară luminoasă frontală distinctivă, ce stabilește un nou etalon de design pentru camionete de o tonă.

Pentru a maximiza autonomia, podeaua plată, grila unică de tip fagure, modelele de roți cu rol aerodinamic și chiar forma blocului de lumini din spate au fost dezvoltate folosind mai mult de 800 de simulări aerodinamice diferite, oferind o îmbunătățire a CdA de peste 10% față de generația anterioară Transit.

Podeaua de încărcare a vehiculului este mai joasă față de modelul actual, pentru a facilita încărcarea materialelor și accesul în cabină. Inginerii au analizat întregul concept pentru a oferi o arhitectură care integrează bateria în podea, eliminând astfel nevoia unei structuri separate de siguranță la impact. Alte componente de sub caroserie sunt montate în jurul bateriei pentru o eficiență optimă a spațiului și greutății.

Înălțimea totală a E-Transit Custom este acum sub doi metri pentru a facilita accesul în zonele cu înălțime restricționată, cum ar fi parcări cu mai multe etaje, garaje și hale de încărcare subterane. Deschiderea largă a ușii laterale permite cel mai bun acces din segment, ceea ce facilitează încărcarea, iar o nouă treaptă de acces face și mai ușoară urcarea în compartimentul de încărcare.

Ca autoutilitară, E-Transit Custom oferă volume de încărcare de la 5,8 la 9,0 m3 , cu o sarcină utilă de până la 1.100 kg și o lungime maximă de încărcare de 3.450 mm. Sunt disponibile și modele de caroserie cu cabină dublă (DCIV) și kombi, toate cu ampatament scurt sau lung și acoperiș jos sau înalt.

Ford Pro Electric SuperVan este un concept de mașină de curse de 2000 CP

Proprietarii care doresc să transporte până la cinci ocupanți, precum și articole mai lungi, cum ar fi țevi, scânduri sau caiace, pot comanda noul perete etanș în formă de L, cu un al doilea rând cu două locuri, precum și o zonă de încărcare pe toată lungimea cu perete compozit. Acest design de fabrică unic pentru segment elimină nevoia clienților de a-și crea propriile soluții dacă trebuie să transporte pasageri și mărfuri lungi.

La fel ca la fratele mai mare E-Transit, toate autoutilitarele E-Transit Custom sunt echipate cu suspensie spate independentă, pentru a permite o podea joasă și pentru a îmbunătăți precizia direcției, manevrabilitatea și tracțiunea.

Roțile din față și pasajele amortizoarelor au fost, de asemenea, deplasate spre înainte, rezultând un acces mult mai bun în cabină, un spațiu îmbunătățit pentru picioare și suporturi generoase la picioare pentru ocupanții din față, precum și partea frontală mai scurtă, care facilitează manevrele de parcare.

Suita standard de sisteme de asistență oferită de E-Transit Custom poate reduce timpul de nefuncționare, costurile de reparație și primele de asigurare prin reducerea probabilității și atenuarea severității coliziunilor.

Tehnologiile includ Pre-Collision Assist, Lane-Keeping System, Driver Alert, Cruise Control cu limitator de viteză reglabil,  Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assist, Wrong Way Alert, senzori de parcare față și spate  și Cameră la 360 de grade.

Interiorul high-tech

Fiecare E-Transit Custom este echipat standard cu un ecran tactil de 13 inch, orientat spre șofer pentru ușurință în utilizare, oferit cu sistemul multimedia avansat SYNC 4, complet conectat mulțumită unui nou modem 5G pentru conectivitate super-rapidă.

Designerii Ford au mers atât de departe atunci când au luat în considerare modul în care proprietarii ar folosi E-Transit Custom, încât chiar și granulele de la materialele utilizate în cabină și zona de încărcare sunt concepute pentru a utiliza texturi care evită captarea murdăriei și a apei, oferind cel mai bun echilibru între oferirea unei baze solide pentru cizme umede sau noroioase și permițând introducerea și scoaterea cu ușurință a articolelor grele.

Întrucât șoferii de vanuri sunt de cele mai multe ori singuri în cabină, sistemul de încălzire și ventilație are o nouă opțiune – Driver Focus Mode, care utilizează senzori pentru a direcționa fluxul de aer numai către locurile ocupate. Un parbriz inteligent, introdus pentru prima dată pe SUV-ul Ford Kuga , monitorizează temperatura și umiditatea și efectuează automat mici modificări ale temperaturii și ale fluxului de aer pentru a menține în mod proactiv parbrizul curat pentru o eficiență îmbunătățită și ușurință în utilizare.

Costuri de operare

Ford Pro anticipează că E-Transit Custom va oferi costuri de operare mai mici în comparație cu un vehicul diesel echivalent. Pentru E-Transit, reducerea costului de proprietate poate ajunge până la 40%.

Pe lângă costuri mai mici, clienții vor beneficia de un timp de funcționare maximizat prin sistemul online FordLiive. Proprietarii E-Transit Custom pot accesa beneficiile acestuia activând modemul încorporat și înscriindu-se într-un pachet Ford Pro Software.

Proiecțiile arată că FordLiive poate reduce timpul de nefuncționare cu până la 60% , iar sistemul a permis deja 145.000 de zile de disponibilitate suplimentară a vehiculelor în acest an, în valoare de aproximativ 73 de milioane de euro pentru clienți.

Toate variantele Transit Custom vor fi construite de Ford Otosan – joint venture-ul Ford din Turcia – într-o fabrică complet nouă din Yeniköy, construită ca parte a unei investiții anunțate anterior în facilități de 2 miliarde de euro.

Fabrica dispune de facilități de producție și asamblare de baterii de ultimă generație, care întăresc poziția Ford Otosan ca centru de top pentru producția de vehicule comerciale și locul de producție european pentru Transit.

Pe lângă investițiile cheie în energia solară și eficiența energetică, noua locație susține planul Ford Otosan de a atinge o amprentă neutră de carbon în toate unitățile sale din Turcia până în 2030.

V-ar putea interesa și:

Ford înglobează toate resursele sale globale de cercetare, inginerie și software pentru lansarea noului E-Transit Custom, combinând tehnologia avansată a vehiculelor electrice cu ecosistemul digital de software și servicii Ford Pro pentru a ajuta companiile să reducă costurile de proprietate, să lucreze mai eficient și să simplifice tranziția la vehiculele electrice.

Pe baza unor studii efectuate alături de întreprinderile mici și mijlocii, Ford oferă clienților E-Transit Custom experiențe inovatoare bazate pe conectivitate în cloud și tehnologii digitale – care pot evolua toate prin actualizările software Ford Power-Up, pe parcursul vieții vehiculului.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare