Standardul Euro 7 va intra în vigoare în anul 2025 și va fi aplicat doar noilor autoturisme diesel. Motoarele pe benzină Euro 7 vor putea avea aceleași emisii cu propulsoarele pe benzină Euro 6 din prezent.
Noul standard Euro 7 conține în primul rând reglementări mai stricte privind emisiile pentru mașinile noi diesel, care vor trebui să aibă cel mult 60 de miligrame de oxid de azot (NOx) pe kilometru precum motoarele pe benzină Euro 6.
De asemenea, normele Euro 7 vor cere valori mai mici de emisii vehiculelor grele și autobuzelor. Noul standard de emisii se va aplica mașinilor și vehiculelor comerciale ușoare vândute în UE de la jumătatea anului 2025 și camioanelor și autobuzelor de la jumătatea anului 2027.
Cerințe mai stricte vor fi și pentru emisiile de praf fin de la frâne și anvelope.
Emisiile permise de monoxid de carbon (CO) pentru motoarele pe benzină vor fi, de asemenea, reduse la jumătate la 500 de miligrame – aducând limita la nivelul motorinei.
Clase suplimentare Euro 7:
- Categoria Euro 7+: destinată mașinilor care emit cu cel puțin 20% mai puțini poluanți decât prevede noul standard – sau ale căror baterii rezistă cu cel puțin 10% mai mult.
- Categoria Euro 7A: mașini care folosind sistemul de navigație merg electric în zonele ecologice.
- Categoria Euro 7G: mașinile hibride care trec automat la modul electric cu emisii zero în zonele de mediu datorită determinării locației (geofencing).
Categoriile ar trebui să poată fi combinate, de exemplu „7+A” sau „7AG”.
Mașinile electrice ar trebui să păstreze cel puțin 80% din performanța inițială în primii cinci ani sau 100.000 de kilometri.
Frânele și anvelopele vor deveni principalele surse de emisii de particule
Frânele și anvelopele sunt „pe cale să devină principalele surse de emisii de particule de la vehicule”. Anvelopele sunt, de asemenea, cea mai mare sursă de eliberare a microplasticului în mediu. Cercetările sunt deja în desfășurare pentru a găsi soluții.
Euro 7 va elimina așa-numitul factor de conformitate, care permite în prezent abateri ale măsurătorilor în timpul utilizării drumului (RDE = Real Driving Emissions). În 2021, a scăzut de la 2,1 pentru Euro 6d-TEMP la 1,43 (pentru motorină de la 168 mg NOx/km la 114 mg NOx/km).
România se opune trecerii la normele Euro 7
Italia, Cehia, Franța și alte cinci țări au pledat pentru reglementări mai puțin dure privind emisiile. Autoritățile consideră că limitele mai stricte pentru emisii ar încetini activitatea de dezvoltare și investițiile în mașini electrice.
Vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere urmează să fie interzisă în UE începând cu 2035, ceea ce ar însemna încetarea producției și înmatriculării de mașini cu motoare cu ardere. Mașinile care au fost deja înmatriculate nu sunt afectate de cerințe.
Euro 7 este pun pas intermediar către interzicerea motoarelor cu ardere. Standardul va reduce emisiile de oxizi de azot de la mașini cu aproximativ 35% până în 2035 și de la autobuze și camioane cu peste 50%.
V-ar putea interesa și:
- Standardele de emisii Euro 6d și Euro 7
- Filtru de particule funcționare, curățare, rol și preț
- Ce mașini se vând din ce în ce mai greu în România
Potrivit specialiștilor, costurile pentru producători pentru a face mașinile să respecte normele Euro 7 sunt de 4 până la 10 ori mai mari decât cele estimate inițial.
În consecință, propunerea ar crește costurile de producție ale mașinilor cu combustie cu aproximativ 2.000 de euro. Însă, camioanele și autobuzele cu motoare diesel ar fi cu până la 12.000 de euro mai scumpe.