Electricitate verde prin încărcare inteligentă „vehicle-to-grid”

Autor: Andreea Gutu
Electricitate

Electricitate verde prin încărcare inteligentă „vehicle-to-grid” în Germania. Germanii vor să reducă puterea de încărcare a automobilelor electrice automat, atunci când cererea de energie este mai mare, cu impact pozitiv asupra preţului şi eliminarea nevoii de compensare a cererii de energie cu producţie din termocentrale cu combustibil fosil.

Incărcare inteligentă

Un sistem inteligent de control al încărcării dezvoltat pentru BMW Charging poate contribui la adaptarea încărcării automobilelor electrice într-un mod care menţine reţeaua electrică stabilă şi utilizează optim energia din surse regenerabile.

Sistemul de control al încărcării dezvoltat pentru BMW Charging funcţionează ca o legătură între automobil şi reţeaua electrică. Foloseşte informaţii despre solicitarea reţelei şi poate controla încărcarea automobilelor electrice automat – indiferent dacă maşina este conectată la reţeaua de electricitate printr-o staţie de încărcare publică, printr-un panou BMW (Wallbox) sau folosind o sursă casnică de curent. Comanda se face digital, prin SIM-ul integrat în automobil. Dacă sunt probleme, incărcarea bateriei se va relua imediat ce deficitul de alimentare a fost remediat, în mod ideal în momentul în care s-au acumulat rezerve suficiente de energie eoliană sau solară.

TenneT – electricitate

În cel mai recent proiect-pilot, echipa a reuşit să înregistreze şi să proceseze comenzi de la distribuitorul de energie TenneT, partener al proiectului, care a indicat o suprasarcină iminentă a reţelei. Acest lucru a permis, ca reacţie, scăderea temporară a puterii de încărcare la anumite automobile BMW i3. Electricitatea din surse regenerabile a fost utilizată optim şi nu a fost necesară utilizarea centralelor electrice de rezervă care funcţionează pe combustibili fosili.

V-ar putea interesa și:

Raportat la producţia şi consumul total de energie, mobilitatea electrică este un factor relativ mic. Studiile independente prognozează că în Germania, de exemplu, o flotă de două milioane de automobile electrice ar creşte cererea de energie electrică doar cu aproximativ 1%. Având în vedere că producţia şi consumul de energie în România sunt aproximativ de 10 ori mai mici, se poate estima că 200.000 automobile electrice au un impact de aproximativ 1% asupra consumului naţional.

În acelaşi timp, controlul inteligent al încărcării înseamnă că mobilitatea electrică poate ajuta distribuitorii de energie să facă faţă provocărilor legate de utilizarea extinsă a energiei regenerabile. Acestea se concentrează pe echilibrarea precisă a ofertei şi a cererii – adică generare de energie şi consum.

Electricitate verde

Electricitatea eoliană generată în nordul Germaniei, de exemplu, trebuie să poată ajunge la consumatorii din sud. Acest lucru este mai dificil atunci când reţeaua funcţionează deja la capacitate maximă. O comandă inteligentă poate să reducă automat puterea de încărcare a automobilelor din reţea şi să elibereze reţeaua pentru a susţine transferul de energie între diferitele regiuni ale Germaniei. Fără aceasta, surplusul de putere ar fi trebuit acoperit local prin creşterea producţiei din centralele electrice pe cărbune sau pe gaz, care pot fi pornite în scurt timp.

V-ar putea interesa și:

Cunoscute drept „redirecţionare”, aceste intervenţii în reţeaua de producţie a energiei generează costuri anuale în jur de 500 de milioane de euro numai în Germania. Încărcarea controlată inteligent are potenţialul de a reduce aceste costuri, întrucât scăderea pentru scurt timp a puterii de încărcare la automobilele electrice elimină solicitarea reţelei, permiţând transferul de energie regenerabilă către alţi consumatori şi eliminând nevoia de a folosi energia fosilă în centralele electrice şi poate reduce costul energiei.

Integrarea automobilelor electrice în reţeaua electrică şi implementarea controlului inteligent al încărcării reduc costurile de redirecţionare. Prin aceasta proprietarii de automobile electrificate pot beneficia de reducerea costurilor de încărcare. Aceasta reprezintă o etapă importantă pe calea realizării viziunii BMW Group de a oferi conducătorilor de automobile electrice electricitate gratuită şi generată cu zero emisii.

Urmărește-ne pe Facebook