Telematica ne arată că degradarea bateriei unei mașini electrice este, în medie, de 12% după 6 ani, dacă în tot acest timp nu am exagerat cu încărcările rapide, spune compania americană GeoTab, scrie Fleet Europe.
GeoTab a dezvoltat un instrument gratuit, denumit EV Battery Degradation Comparison Tool, pentru a compara degradarea medie a bateriei de-a lungul timpului pentru diferite branduri și modele de mașini electrice.
În medie, starea de sănătate a bateriei ajunge la 87,9% după 6 ani, ceea ce înseamnă că doar 12,1% din kWh s-au pierdut în tot acest timp.
Capacitatea bateriilor mașinilor electrice după 1 an și 8 luni:
- Tesla Model S – 98%
- Tesla Model X – 97,4%
- Kia Soul EV – 97,4%
- BMW i3 – 97,3%
- Tesla Model 3 – 96,8%
- Volkswagen e-Golf – 96,1%
- Nissan Leaf – 94,6%
Ce performanțe mai au bateriile mașinilor plug-in hybrid după 1 an și 8 luni:
- Toyota Prius Prime – 97,3%
- Volkswagen Golf GTE – 96,3%
- Kia Niro PHEV – 94,2%
- Mitsubishi Outlander PHEV – 86,7%
Sursa: Date obținute de EVmarket.ro cu ajutorul EV Battery Degradation Comparison Tool
EV Battery Degradation Comparison Tool se bazează pe o analiză a 6.300 de vehicule electrice, atât mașini hibrid plug-in, cât și mașini electrice. Există unele diferențe notabile între modele, dar, în general, degradarea bateriei pare limitată.
V-ar putea interesa și:
- Încărcarea unei mașini electrice în România: Cât te costă
- Cum să prelungești viața bateriei unei mașini electrice
- Baterii mașini electrice: Sfaturi pentru a mări durata de viață
- O baterie litiu-sulf poate alimenta o mașină electrică 1.000 km
Degradarea bateriei este un proces natural care reduce permanent cantitatea de energie pe care o poate stoca o baterie, astfel încât, după câțiva ani, autonomia mașinii electrice se va reduce.
Degradarea bateriei apare o dată cu vârsta vehiculului, dar poate fi dată și de faptul că mașina a fost frecvent încărcată în stații rapide. De asemenea, numărul de cicluri de încărcare – descărcare contribuie la degradarea bateriei.
Diferențele dintre bateriile mașinilor electrice sunt date de chimia bateriilor și managementul termic. Chiar dacă toate bateriile sunt litiu-ion, există o diferență între materialele utilizate pentru electrozi. Mai mult decât atât, bateriile cu răcire cu lichid par să funcționeze mai bine decât cele răcite cu aer. Ca exemplu, Tesla Model S din 2015 a pierdut în medie doar 2,3% pe an, în timp ce Nissan Leaf din 2015 a înregistrat o degradare de 4,2% pe an.
Bateria este un element important în costul total de proprietate al unui vehicul electric. Cu cât este menținută sănătatea bateriei, cu atât mașina își păstrează autonomia și trebuie să o reîncărcați mai puțin, prin urmare pierdeți mai puțin timp.
De asemenea, cu cât este mai bună sănătatea bateriei, cu atât valoarea reziduală a mașinii electrice este mai mare. O mașină electrică cu o vârstă de 5 ani și o capacitate a bateriei de 90% va valora mai mult decât una la care capacitatea bateriei a coborât la 75%, degradarea bateriei fiind de 25%.
Degradarea bateriei este neliniară
GeoTab consideră că degradarea bateriei unei mașinielectrice este neliniară. Chiar dacă după o cădere inițială, declinul este destul de liniar, spre sfârșitul vieții, bateria va înregistra o scădere foarte mare. Cum majoritatea producătorilor de mașini acordă o garanție de 8 ani pentru o baterie de mașină electrică, acesta poate fi considerat un timp de viață.
V-ar putea interesa și:
- Baterii pentru mașini electrice răcite cu lichid versus aer
- Baterii noi, în teste, vor dubla autonomia mașinilor electrice
- Baterii litiu-sulf vor oferi o autonomie de 2.000 km mașinilor
- Mașinile electrice ar putea fi încărcate în 10 minute peste 2 ani
#EVmarket #News #Automotive #ElectricVehicle #EVs #ElectricCar #EV #eMobility #DriveElectric #ElectroMobility #FullElectric #PureElectric #Cars #Car #Elektro #ElectricEngine #Ecofriendly #Battery #BatteryLife #Batteries #EVcharging # Baterie masina electrica # Timp de viata