De ce Poliția verifică șoferii în perioada 12-18 octombrie

Autor: EVmarket Romania
politia capitalei
Poliția Capitalei verifică legalitatea transportului public de persoane și a transportului de marfă în perioada 12-18 octombrie. Sunt organizate activități de control în trafic, la nivel național, sub egida Organizațiilor Polițiilor Rutiere din Europa (ROAD POL).

Poliția desfășoară acțiunea TRUCK&BUS, fiind verificate următoarele tipuri de autovehicule:
□ cele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri;
□ cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Obiectivele acțiunii desfășurată de Poliția Capitalei:

  • verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor şi perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor şi existenţa atestării metrologice a aparaturii tahograf;
  • legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, efectuat prin curse regulate şi ocazionale;
  • deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane/marfă de către operatorul de transport şi de conducătorul auto;
  • verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente;
  • respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare;
  • verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz;
  • se va acorda o atenţie sporită asupra elementelor privind siguranţa circulaţiei: starea psiho – fizică a conducătorilor auto, verificarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport, respectarea limitelor legale de viteză pe categorii de drumuri, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

Totodată, Poliția verifică dacă conducatorii autovehiculelor care efectuează transport de persoane, respectiv pasagerii acestora, respectă prevederile Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În urma controalelor efectuate pe aceasta linie nu au fost constatate situații în care să fie necesară dispunerea măsurilor legale.

La activitățile de control desfășurate astăzi, în intervalul orar 08.30-13.00, polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat 75 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 75.000 lei după cum urmează:
▪︎ 17 sancțiuni (transport persoane)
▪︎ 28 (transport marfă)
▪︎ 30 sancțiuni aplicate pentru alte categorii de autovehicule (cu masa totala maximă autorizată <=3500kg sau capacitatea de transport persoane până la 8+1 locuri).

În cadrul acțiunii, au fost reținute 31 certificate de înmatriculare (4 transport persoane și 10 transport marfă), pentru deficiențe tehnice, două seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare și două permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 zile, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care efectuează transport de marfă, sub influența băuturilor bauturilor alcoolice.

De asemenea, în două situații s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru lipsa licenței de transport rutier de marfă.
La data de 13.10.2020, pe șos. Chitilei a fost depistat un conducător de autovehicul care efectua transport rutier de marfă în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorul autovehiculului a fost testat cu aparatul alcooltest iar valoarea indicată a fost de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 1305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.
Poliția recomandă conducătorilor care efectuează transport de persoane/transport de marfă:
□ să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice/substanțelor psihoactive;
□ să respecte timpii de odihnă atunci când efectuează activități de transport;
□ să dețină documentele prevăzute de legislația incidentă domeniului transporturilor.
□ pentru conducatorii care efectuează transport de persoane, să poarte masca de protectie atunci când transportă pasageri și sa respecte măsurile de protectie stabilite de lege;
Acest tip de acțiuni sunt organizate în permanență de către Brigada Rutieră, în vederea reducerii riscului rutier și impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.

Foto: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București

Urmărește-ne pe Facebook