Dacia Jogger: motorizări și dimensiuni ale modelul cu 7 locuri

Autor: Cosmin Lixandru
5,1K afișări
preturi dacia jogger hybrid, break,

Dacia Jogger este noul model cu 7 locuri al mărcii de automobile românești. Modelul este un autoturism de segment C, disponibil în România din 2022.

Versiune hibridă Dacia Jogger este disponibilă din 2023. Un Jogger Hybrid în echiparea de vârf cu opționale ajunge la 26.600 euro cu TVA.

banner Petrom

Noul SUV cu 7 locuri Dacia a înlocuit atât modelul Dacia Lodgy, cât și Dacia Logan MCV. Acest nou SUV cu 7 locuri își propune să se poziționeze ca o alternativă mai accesibilă și mai practică la modele precum SEAT Tarraco, Nissan X-Trail și Peugeot 5008.

Motorizări Dacia Jogger și prețuri

Dacia Jogger este disponibil cu două motorizări: noul motor pe benzină TCe 110 (16.890 euro cu TVA) și motorul cu alimentare mixtă benzină/GPL ECO-G 100 (16.490 euro cu TVA). Ambele motoare sunt echipate cu sistemul Start & Stop și sunt conforme normei Euro 6D Full.

TCe 110 este un motor turbo cu 3 cilindri și injecție directă care dezvoltă 110 CP (81 kW). Blocul din aluminiu contribuie la reducerea greutății. Dispunând de un cuplu de 200 Nm la 2.900 rot./min, acesta este în prezent cel mai puternic motor din gama Dacia Jogger.

Propulsorul dispune de o distribuție variabilă și de o pompă de ulei cu cilindree variabilă. Colectorul de eșapament integrat, filtrul de particule și injectorul central contribuie la diminuarea emisiilor de CO2.

ECO-G 100: Rezervorul GPL este amplasat în locul spațiului ocupat de roata de rezervă, sub planșeul portbagajului.
Consumul mixt al motorului ECO-G 100 conform ciclului WLTP este de 7.6 L/100km (echivalent cu 121 g CO2/km). Atunci când rulează pe GPL, Dacia Jogger emite, în medie, cu 10% mai puțin CO2 față de o motorizare pe benzină echivalentă. În plus, datorită celor două rezervoare (40 L pentru GPL și 50 L pentru benzină), vehiculul dispune de o autonomie de peste 1 000 km.

Dacia Jogger hybrid

Jogger hybrid este primul model Dacia care beneficiază de această tehnologie și care este cel mai accesibil vehicul de familie hibrid cu 7 locuri de pe piață.

Tehnologia hibridă a modelului Dacia Jogger este bazată pe un motor pe benzină de 1,6 L, însoțit de două motoare electrice (un « e-motor » și un demaror de înaltă tensiune), cuplate cu o cutie de viteze multi-mod cu craboți, fără ambreiaj.

Frânarea regenerativă, combinată cu capacitatea de auto-încărcare a bateriilor de 1,2 kWh (230V) și cu randamentul cutiei automate asigura ca rularea în oraș să desfășoare aproape 80% din timp în regim electric. Consumul de carburant este astfel diminuat cu până la 40% (față de un motor termic echivalent în ciclu urban, fără schimbarea obiceiurilor de conducere).

Dimensiuni Dacia 7 locuri

Dacia Jogger are lungimea unui break, spațiul interior al unui monovolum și liniile unui SUV.

Echipată cu roți cu diametru mare (660 mm), Dacia Jogger degajă o impresie de robustețe. Ampatamentul de 2,90 m, înălțimea sub pavilion de 912 mm și partea din spate verticală (blocuri optice verticale, hayon foarte larg, prag de încărcare coborât) asigură un spațiu interior generos, inclusiv la nivelul portbagajului.

În versiunea cu 5 locuri, volumul portbagajului este de 708 litri, conform normei VDA (până la înălțimea spătarului). În versiunea cu 7 locuri, volumul este de 160 litri (VDA) și de 565 litri (VDA) cu scaunele de pe rândul al treilea rabatate.

Accesul la locurile de pe ultimul rând este facilitat de dimensiunile mari ale ușilor din spate precum și de creșterea cu 40 mm a lățimii vehiculului la nivelul celui de-al doilea rând de geamuri laterale. Modelul are o lungime de 4,55 m.

Înălțimea diferită a șezutului scaunelor (+ 55 mm diferență între rândurile 1 și 2 ; + 25 mm diferență între rândul 2 și 3) asigură un plus de confort pentru ocupanții locurilor din spate.

Scaunele au fost profilate pentru a oferi o bună susținere laterală atât pentru șofer cât și pentru pasageri. Scaunul șoferului este reglabil pe înălțime (+/- 35 mm). La rândul său, volanul poate fi reglat pe înălțime (+/- 2.1°) și în adâncime (+/- 25 mm). În funcție de versiune, vehiculul dispune de o cotieră centrală cu un compartiment închis.

Spațiul din spate cuprinde o banchetă cu trei locuri, rabatabilă în proporție 2/3-1/3 (pe rândul al doilea) și două scaune rabatabile și escamotabile individual (pe rândul al treilea). Capacitatea de încărcare poate ajunge până la 1.819 litri (conform normei VDA, cu scaunele de pe rândul al treilea scoase și cu bancheta de pe rândul al doilea rabatată).

Dacia Jogger Extreme

Sub denumirea « Extreme », Dacia a comercializat o serie limitată de lansare a modelului Dacia Jogger, cu elemente de design specifice. Pe această serie limitată au fost disponibile cinci nuanțe de caroserie: Noir Nacré, Gris Comète, Gris Moonstone, Blanc Glacier și culoarea de lansare, Brun Terracotta.

La exterior, barele de pavilion, retrovizoarele, jantele de aliaj și antena în formă de coadă de rechin sunt de culoare neagră. Elementele de protecție din față și spate, de culoare Gris Megalithe creează contrastul. Un alt element distinctiv, stickerele cu numele acestei serii limitate „Extreme” sunt amplasate atât în partea frontală a mașinii cât și pe jante. Elemente de protecție specifice se regăsesc de asemenea și în partea inferioară a ușilor.

Scaunele beneficiază de cusături specifice de culoare roșie în timp ce panourile portierelor din față dispun de baghete cromate. Echipamentul complet cuprinde camera video pentru asistența la parcarea cu spatele și cardul mâini libere.

Dacia Jogger Extreme dispune de covorașe textile pentru toate locurile și de un covoraș din cauciuc pentru portbagaj.

Dotări ale modelului cu 7 locuri

Dacia Jogger integrează, în funcție de versiune, trei oferte multimedia: sistemul Media Control care funcționează cu sau fără conectare la smartphone, sistemul Media Display cu ecran tactil de 8” și Media Nav cu sistem de navigație și conexiune la smartphone prin Wi-Fi.

Dacia Jogger oferă numeroase posibilități de conectivitate: un suport pentru smartphone, un ecran TFT de 3,5” și, în funcție de versiune, până la trei prize de 12 V pentru încărcarea diverselor dispozitive electronice. În echiparea de serie, modelul dispune de limitator de viteze cu comenzi pe volan și de sistem de aprindere automată a farurilor.

În funcție de piață, Dacia Jogger poate fi echipată, opțional, cu scaune față încălzite, cu sistem de climatizare automat cu afișaj digital, card de acces mâini libere cu descuierea de la distanță a portbagajului și cu aprinderea farurilor. La acestea se adaugă senzorii de ploaie cu acționarea automată a ștergătoarelor de parbriz, camera de marșarier, frâna de parcare electrică, senzorul de unghi mort și senzorii de asistență la parcarea cu fața și cu spatele.

Activ la viteze cuprinse între 7 și 170 km/h, sistemul de frânare automată de urgență detectează, datorită radarului frontal, distanța față de vehiculul aflat în față (atât la staționare, cât și în deplasare). În cazul în care este detectat un risc de coliziune, sistemul alertează șoferul atât vizual cât și acustic înainte de a:
– amplifica performanța sistemului de frânare dacă șoferul frânează dar riscul rămâne prezent,
– acționa automat frânele dacă șoferul nu apasă pedala.

Dacia Duster – ce prețuri are noul Duster facelift

Activ la viteze cuprinse între 30 km/h și 140 km/h, detectorul de unghi mort previne șoferul asupra riscului unei ciocniri potențiale cu un alt vehicul prezent în unghiul mort.

În timpul manevrelor de parcare, patru senzori cu ultra-sunete amplasați pe bara spate activează un semnal sonor.

Asistența la plecarea din rampă menține vehiculul imobil timp de două secunde la plecarea de pe loc din rampă, atunci când șoferul ridică piciorul de pe pedala de frână, oferindu-i astfel timp suficient să apese pedala de accelerație fără riscul ca mașina să dea înapoi.

V-ar putea interesa și:

Dacia Jogger este echipată, în serie, cu limitator de viteză și cu sistem ESC de ultimă generație. În funcție de nivelul de echipare, este disponibil opțional și sistemul cruise control, cu comandă pe volan.

DIMENSIUNI (mm)

 
Lungime4 547
Ampatament2 897
Consolă față830
Consolă spate820
Lățime cu oglinzile pliate/ cu oglinzile depliate1 784 / –
Ecartament față1 520
Ecartament spate1 509
Înălțime cu / fără bare de pavilion 1 632 / na
Înălțime cu hayonul deschis, la gol2 012
Înălțimea pragului de încărcare al portbagajului661
Garda la sol gol/ în sarcină200 / na
Raza la nivelul genunchilor pentru ocupanții rândului al doilea181
Raza la nivelul genunchilor pentru ocupanții rândului al treilea127
Lățimea la nivelul coatelor pentru ocupanții locurilor din față1 410
Lățimea la nivelul coatelor pentru ocupanții locurilor din spate1 410
Lățimea la nivelul umerilor pentru ocupanții locurilor din față1 395
Lățimea la nivelul coatelor pentru ocupanții locurilor din spate1 372
Înălțimea sub plafon pentru ocupanții locurilor din față923
Înălțimea sub plafon pentru ocupanții locurilor din rândul al doilea910
Înălțimea sub plafon pentru ocupanții locurilor din rândul al treilea855
Lățimea maximă de acces în portbagaj836
Lățimea maximă interioară între pasajele roților1 020
Lungimea de încărcare cu bancheta spate rabatată 1 150

 

VOLUMUL PORBAGAJULUI (dm3 VDA / L)5 locuri7 locuri
Cu toate scaunele la locul lor (până la înălțimea spătarului)708 / 842160 / 213
Cu rândul al treilea rabatat (până la înălțimea spătarului)565 / 712
Cu rândul al doilea rabatat și cu rândul al treilea extras (până la pavilion)1 819 / –