Dacia a prezentat noul Duster: motorizări, date tehnice

Autor: EVmarket Romania
Dacia duster noul Duster

Dacia a prezentat noul Duster facelift. Design-ul său evoluează, în special la nivelul blocurilor optice și al calandrului, conferindu-i un plus de personalitate și asigurând totodată o diminuare a emisiilor de CO2. 

La interior, noul Duster dispune de o consolă centrală înălțată, prevăzută cu o cotieră culisantă. Tot la capitolul noutăți remarcăm cele două sisteme multimedia și noul ecran de 8” precum și cutia de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj.

Noul Duster va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4.

Noul Duster afișează un design contemporan, pus în evidență de noua culoare de lansare, Orange Arizona.

Noul Duster preia elementele stilistice ale noii identități vizuale Dacia prezentate în premieră pe Noul Logan, Noul Sandero și Noul Sandero Stepway. Astfel, blocurile optice integrează luminile de zi în formă de „Y”. La rândul său, calandrul este marcat de elemente cromate în relief 3D care amintesc de cele existente pe modelul Spring.

Iluminatul permanent de zi al blocurilor optice față (de tip ECOLED) și spate integrează noua semnătură luminoasă Dacia. Duster este primul model Dacia echipat cu semnalizatoare cu LED (în față). Această tehnologie este utilizată și pentru faza de întâlnire (cu acționare automată în echiparea de serie) și pentru iluminarea plăcii de înmatriculare.

Noul Duster are are un habitaclu mai primitor și beneficiază de o tapițerie nouă, de tetiere noi și de o consolă centrală înălțată dotată cu o cotieră culisantă. Printre noutățile importante se numără noul ecran de 8” și cele două sisteme multimedia. Dacia Duster facelift dispune și de o tapițerie 100% nouă.

Ce mașini ieftine puteți cumpăra prin Programul Rabla 2021

Marea noutate o reprezintă apariția unei console centrale înălțate dotată cu o cotieră care poate culisa pe o distanță de 70 mm și care integrează un spațiu de depozitare închis cu volumul de 1,1 litri și, în funcție de nivelul de echipare, două prize USB accesibile pasagerilor de pe locurile din spate.

Vehiculul dispune în serie, pe toate nivelele de echipare, de un ecran pentru computerul de bord, de acționare automată a farurilor și de limitator de viteză al cărui buton, amplasat pe volan, este luminat pe timp de noapte.

În funcție de versiune, noul Duster facelift dispune de sistem de aer condiționat automat cu afișaj digital, de regulator de viteză cu buton pe volan, de scaune față încălzite și de card mâini libere.

Motorizări noul Duster facelift

Noul Duster dispune de o gamă completă de motorizări care răspund normei Euro 6D Full.

•    Diesel: dCi 115, în variantele 4×2 sau 4×4, cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

•    Benzină:
–    TCe 90 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.
–    TCe 130 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.
–    TCe 150 în varianta 4×4 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.
–    TCe 150 în varianta 4×2 cu cutia de viteze automată EDC cu 6 trepte.

•    Alimentare mixtă benzină-GPL : ECO-G 100 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

Dacia este singurul constructor care, sub denumirea ECO-G, propune motorizarea cu alimentare mixtă benzină-GPL pe toate modelele sale termice. Rezervorul GPL este amplasat în locul spațiului ocupat de roata de rezervă, sub planșeul portbagajului.

În regim de funcționare pe GPL, noul Duster ECO-G emite în medie cu 9,5% mai puțin CO2 decât un motor pe benzină echivalent. În plus, el oferă o autonomie de 1.235 kilometri datorită celor două rezervoare care cumulează un volum util de aproape 100 de litri: 50 de litri de benzină și 49,8 litri de GPL. Volumul util de GPL este mai mare cu 16,2 litri față de precedenta generație de Duster GPL, oferind un plus de autonomie de peste 250 kilometri.

Afișajul TFT de 3,5” al computerului de bord informează șoferul asupra nivelului de carburant din cele 2 rezervoare.

Din punct de vedere mecanic, marea noutate o reprezintă prezența cutiei de viteze automate EDC cu 6 trepte. Aceasta este disponibilă pe versiunea cea mai puternică a noului Duster, cea echipată cu motorul TCe 150, în configurația 4×2.

Cutia de viteze automată EDC (Efficient Dual Clutch) cuprinde două ambreiaje : unul pentru vitezele impare (1,3,5) și altul pentru vitezele pare (2,4,6 și marșarier).

Două noi sisteme multimedia Dacia Duster

Pe lângă echipamentul audio Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB și Bluetooth), sunt disponibile două noi sisteme multimedia intuitive : Media Display și Media Nav, care beneficiază de un ecran de 8”.

În cazul Media Display, echipamentul cuprinde 6 boxe (din care 2 de tip « boomer » și 2 tweetere în față), radio DAB, conectivitate Bluetooth și două prize USB. Interfața intuitivă este compatibilă cu sistemele pentru smartphone Apple CarPlay și Android Auto. Comenzile dedicate pe volan permit activarea funcției de recunoaștere vocală. În acest mod se poate comanda asistentul iOS sau Google de pe smartphone.

În cazul Media Nav, echipamentul multimedia dispune de sistem de navigație și de conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto.

Interfața Media Display și Media Nav cuprinde un meniu « Vehicul » care permite accesul la informații referitoare la conducerea economică sau, în cazul versiunii 4×4, la funcția 4×4 Monitor (care cuprinde altimetru, înclinometru, busolă, etc.).

Modelul oferă prestațiile unui vehicul offroad datorită :
•    Unei gărzi la sol de 217 mm în versiunea 2×4 și de 214 mm în versiunea 4×4.
•    Unui unghi ventral de 21°.
•    Unui unghi de atac de 30°.
•    Unui unghi de degajare de 34° în versiunea 4×2 și de 33° în versiunea 4×4.

În versiunea 4×2, noul Duster, SUV B, este echipat în serie cu anvelope optimizate CO2 (Green) care oferă o îmbunătățire cu 10% a rezistenței la rulare. În versiunea 4×4, anvelopele sunt de tipul 3PMSF.

Duster facelift – sistemul 4X4 Monitor

Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie întreagă de informații utile pe ecranul central:

 • Inclinometru lateral:  această informație ajută la aprecierea gradului de înclinare laterală a vehiculului în condiții de rulare pe drumuri înclinate.
 • Unghi de tangaj: această informație este utilă în cazul abordării unor rampe sau a unor pante abrupte, utilizând datele sistemului de asistență la demarajul din rampă sau ale sistemului de control adaptiv la coborâre.
 • Busolă: disponibilă încă de la 0 km/h, aceasta permite orientarea în raport cu polii magnetici ai Pământului.
 • Altimetru: altitudinea este afișată în prima parte a ecranului iar denivelarea parcursă în a doua parte.
  După un parcurs offroad, sistemul 4×4 Monitor afișează un istoric recapitulativ al datelor de pe traseu.

Noul Duster – sisteme de asistență la volan

 • Blind Spot Warning: Activ la viteze cuprinse între 30 km/h și 140 km/h, detectorul de unghi mort (Blind Spot Warning) previne șoferul asupra riscului unei ciocniri potențiale cu un alt vehicul prezent în unghiul mort. Dacă un vehicul se află în această zonă, un martor luminos LED se aprinde în retrovizorul exterior de pe partea respectivă. Dacă semnalizarea este acționată atunci când un vehicul se află în unghiul mort, martorul LED de pe retrovizor se aprinde și se stinge intermitent.
 • Asistență la parcare: În timpul manevrelor de parcare, patru senzori cu ultra-sunete amplasați pe bara spate activează un semnal sonor. În funcție de versiune, modelul dispune și de o cameră de luat vederi amplasată în spate care afișează linii de ghidare dinamice pe ecranul central.
 • Asistență la pornirea din rampă: Acest sistem menține vehiculul imobil timp de două secunde la plecarea de pe loc din rampă, atunci când șoferul ridică piciorul de pe pedala de frână, oferindu-i astfel timp suficient să apese pedala de accelerație fără riscul ca mașina să dea înapoi.

Tesla Roadster: Prețuri, autonomie, dată de lansare

 • controlul adaptiv al coborârii în versiunea Duster 4×4: acționează asupra frânelor între 5 și 30 km/h. Sistemul funcționează în treapta 1 a cutiei de viteze și în marșarier.
 • sistemul multi-view: 4 camere de filmat îi permite șoferului să aibă o imagine mai bună asupra a ceea ce se află în jurul vehiculului.

Date tehnice noul Duster

VOLUMUL PORBAGAJULUI4×2 4×4
Volumul portbagajului478 L (471 L cu dCi 115)467 L
Volumul portbagajului (normă VDA)445 dm3411 dm3
Volumul maxim (până la înălțimea scaunului) – banchetă rabatată1 623 L1 614 L
DIMENSIUNI (mm)4×24×4
Lungime4 341
Ampatament2 6732 676
Consolă față842841
Consolă spate826824
Lățime cu oglinzile pliate/ cu oglinzile depliate1 804 / 2 052
Ecartament față la nivelul solului1 563
Ecartament spate la nivelul solului1 5701 580
Înălțime fără / cu bare de pavilion1 633 / 1 6931 621 / 1 682
Înălțime cu hayonul deschis la gol2 020
Înălțimea pragului portbagajului la gol782764
Garda la sol gol/ în sarcină217 / 183214 / 182
Raza la nivelul genunchilor pentru ocupanții locurilor din spate 170
Lățimea la nivelul coatelor pentru ocupanții locurilor din față1 403
Lățimea la nivelul coatelor pentru ocupanții locurilor din spate1 416
Lățimea la nivelul umerilor pentru ocupanții locurilor din față1 383
Lățimea la nivelul umerilor pentru ocupanții locurilor din spate1 379
Înălțimea sub plafon pentru ocupanții locurilor din față 900
Înălțimea sub plafon pentru ocupanții locurilor din spate 892
Lățimea maximă de acces în portbagaj 980
Lățimea maximă interioară între pasajele roților977
Lungimea de încărcare cu bancheta spate rabatată1 792

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram