Cum să testezi o mașină second hand înainte de cumparare

Autor: EVmarket Romania
Testezi o masina second hand

Când v-ați hotărât să achiziționați o mașină second hand, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să testați mașina respectivă pe o porțiune de drum pentru a vă face o impresie de ansamblu asupra acesteia, respectiv dacă tipul de mașină vi se potrivește și nu în ultimul rând, pentru a depista eventualele probleme pe care le poate avea.

Procesul de cumpărare a unei mașini second hand începe cu o inspecție vizuală și o listă generală de verificare a elementelor importante pe care trebuie să le urmăriți în timpul conducerii. După ce ați făcut acest test și ați analizat o mașină second hand luați notițe despre ceea ce considerați că pot constitui eventuale defecte și consultați-vă cu un mecanic auto înainte de a achiziționa mașina.

Ce verificări trebuie să faci când cumperi o mașină second:

  • Porniți mașina

Dacă o mașină second hand pornește imediat, sunteți norocos. Este un prim semn că autoturismul are un motor bun. În caz contrar, acest lucru ar putea indica o defecțiune, de la o conexiune baterie descărcată sau bobină până la o problemă cu bujiile sau cu alimentarea. Dacă o mașină pornește totuși, chiar și cu o ezitare, atunci problema este relativ simplă și va fi ușor de remediat. O mașină care nu va porni deloc poate avea probleme mai mari și este de evitat.

Verificare km RAR prin aplicaţia „Istoric vehicul”

  • Opriți radioul și ascultați sunetul motorului

Opriți radioul și ascultați sunetul motorului. Dacă acesta are înteruperi sau emite sunete ciudate, atunci căutați altă mașină sau faceți o programare la un service auto.  Lăsați mașina cu motorul pornit și coborâți din mașină pentru a observa de unde vine sunetul.

V-ar putea interesa și:

  • Testați frânele

Apăsați succesiv pedala de frână înainte de a porni. Asigurați-vă că pedala nu este moale și că frânele răspund rapid la comandă. Deschideți geamul pentru a auzi dacă frânele emit vreun zgomot /scârțâit. Porniți mașina și frânați normal de câteva ori în timpul mersului. Dacă se aud zgomote, mai mult ca sigur plăcuțele sunt uzate sau unul dintre etrieri este blocat. Acest lucru poate constitui un motiv de negociere.

Registrul Auto Român: Verificare istoric daune mașini SH

  • Verificați vibrațiile volanului

Vibrațiile la viteze moderate și mari continue sau faptul că mașina nu își păstrează traiectoria dacă nu țineți volanul strâns pe un drum drept indică de obicei probleme de geometrie roți sau anvelope care necesită echilibrare. Acestea sunt investiții relativ mici. Însă vibrațiile însoțite de sunete indică probleme mult mai grave care necesită reparații costisitoare. În această situație, o mașină second-hand trebuie verificată pe rampă de către un mecanic.

  • Verificați servodirecția

În parcare, cu motorul pornit, rotiți pe loc volanul maxim la stânga și la dreapta. Dacă merge greu, mașina second-hand are probleme la servodirecție. Acest test vă ajută să aflați și dacă mașina are probleme cu articulațiile. Dacă se aud zgomote pot fi bielete, flanșe amortizor, etc.

V-ar putea interesa și:

  • Conduceți peste denivelări

Treceți peste denivelări moderate, gropi mici și vedeți cum reacționează mașina. Dacă preia frumos denivelările și nu se aud zgomote atunci mașina second hand a trecut testul. Pentru a testa amortizoarele, coborâți și apăsați pe colțurile mașinii, față – spate. Dacă mașina se lasă, atunci amortizoarele ar trebui înlocuite.

  • Conduceți pe autostradă

Un test complet pentru o mașină second hand ar fi să ajungeți și pe autostradă. Acordați atenție schimbării treptelor de viteză. Trebuie să se facă lin, fară efort. Ascultați dacă apar zgomote ciudate sau vibrații la o viteză de 100-120 km/h sau dacă mașina trage greu. O mașină second-hand poate avea probleme cu turbina.

Via iseecars.com

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn