Cum funcționează gardul virtual montat pe DN1 pentru a ține animalele departe – VIDEO

Autor: Dan Vache
Gard virtual

Gardul virtual funcționează pe timpul nopții, folosind energia primită pe timpul zilei de la un panou solar, transmițând semnale sonore și luminoase pentru a ține departe de șosele fauna. Mai multe dispozitive sunt amplasate la o distanță de aproximativ 33 de metri pentru a forma un „gard virtual” de 2 km lungime.

Proiectul care vizează montarea de garduri virtuale, început în urmă cu aproape doi ani între Brașov și Predeal, continuă acum în zona Perșani tot pe DN1 în județul Brașov.

„Continuăm montarea gardurilor virtuale care descurajează pătrunderea animalelor sălbatice pe drum”, spune Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.

În zona în care funcționează deja gardul virtual accidentele care implică animale sălbatice au fost reduse de la câteva zeci la aproape zero.

Gard virtual împotriva animalelor sălbatice

Gardul virtual este compus din:

  • baterie care se încarcă pe timpul zilei printr-un panou solar;
  • doi senzori care sesizează farurile mașinilor pe timpul nopții,
  • două led-uri, galben și albastru, care avertizează luminos fauna de interes cinegetic;
  • un difuzor care emite sunete.

gard virtual DN1

„În urmă cu aproape doi ani am instalat primul gard virtual din România, în zona Brașovului, în zona Timișului de Jos, pe o distanță de doi kilometri, într-o zonă în care am avut foarte multe incidente si bineînțeles accidente cu specii de faună sălbatică, în special din specia urs. Înainte, în toată zona am avut peste 30 de urși omorâți în ultimii 6 ani. După instalarea gardului, nu am mai avut niciun accident în zona respectivă, cu excepția anului trecut, când un pui de urs a fost accidentat în zona gardului virtual, dar acolo a fost un cumul de factori, fiind atras de mâncarea pusă pentru câinii hoinari din parcare”, a declarat Mihai Fedorca, cercetător la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”.

V-ar putea interesa și:

Primul gard virtual a fost construit în România în iulie 2020. În Brașov, au fost instalate peste 60 de dispozitive care formează un ”gard virtual” pentru a ține la distanță animalele sălbatice. Garduri virtuale vor fi pe DN1A, în zona Babarunca sau DN13, în zona Pădurea Bogății.

Garduri virtuale există și în Austria, Canada sau Australia.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare