Certificatul RAR Auto Pass devine obligatoriu. Iată cât costă

Autor: Cristian Gubandru
RAR. RAR Auto Pass, certificat de autenticitate RAR

Registrul Auto Român va emite de la 1 decembrie 2024, deținătorilor de autovehicule, certificatul RAR Auto Pass. Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, și se adresează mașinilor deja înmatriculate în România.

RAR Auto Pass va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

Certificatul RAR Auto Pass nu necesită prezentarea mașinii la RAR

Certificatul RAR Auto Pass va costa în jur de 50 de lei. Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.

La sfârșitul lunii mai 2024, aplicația RAR Auto Pass va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass (service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producatorii de vehicule rutiere).

Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni.

RAR Auto Pass, obligatoriu pentru vânzarea mașinii

Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RARAutoPass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.

Certificatul va avea o valabilitate de 60 de zile. RAR Auto Pass va stopa manipularea kilometrajelor.

V-ar putea interesa și:

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,)

În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

Certificatul RAR Auto Pass va fi o anexă la Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.

V-ar putea interesa și:

”RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, a declarat Mihai Alecu, director general Registrul Auto Român.

Ce amenzi primesc cei care dau KM înapoi

Cei care vor fi prinși că au dat KM înapoi vor fi sancționați cu amenzi de la 2.000 de lei la 5.000 de lei. Însă, dacă se constată că a fost comisă o infracțiune, pedeapsa este închisoare de la 1 lună la 1 an.

Stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informații referitoare la numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului supus inspecției.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn