Cele mai verificate modele de mașini pe carVertical în 2020

Autor: Andreea Gutu
Volkswagen Passat 2020

Anul 2020 și-a pus amprenta negativă asupra economiei mondiale, lucru observat inclusiv prin declinul vânzărilor de autovehicule noi sau second-hand. Cu un buget redus, o mare parte dintre cumpărătorii români au recurs la serviciile de verificări istoric vehicul pentru a evita cheltuieli neașteptate pe defecte ascunse sau mașini cu daune semnificative vândute ca „impecabile”, spune carVertical.

În acest context, carVertical a efectuat un studiu al rapoartelor generate în baza de date, alcătuind un top cinci al celor mai populare modele analizate pe site de către români în 2020.

Datele obținute în cadrul acestui studiu arată anumite mașini ca fiind în topul căutărilor, dar acest fapt nu înseamnă că acele modele sunt și cele mai cumpărate sau populare din România. Rezultatele prezentate reflectă interesul față de aceste modele de mașini listate pe site-urile de vânzări la mâna a doua.

În cadrul acestei analize au fost luate în calcul peste 500.000 de rapoarte unice efectuate pe site în perioada Ianuarie 2020 – Decembrie 2020.

Top 5 Cele mai verificate modele de mașini pe carVertical în 2020

Acest clasament este efectuat în funcție de procentul de rapoarte efectuate pentru un anumit model din totalul de rapoarte de verificare generate pe site în România.

  1. Volkswagen Passat – 6,44% din total rapoarte

Modelul Volkswagen Passat se numără printre cele mai populare mașini din România încă din anii ’90, modelele din anii 2009, 2010 și 2016 fiind cele mai frecvent analizate pe carVertical.

Generațiile Volkswagen Passat B6 (2005-2010) și Passat B7 (2010-2015) sunt la mare căutare datorită abundenței de piese disponibile, confortului și „etichetei” de mașină adaptată atât condusului urban cât și extraurban.

Cu trecerea timpului, aceste mașini au început să aibă probleme și pe partea de caroserie, cu numeroase puncte predispuse coroziunii, mai ales în generația B6.

Generația B8 (2015-) pare a fi mai fiabilă, însă este dificil să tragem concluzii deoarece este o mașină relativ recent lansată pe piață.

Atenție la exemplarele de Volkswagen Passat de culoare bej/crem cu proveniență Germania deoarece acestea sunt adesea folosite drept mașini de taxi.

V-ar putea interesa și:

  1. Volkswagen Golf – 5,28% din total rapoarte verificate în 2020

VW Golf este hatchback-ul etalon pentru majoritatea clienților care își doresc o compactă încăpătoare și versatilă. O mare parte dintre rapoartele realizate sunt pentru mașini fabricate în perioada 2008-2010.

Volkswagen Golf V (2003-2010) a avut diverse probleme mai grave sau mai puțin grave, în funcție de motorizare și cutia de viteze aleasă.

Motoarele FSI aspirate tind să fie lipsite de putere și pot consuma ulei în cantități mari, în vreme ce 2.0 TDI a avut mai multe defecte cauzate de injectoare și altele.

Pe piața SH majoritare sunt 1.4 FSI, 1.6 FSI, 1.9 TDI împreună cu exemplarele mai rare TSI și 2.0 TDI.

VW Golf VI (2008-2013) este o compactă ergonomică și evoluată în comparație cu Golf VI deși împarte numeroase elemente cu acesta.

Problemele sale bine-cunoscute sunt la cutiile DSG, la distribuțiile pe lanț ale motoarelor TSI, cu precădere 1.2 TSI și durata de viață scurtă a lui 1.4 TSI 160 cp cu turbocompresor și compresor mecanic.

  1. Audi A4 – 4,43% din toate rapoartele verificate

Generațiile B7 și B8 ale lui Audi A4 sunt foarte populare și pe străzile din România, cel mai frecvent analizate fiind exemplarele din anii 2009, 2010 și 2013.

Audi A4 B7 este recunoscută în rândul pasionaților brandului ca fiind mai fiabilă decât succesoarea sa, A4 B8.

Problemele acestei generații sunt comune cu cele ale Golfului V împreună cu alte aspecte specifice, cum ar fi compresoarele de aer condiționat care pot ceda în timp.

Audi A4 B8 are o ofertă de motorizări mai redusă față de predecesorul său dar aduce un plus de modernitate întregii mașini.

  1. BMW Seria 3 – 4,27% din toate rapoartele verificate în 2020

Rapoartele cele mai numeroase au fost create pentru autovehicule fabricate în perioada 2005-2007.

Apărut în 1997 și retras în 2006 odată cu apariția lui E90, BMW Seria 3 E46 a fost gândit ca un sedan compact și elegant, scopul acestuia nefiind întrecerile ilegale sau drifturile.

Ca orice mașină mai veche de 10 ani, BMW E46 are după caz probleme cu rugina, consumul de ulei în cazul motoarelor pe benzină și diverse probleme pe partea de admisie și nu numai în cazul propulsoarelor Diesel.

Generația BMW E90 (2004-2013) tinde să fie mai „sobră”, o mașină mai matură, mai sigură și mai bine echipată.

Mașinile mai „accesibile”, mai ales cele căutate în țara noastră, sunt dotate cu motoare diesel de 2.0l, de preferință cod motor M47, fabricat între 2005 și 2007.

  1. BMW Seria 5 – 3,66% din toate rapoartele verificate în 2020

BMW Seria 5 F10 a apărut în 2009 ca succesor al modelului BMW E60, promițând un plus de confort, fiabilitate și modernitate. Exemplarele cele mai analizate sunt fabricate între 2010 și 2012.

Această generație există în diverse caroserii, sedanul este denumit F10, break-ul BMW F11 (Touring), varianta Gran Turismo BMW F07, existând și un BMW F18 fabricat pentru piața chineză, având ampatamentul mărit.

Există o varietate de motorizări atât diesel cât și pe benzină, inclusiv o variantă hibridă. În țara noastră sunt mai frecvente motorizările diesel datorită fiabilității și consumului.

V-ar putea interesa și:

Problemele comune ale acestei generații sunt în general suspensia pe puntea spate (dacă modelul ales este dotat cu perne de aer), suspensia adaptivă și lanțurile de distribuție în cazul modelelor 518d și 520d (motoarele diesel în 4 cilindri cod N47D20).

În concluzie, preferințele clienților de mașini second hand din România în 2020 au fost axate pe mașinile germane, în parte datorită confortului oferit și a imaginii dar și a prețurilor relativ mici de achiziție chiar dacă în unele cazuri întreținerea se poate dovedi nu tocmai ieftină.

Dacă sunteți interesați de unul dintre modelele descrise mai sus, economisiți bani și timp prețios efectuând înaintea cumpărării o verificare a seriei de șasiu.

În general, o mașină bine păstrată beneficiază de informații detaliate în raport în vreme ce un exemplar cu revizii sau reparații post-accident făcute în service-uri neautorizate va avea un raport mai sărac în amănunte. În acest caz „nicio informație nu este chiar o veste bună”.

Foto: Volkswagen

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram