Cele mai mari nouă mituri despre condusul cu Bolt

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
Bolt ridesharing transport alternativ

Publicat pe: 10 iun. 2022 / Colaborarea cu o companie de transport la cerere presupune flexibilitate în stabilirea programului de lucru şi câştiguri lunare peste medie, însă informaţiile care circulă în mediul online pot genera confuzie sau da naştere unor mituri care sunt departe de adevăr. Bolt a identificat aceste mituri şi le-a analizat veridicitatea.

Nouă mituri despre condusul cu Bolt

1. Şoferii nu sunt verificați și nu dețin contracte de muncă sau alte forme juridice de colaborare

Activitatea de colaborare cu șoferii parteneri are loc în baza Ordonanței de urgență 49/2019, referitoare la activitățile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto. Cadrul legislativ clarifică regimul legal de muncă și statutul operatorilor și șoferilor de transport alternativ.

Orice persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică deținătoare a autoturismului poate efectua transport alternativ în calitate de operator de transport, în baza autorizațiilor emise de instituțiile competente. Colaborarea dintre Bolt și șoferii parteneri are loc fie prin intermediul operatorilor de transport, fie direct cu șoferul partener, dacă acesta are o formă juridică (SRL/PFA) prin care poate desfășura această activitate.

Pentru a activa pe platforma Bolt, toți șoferii parteneri trebuie să obțină o serie de documente:

  • atestatul pentru conducătorii auto în regim de închiriere,
  • copia conformă aferentă flotei partenere,
  • ecusonul Bolt,
  • asigurarea RCA,
  • asigurarea pentru călători și bagaje,
  • cazierul judiciar,
  • talonul mașinii cu ITP-ul făcut la 6 luni,
  • cartea de identitate și permisul de conducere.

Toate aceste documente sunt verificate constant de echipa Bolt.

2. Ai nevoie de foarte multe documente pentru licență

Aşa stau lucrurile la prima vedere, însă, jumătate dintre documentele necesare sunt deja la dispoziţia persoanei respective: cartea de identitate, permisul de conducere, talonul maşinii şi asigurarea RCA. Dacă la acestea se adaugă şi selfie-ul necesar pentru poza de profil, atunci cinci din zece documente sunt acoperite.

Restul pot fi obţinute rapid, iar dacă viitorul şofer alege să colaboreze cu o flotă parteneră Bolt, atunci și aceasta poate ajuta. Bolt recomandă viitorilor şoferi parteneri să consulte ghidul complet pentru înregistrare.

3. Se obţin venituri foarte mici lucrând în transport la cerere

În prezent, şoferii Bolt parteneri obţin venituri de până la 10.000 de lei pe lună sau 2.900 de lei pe săptămână. Veniturile sunt brute (includ comisionul de 25% al companiei) și nu includ bonusurile constante pe care compania le oferă sau bacșișurile de la clienți.

4. Bolt folosește veniturile şoferilor parteneri pentru a acorda reduceri pasagerilor

De fiecare dată când pasagerii beneficiază de reduceri, Bolt suportă în totalitate discount-ul, iar veniturile şoferilor nu sunt deloc afectate. Aceştia primesc suma aferentă preţului întreg al cursei.

Comisionul Bolt este singura sursă de venit pentru companie. Nu se percepe nicio altă taxă, în afară de acesta. Nu doar reducerile pentru pasageri, ci și campaniile de marketing și bonusurile sunt acoperite de Bolt din venituri proprii, constituite în mare parte din perceperea comisionului de 25%.

5. Bolt reține din bacșișul șoferilor

Bacşişul nu este comisionat de Bolt şi revine în proporţie de 100% şoferilor parteneri. Însă, există situaţii în care o flotă parteneră comisionează acest tip de venit. Bolt recomandă ca şoferii parteneri să verifice acest aspect cu flotele de care aparțin.

6. Bolt face milioane de euro pe spatele șoferilor parteneri

Bolt și șoferii parteneri se află într-o relație de parteneriat, o colaborare în urma căreia ambele părți au de câștigat. Momentan însă, compania reinvestește aproape în totalitate veniturile obținute din comisionul de 25% aplicat la valoarea curselor.

Activitățile de marketing, bonusurile șoferilor și reducerile oferite pasagerilor, precum și întreaga activitate operațională și de dezvoltare a aplicației sunt finanțate din aceste venituri. Scopul Bolt este să ofere o metodă convenabilă de transport pentru pasageri, asigurându-le, în același timp, șoferilor parteneri cele mai bune venituri.

Compania are mereu în vedere cererile lor, le acordă constant bonusuri și actualizează prețurile pentru a păstra competitivitatea acestei activități.

7. Tarifele nu sunt calculate corect

Şoferul partener este plătit pentru fiecare kilometru și minut, din momentul preluării pasagerului, iar traseul este calculat automat, conform hărților interne. Doar raza pentru preluarea curselor este calculată „aerian” și poate fi aleasă de șoferul partener.

8. Bolt favorizează anumiţi şoferi atunci când atribuie curse în aplicaţie

Această informaţie nu este adevărată. Preţul dinamic este determinat de cerere şi ofertă, iar accesul în programul de colantare este acelaşi pentru toate flotele.

V-ar putea interesa și:

9. Bolt este o firmă din Rusia şi are acţionari ruşi

Bolt este o firmă din Estonia, cu activitate în România. Serviciile companiei nu sunt prezente în Rusia și nu există acționari ruși în companie. Compania a donat peste 5 milioane de euro în sprijinul Ucrainei, sumă transferată din veniturile obținute, nu generată prin taxarea suplimentară a șoferilor parteneri sau a pasagerilor.

Compania este prezentă în România, în peste 25 de orașe, cu serviciile de transport la cerere, de închiriere de trotinete electrice, de livrare de mâncare (Bolt Food), livrare de produse alimentare și nealimentare (Bolt Market) și cu divizia de software development, care deservește toate subsidiarele din Europa ale companiei.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare