Atribuirea locurilor de parcare de reședință în Sectorul 3

Autor: EVmarket Romania
Parcarea parcare de reședință city insurance rca online trotuare

Regula generală de atribuire a parcărilor de reședință libere în Sectorul 3 constă în atribuirea a câte unui loc de parcare pentru fiecare adresă de domiciliu/reședință/ sediu social sau punct de lucru.

Taxele pentru parcarea de reședință în București diferă în funcție de cele patru zone: A, B, C, D.

Tarife pe zone pentru parcarea de reședință din Sectorul 3 în 2024

  • cei care au domiciliul în Zona A vor plăti 683 de lei/an
  • în Zona B tariful va fi de 569 de lei/an
  • în Zona C prețul va crește la 455 de lei/an,
  • în Zona D tariful va fi de 341 de lei/an.

Condiții pentru a putea obține un loc de parcare de reședință în Sectorul 3:

  • În parcările de reședință se vor atribui locuri de parcare numai proprietarilor utilizatorilor de autoturisme. Deținerea unui
    autoturism în proprietate sau în folosință este condiție obligatorie pentru a participa la procedura de licitație/atribuire a locurilor de parcare din parcările de reședință.
  • Persoanele fizice solicitante a locurilor de parcare trebuie să aibă domiciliul/ reședința, dovedite cu documente (B.I./C.I.), în imobilele care au arondate locurile de parcare care sunt solicitate.
  • Pentru persoanele juridice solicitante trebuie să facă dovada că au sediul social sau punctul de lucru stabilit pe raza Sectorului 3 al Municipiului București.
  • Locul de parcare pentru care s-a depus solicitare să nu fie într-o baterie de parcări situată la mai mult de 30 m față de limita blocului, declarat în cerere, la care își are adresa de domiciliu/reședința solicitantul.

Modalitatea de atribuire a locurilor de parcare:

a) În cazul în care numărul de solicitări este mai mic sau egal decât numărul de locuri de parcare libere care se pot atribui, atunci atribuirea se va face în mod direct solicitanților, în baza cererilor depuse de aceștia.
b) În situaţiile în care numărul de solicitări este mai mare decât numărul de locuri de parcare libere care se pot atribui, amenajate în parcarea de reședință sau când unul sau mai multe locuri sunt solicitate expres de mai mulţi locatari, atribuirea se va face prin licitaţie publică.
c) În situația în care două persoane dețin autorizații de parcare în aceeași baterie și doresc să facă schimb între locurile de parcare deținute, acestea pot face acest schimb în baza unui acord scris și semnat de ambele părți, transmis către direcția de
specialitate în vederea operării în baza de date a schimbului și emiterii noilor autorizații.

Procedura de atribuire a locurilor de parcare de reședință

Cererile de atribuire a locurilor de parcare pot fi depuse începând cu prima zi lucrătoare a anului în curs.

Cererile având ca obiect atribuirea locului de parcare, vor fi depuse la Registratura sediului central al Primăriei Sectorului 3, sau online și vor fi însoțite de următoarele documente:

Persoane fizice
1. Cerere;
2. Copie B.I./C.I;
3. Documente privind domiciliul/ reşedinţă;
4. Copie după certificatul de înmatriculare a autovehiculului în proprietatea sa sau în
folosinţă , copie după cartea de identitate a maşinii;
5. Dovada deţinerii poliţei de asigurare tip RCA şi ITP valabil;
6. Documente privind dreptul de folosinţă (utilizare) a autovehiculului, contract de
leasing, contract de comodat;
7. Certificat de încadrare în grupă de handicap locomotor, dacă este cazul.

10 mașini electrice cu autonomie reală peste 450 km

Persoane juridice (pot depune numai în etapa II)
1. Cerere;
2. Act de proprietate, contract de închiriere imobil, după caz;
3. Certificat emis de Registrul Comerțului care să ateste că societatea nu este radiată din
evidențe, nu mai vechi de 30 zile la data licitației;
4. Copie după certificatul de înmatriculare a autovehiculului deținut în proprietate sau
folosință;
5. Dovada deţinerii poliţei de asigurare tip RCA şi ITP valabil;

Atribuirea locurilor de parcare prin licitație publică cu strigare

Atribuirea locurilor de parcare prin repartizare, prin licitație publică cu strigare, se realizează doar în situațiile în care numărul de solicitări este mai mare decât numărul locurilor de parcare libere care se pot atribui, amenajate în parcarea de reședință sau când unul sau mai multe locuri sunt solicitate expres de mai mulți locatari.

Licitația publică va fi organizată în fiecare lună a anului în curs, la termenul stabilit de direcţia de specialitate, termen care va fi comunicat prin afişare pe site-ul Primăriei Sector 3 www.primarie3.ro, la avizierul entităţii, precum şi la avizierul Asociaţiilor de Proprietari pentru blocurile aferente bateriilor unde au fost identificate locuri libere .

Solicitanții participanți la licitația publică au obligația de a depune garanția de participare, în numerar la sediile DGITL Sector 3 sau online prin sistemul de plată www.ghiseul.ro până în ziua anterioară datei la care va avea loc licitația publică. Nedepunerea garanției se sancționează cu decăderea din dreptul de a participa la licitația respectivă.

Garanțiile de participare, se vor restitui participanților care nu au obținut la licitația publică locuri de parcare, în baza cererilor acestora, în termen de 5 zile de la data depunerii cererii.

Președintele Comisiei de atribuire va anunța prețul de pornire al licitației de la care începe strigarea, respectiv tariful de bază pentru parcările de reședință. Pasul de licitație se stabilește la valoarea de 10 lei. Participanții la licitație vor prezenta oferta de preț prin strigări succesive.

Parcarea pe trotuare în România este interzisă, dar permisă

Locul de parcare pentru care s-a depus solicitarea trebuie să nu fie într-o baterie de parcări situată la mai mult de 100 m față de limita blocului, declarat în cerere, la care își are adresa de domiciliu/reședință/sediu social sau punctul de lucru solicitantul.

Autorizatiile de parcare eliberate urmare atribuirii unui loc de parcare, dau dreptul titularului acestora să utilizeze locul de parcare, astfel:
– De luni până vineri de la ora 8.00 până la ora 18.00 pe locul respectiv poate parca orice persoană care tranzitează zona, în cazul în care locul de parcare este liber , maximum 15 minute, cu condiția de a afișa la loc vizibil un număr de telefon pentru a putea fi contactat.
– De luni până vineri de la ora 18.00 pana la ora 8.00, precum și sâmbăta și duminica locul de parcare aparține exclusiv celui care deține autorizația de parcare.

În cazul în care, posesorul autorizaţiei de parcare îşi găseşte locul de parcare ocupat şi nu găseşte un număr de telefon unde poate suna pentru a i se elibera locul, are dreptul să anunţe compartimentul responsabil cu ridicările auto pentru a i se elibera locul.

Utilizatorii locurilor de parcare de reședință au următoarele obligații:

  • Să aibă inspecția tehnică și RCA valabile;
  • Să elibereze locul de parcare de luni până vineri, în intervalul orar 10-14 pentru salubrizarea mecanizată, potrivit programului care se va afișa de către operatorul de salubritate, în caz contrar aplicându-se sancţiunile prevăzute în HCGMB nr. 124/2008;
  • Să mențină curățenia în locul de parcare atribuit;
  • Să nu întreprindă nici o acţiune cu scopul de a obţine venituri de la alţi utilizatori, ca urmare a folosirii locului de parcare atribuit;
  • Să nu blocheze intrarea și ieșirea celorlalte mașini din parcaj;
  • Să nu execute amenajări sau construcții neautorizate în parcare;
  • Să asigure eliberarea necondiţionată a locului de parcare în situaţia necesităţii efectuării unor lucrări edilitare care impun ocuparea temporară a acestuia sau în cazul în care locului de parcare respectiv i s-a atribuit altă dest inaţie;
  • Să nu ocupe în mod abuziv locul de parcare de reşedinţă, fără achitarea taxei aferente;
  • Să prezinte documentele justificative referitoare la dreptul de folosire a locului de parcare ocupat, persoanelor împuternicite conform legii să efectueze controlul;
  • În cazul în care intervin modificări în sensul că, utilizatorul își schimba autoturismul, sau în cazul în care se modifică trasarea parcajului de reședință, utilizatorul are obligația să solicite de îndată direcției de specialitate din cadrul Primăriei Sector 3, o nouă autorizație de parcare cu schimbările intervenite în termen de maxim 15 zile.

În parcajele de reședință sunt interzise:

  • blocarea accesului în parcaj;
  • efectuarea de lucrări de reparații și întreținere a autovehiculului în perimetrul parcajului;
  • amplasarea de dispozitive de menținere liberă a locurilor de parcare;
  • amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare;
  • ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit.