Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) propune un program național pentru o rețea de stații de încărcare electrice de tip fast charge, stații special dedicate pentru transportul în comun (taxi, car sharing, etc).
Propuneri APIA
De asemenea, APIA mai are câteva propuneri. Propunerea de construire a unei scheme de stat, cu scopul de a impulsiona achiziția de autoturisme electrice pentru taxiuri.
O altă propunere este o aplicație / mapare la nivel de România pentru sincronizarea celor 3 fluxuri principale analizate în amplasarea rețelei de stații de încărcare -> Flux de turism, Flux rutier și Flux energetic.
Ce-a de-a patra propunere se referă la înființarea unui comitet interministerial cu rol de implementare a politicilor UE în domeniul transporturilor.
O altă propunere este stabilirea unui sistem de bonusare suplimentara pentru achiziția autoturismelor produse din:
- Materiale reciclabile,
- Autoturisme cu grad de reciclare mare
- Fabrici cu nivel scăzut de emisii CO2
Piața de automobile electrice din România este în creștere
Automobilele “verzi” au performat, în anul 2022, achizițiile din această categorie s-au dublat (+122,7%) comparativ cu perioada similară a anului trecut. In acest context, este de remarcat creșterea importantă a autoturismelor 100% Electrice (+411,7%) şi a celor plug-in hybrid (+119,3%).
Ce orașe europene fac ca tranziția la o mașină electrică să merite. Stații la 500 de metri distanță și încărcări gratuite
Primele 5 cele mai vândute autoturisme 100% electrice din România sunt:
- Dacia Spring, cu 2.385 unități, model lansat în 2021, cu o creștere de 37 ori față de aceeaşi perioadă a anului precedent,
- Tesla Model 3, 279 unități, cu o creștere de 19 ori față de 2021,
- Hyundai Kona cu 233 unități, în creștere cu 356,9%,
- Volkswagen e-UP! cu 209 unități, în creștere cu 39,3%
- Renault Zoe cu 135 unități, în creștere cu 84,9%.
Autoturismele “electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plugin), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), ajung să dețină, după șase luni din 2022, o cotă de piață de 20,4%, care depăşeşte cu 5,9% si 3.460 unităţi cota deţinută de motoarele diesel.
„În primul semestru al anului curent continuă creșterea livrărilor în ceea ce privește autovehiculele “ electrificate “ total sau parțial, în raport cu celelalte tipuri de mașini care folosesc încă motoarele termice. Este un fenomen la care ne așteptam, ținând cont de facilitățile oferite de către autoritățile române – cu care APIA a purtat și poartă, în continuare, un dialog permanent – alături de tendințele manifestate la nivel global.
Pentru anul în curs, ca și pentru următorii ani, rămâne o provocare pentru industria de profil satisfacerea cererii în creștere pentru autovehicule non poluante împreună cu realizarea, de către factorii responsabili, a unei infrastructuri eficiente de încărcare a bateriilor, atât din punctul de vedere al timpilor de încărcare cât și al localizării acestora”, a declarat Mihai Ivanescu, vicepreședinte APIA.
V-ar putea interesa și:
- Tesla Roadster: specificații, prețuri, autonomie
- Acesta este BYD Seal, un concurent pentru Tesla Model 3
- Urban eVTOL prezintă mașina zburătoare electrică Leo
- Tehnologii care vor face automobilele electrice și mai bune
- LG Chem trece la baterii fără module
- TOP 10 cele mai vândute mașini electrice în Europa în 2022. Ce SUV-uri sunt pe listă
- ZipCharge prezintă o stație portabilă de încărcare a vehiculelor electrice
În ceea ce privește autoturismele Plug-in, top 5 modele este condus de Ford Kuga, cu 208 unități, +252,5%, urmată de Mercedes Benz GLE cu 143 unități, +138,3%, Hyundai Tucson cu 121 unități și o creștere de 611,8%, Renault Captur cu 119 unități, în creștere cu 11,2% și Mercedes Benz GLC cu 115 unități, în creștere cu 51,3%.
Autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc din top 3 Toyota Corolla cu 1.203 unități, în creștere cu 30,3% față de 2021, urmată de Toyota C-HR cu 987 unități și 14,2% creștere, apoi Toyota RAV4 cu 763 unități, în creștere cu 23,7%.