Achizițiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate sunt monitorizate intensiv de inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, care îi avertizează pe români să fie atenți de unde cumpără mașini de lux rulate.
În perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.
ANAF avertizează:
„Pentru prevenirea pierderii sumelor plătite de persoane fizice pentru achiziționarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania și Franța, prin intermediul platformelor de vânzare online, ANAF recomandă analizarea cu atenție a achizițiilor, care includ tranzacții cu firme interpuse din Bulgaria și Slovacia”, spun reprezentanți ai instituției.
Pe 16 martie, inspectorii DGAF au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state și 67 de platforme și trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad.
Astfel, au fost identificate și indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria.
Samsarii de mașini, obligați de ANAF să plătească TVA din anii „de glorie”
Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării și valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii și beneficiarii reali, cât și traseul transportului, iar transportatorii au fost înștiințați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală.
Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, din platformele de anunțuri online și din petiții sau sesizări.
V-ar putea interesa și:
- Samsarii de mașini, obligați să ducă personal mașinile la RAR
- De ce inspectorii ANAF verifică școlile de șoferi
- Mașini ANAF de vânzare la licitație cu prețuri chilipir în 2023
- Cum se obține cazierul fiscal online de la ANAF prin SPV
Românii au bugete din ce în ce mai mari pentru mașini, cumpără exemplare second-hand de peste 300.000 – 400.000 de euro, reiese dintr-o analiză realizată cu date de la DRPCIV. În perioada ianuarie-aprilie 2022 au fost înmatriculate pe piața românească aproape 500 de mașini de lux second-hand. Ceea ce înseamnă că în fiecare zi din 2022 câte patru mașini de lux rulate au ajuns în garajele românilor înstăriți. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt ultimul model, au până în trei ani vechime.