Amenzile rutiere nu cresc în 2023. Iată valoarea amenzilor

Autor: EVmarket Romania
amenzile rutiere prescriere amenzi contestarea amenzilor Unde se plătesc amenzile de circulație, puncte de penalizare

Amenzile rutiere nu cresc în 2023. Punctul de amendă rămâne în continuare la nivelul de 145 de lei pentru șoferii din România.

Prin Ordonanță de Urgență, punctul de amendă a fost plafonat în ultimii ani la valoarea din 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei. Conform Codului Rutier, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

V-ar putea interesa și:

Ce valoare au amenzile rutiere în 2023:

  • clasa I (2 sau 3 puncte): 290 – 435 lei,
  • clasa a II-a (4 sau 5 puncte): 580 – 725 lei,
  • clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte): 870 – 1.160 lei;
  • clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte): 1.305 – 2.900 lei;
  • clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte): 3.045 – 14.500 lei.

Manevrele de schimbare a direcției de mers fară respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancționate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amendă.

Pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendii, șoferul va fi sancționat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc se sancționează cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la 6 la 8 puncte-amendă.

V-ar putea interesa și:

Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amendă se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat sau atunci când șoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Șoferii prinși cu telefonul în mână la volan sau care sunt văzuți că scriu mesaje, transmit live, filmează vor primi amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, și 4 puncte de penalizare.

În cât timp se plătește amenda: termenul de plată al amenzilor la jumătate a crescut la 15 zile.

Va reamintim că în noul cod rutier au fost înăsprite sancțiunile pentru șoferii prinși cu telefonul în mână la volan. Aceleași amenzi vor primi și șoferii care sunt văzuți că scriu mesaje, transmit live, filmează. Aceste contravenții sunt sancționate cu amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (870 lei – 1.160 lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Foto: Facebook Poliția Română

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare