Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau mașini abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale prevede amenzi de 2.000 lei.
Noua lege pentru mașini abandonate
Niste mașini abandonate sunt considerate vehiculele aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale (nu are ITP sau asigurare RCA în vigoare, impozitul nu a fost plătit) pentru a circula pe drumurile publice.
„Dacă, în termen de 10 zile de la data comunicării somaţiei, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite sau nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1), vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului şi, în funcţie de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare, în condiţiile legii, sau predat unităţii de colectare şi valorificare a deşeurilor,” se arata in legea nr. 97 din 26 iunie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate.
Amenzi mașini abandonate
În cazul vehiculului abandonat, primarul, la propunerea agenţilor constatatori, îl somează pe proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia, prin poştă şi/sau curierat rapid, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de 5 zile de la primire să ridice vehiculul aflat în locul special amenajat în care a fost depozitat.
Refuzul proprietarului sau al deţinătorului legal al vehiculului de a se conforma somaţiei sau de a prelua vehiculul depozitat într-un loc special amenajat şi revendicat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Mii de mașini abandonate
În foarte multe orașe, mii de mașini abandonate ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea românilor.
De exemplu, doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități din varii motive. Și în Brașov, conform autorităților locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar în Galați, doar anul trecut, printr-un acord făcut între Poliția Locală și Primărie, au început să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public.