Adaptarea mașinilor vechi la mobilitatea electrică, o soluție?

Autor: Dan Vache
Adaptarea masinilor vechi in electrice

Adaptarea mașinilor clasice la mobilitatea electrică sau pe hidrogen ar putea fi cea mai rapidă soluție ca parcurile auto din Europa să devină mai „curate”. Tehnic, această conversie se face în câteva zile și costă mai puțin decât o mașină electrică nouă, însă omologarea durează câteva luni în mai multe țări europene, printre care și România. 

Adaptarea mașinilor clasice costă 15.000 euro

În România, sunt companii care îți pot transforma mașina pe combustibil într-o mașină electrică cu motor de Tesla Model S. Un kit electric costă 15.000 euro. Motoarele electrice provin din parcurile de dezmembrări din America.

V-ar putea interesa și:

Pe lângă Italia și Germania, primele două țări europene care au lansat „modernizarea” și unde aceste adaptări sunt acum autorizate, Franța a propus Uniunii Europene un decret pentru a reduce timpul de tranziție. Decretul permite vehiculelor modificate să aibă o serie omologată, fără să mai fie nevoie de obținerea acordului producătorului, scrie Le Monde.

Legea ar trebui să poată fi promulgată în martie 2020, iar primele vânzări de vehicule vechi transformate în electrice să aibă loc în mai sau iunie 2020. Francezii au găsit deja un termen pentru această operațiune, se numește „retrofit” – modernizare.

Retrofit – modernizarea

Decretul va permite transformarea rapidă în vehicule electrice a autoturismelor, autoutilitarelor și camioanelor mai vechi de 5 ani, precum și motocicletelor, mopedelor, mai vechi de 3 ani.

În prezent, în Franța, adaptarea mașinii pe combustibil în una electrică se face prin transmiterea, pentru fiecare mașină, a unei cereri specifice de aprobare care necesită autorizarea producătorului.

Pe piața europeană au apărut o serie de start-up-uri specializate în transformarea vehiculelor clasice în vehicule electrice, care au ca țintă conversia cu un preț mult mai mic decât cel al unei mașini electrice noi.

Adaptarea mașinilor vechi la mobilitatea electrică

„Adaptarea mașinilor vechi la mobilitatea electrică ar putea fi o soluție rapidă pentru modernizarea parcului auto existent, în așteptarea reînnoirii complete a vehiculelor verzi”, spune un reprezentant al unui start-up din Franța.

Potrivit unui raport IHS Markit, producția de vehicule cu baterie reîncărcabilă la priză (hibridă sau 100% electrică) va crește de 6 ori până în 2025, ajungând la 4 milioane de automobile. Această cifră va reprezenta 22% din producția totală a industriei auto europene, față de 4% în prezent.

V-ar putea interesa și:

Numărul de modele plug-in va crește la 176 în 2020, 214 modele în 2021 și 333 de modele în 2025.

Cea mai mare ofertă, în 2025 o vor avea:

  1. Grupul Volkswagen (47 de modele 100% electrice + 27 de modele hibrid plug-in),
  2. Grupul PSA (23 modele electrice + 14 plug-in hybrid),
  3. Toyota (12 modele electrice + 15 hibride),
  4. Daimler (16 modele electrice + 10 hibride),
  5. BMW (12 modele electrice + 14 hibride),
  6. Fiat Chrysler (8 modele electrice + 17 hibride),
  7. Renault-Nissan-Mitsubishi (13 modele electrice + 10 hibride).

În 2025, vehiculele 100% electrice ar trebui să reprezinte 2,4 milioane de autoturisme produse (13% din totalul continentului), iar cele hibrid plug-in circa 1,6 milioane de unități (9% din producția europeană).

Potrivit studiului, celelalte tehnologii cu emisii zero sau cu emisii reduse (mașini cu hidrogen, biogaz, GPL) nu vor depăși 1% din producție în 2025.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare