Cum obții un număr de înmatriculare VERDE pentru mașini electrice în România

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
număr de înmatriculare VERDE pentru mașini electrice

Posesorii de vehicule electrice înmatriculate în România pot să își schimbe plăcuțele de înmatriculare cu numere verzi. Primul număr de înmatriculare VERDE din România a fost emis pe 27 iunie 2022.

Ce sunt numerele verzi?

Numerele de înmatriculare cu caractere de culoare verde sunt destinate mașinilor pur electrice pentru ca acestea să se evidențieze în traficul rutier. Condiția de eligibilitate pentru această categorie de numere de înmatriculare este ca vehiculul să aibă zero emisii de dioxid de carbon (CO2).

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere.

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.

Număr de înmatriculare VERDE pentru mașini electrice

Numerele de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule.

Acte necesare dacă vrei să schimbi numărul de înmatriculare al mașinii

Eliberarea plăcilor cu număr de înmatriculare de culoare verde trebuie solicitată în mod expres (în caz contrar, plăcuțele eliberate vor avea literele și cifrele de culoare neagră).

Șoferii pot schimba numărul de înmatriculare al mașinii când doresc. Costul este de 40 lei.

Aceștia trebuie să facă o programare online în secțiunea pentru transcriere/duplicat certificat de înmatriculare/autorizație provizorie.

Acte necesare înlocuire numere clasice cu numere verzi:

  •  cartea de identitate,
  • plăcuțele de înmatriculare,
  • actul de identitate
  • dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare (40 de lei).

V-ar putea interesa și:

Contravaloarea plăcuțelor cu număr de înmatriculare este:

La solicitarea înmatriculării autovehiculelor cu zero emisii de CO2, transcrierii transmiterii dreptului de proprietate sau eliberării unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, plăcuțele cu număr de înmatriculare având literele și cifrele de culoare verde pot fi atribuite numai preferențial, la cerere.

  1. Cererea solicitantului;
  2. Cartea de identitate a vehiculului în original;
  3. Certificatul de înmatriculare în original (talonul);
  4. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  5. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) în termenul de valabilitate;
  6. Dovada de plată a contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi, după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinaţii preferenţiale a numărului de înmatriculare; Un set de numere de înmatriculare preferențiale costă 85 lei. Pentru a afla disponibilitatea numărului de înmatriculare dorit trebuie să faceți câteva încercări online, pe site-ul DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor).
  7. Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  8. În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;
  9. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul. Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului.

placute verzi numar verde

V-ar putea interesa și:

FOTO: MAI

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare