Statele UE trebuie să aibă stații electrice la fiecare 60 de km

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
heycharge statii

Pentru a ajuta UE să devină neutră din punct de vedere climatic, statele membre trebuie să aibă stații de încărcare mașini electrice la fiecare 60 de km și stații de alimentare cu hidrogen la fiecare 100 de km.

Parlamentul european și-a spus poziția cu privire la proiectele menite să stimuleze instalarea de stații electrice sau cu hidrogen pentru mașini, camioane, trenuri și avioane și să sprijine adoptarea de vehicule durabile.

Noile reguli fac parte din pachetul „Fit for 55 in 2030”, planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Mai multe stații de încărcare mașini electrice

Deputații au convenit să stabilească obiective obligatorii pentru implementarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Statele membre vor trebui să își prezinte planul până în 2024 cu privire la modul de realizare a acestuia.

Conform textului adoptat, până în 2026 ar trebui să existe cel puțin o stație de încărcare electrică pentru mașini la fiecare 60 km de-a lungul principalelor drumuri ale UE.

Aceeași cerință s-ar aplica și pentru camioane și autobuze, dar numai pentru rețelele centrale TEN-T și cu stații mai puternice. Vor exista unele scutiri pentru regiunile ultraperiferice, insule și drumuri cu foarte puțin trafic.

Deputații europeni sugerează, de asemenea, înființarea mai multor stații de alimentare cu hidrogen de-a lungul principalelor drumuri ale UE (la fiecare 100 km) și să o facă mai rapid, până în 2028.

V-ar putea interesa și:

Reîncărcare simplă

Stațiile alternative de alimentare ar trebui să fie accesibile tuturor mărcilor de vehicule, iar plata ar trebui să fie ușoară. Acestea ar trebui să afișeze prețul pe kWh sau pe kg (pentru hidrogen) și ar trebui să fie accesibil și comparabil.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca până în 2027 să fie înființat un punct de acces al UE pentru datele privind combustibilii alternativi, pentru a oferi informații despre disponibilitate, timpii de așteptare și prețuri la diferite stații din Europa.

Combustibili maritimi durabili

Deputații europeni și-au adoptat, de asemenea, poziția cu privire la proiectele de norme UE privind utilizarea combustibililor regenerabili și cu emisii scăzute de carbon în transportul maritim. Parlamentul dorește ca sectorul maritim să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) de la nave cu 2% în 2025, 20% în 2035 și 80% în 2050 față de nivelul din 2020.

Acest lucru s-ar aplica pentru navele cu un tonaj brut de peste 5000, în principiu responsabile pentru 90% din emisiile de CO2, pentru toată energia utilizată la bord în sau între porturile UE și pentru 50% din energia utilizată în călătoriile în care portul de plecare sau de sosire este în afara UE sau în regiunile sale ultraperiferice.

Deputații au stabilit, de asemenea, un obiectiv de 2% din utilizarea combustibililor din surse regenerabile și au obligat navele portacontainere și navele de pasageri să utilizeze alimentarea cu energie de pe uscat în timp ce se află la dană în principalele porturi ale UE începând cu 2030. Acest lucru ar reduce semnificativ poluarea aerului în porturi.

Pentru a asigura conformitatea, deputații sunt în favoarea introducerii de sancțiuni. Veniturile generate de acestea ar trebui să meargă către Fondul pentru ocean și să contribuie la decarbonizarea sectorului maritim, la eficiența energetică și la tehnologiile de propulsie cu emisii zero.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare