România va avea 8000 de stații electrice fără să fie conectate într-o rețea

Autor: Cristian Gubandru
masini electrice, statii stații de încărcare, stații electrice, statorul, durata de viață mașini electrice, cutie de viteze, china

Ministerul Dezvoltării are în jur de 8000 de proiecte de investiții prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) în mai multe localități din țară, care au fost condiționate, pentru a fi aprobate, de montarea de stații electrice. Din păcate, acestea vor fi independente și nu vor face parte dintr-o rețea.

În prezent, nu există un plan ca noile stații electrice montate, spre exemplu odată cu modernizarea unei școli dintr-o localitate, să fie interconectate pentru ca utilizatorii să afle dacă sunt ocupate sau nefuncționale.

„România se va trezi cu 8000 de stații de încărcare fără să fie conectate. În plus, acestea nu vor fi pe rețelele principale de circulație. Piața de vehicule electrice va fi frânată de lipsa infrastructurii adecvate. Numărul ridicat de firme care operează stații pentru mașini electrice, concentrarea acestora în orașe şi nu de-a lungul rutelor la nivel național afectează piața” a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte de onoare APIA.

Tăriceanu mai spune că de acum înainte orice proiect de infrastructură trebuie să vină și cu o componentă de încărcare pentru mașini electrice.

“Pe reţelele existente de autostrăzi şi pe cele în construcţie, trebuie gândite staţii care să fie conectate de la bun început, iar utilizatorul să poată ști dinainte dacă stația este sau nu ocupată”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Majoritatea firmelor care instalează stații electrice nu au aplicații pentru încărcare, iar unele nu au mașini electrice pentru a testa stațiile. Ar trebui ca firmele care nu dețin mașini electrice să nu poată participa la licitații pentru a monta stații electrice.

O stație care primește curent poate avea probleme de comunicare cu o mașină electrică și ar trebui testată după instalare.

Infrastructura de încărcare și facilitățile acordate pentru vehiculele electrice au un rol important în dimensionarea cererii de mașini electrice.

La nivel european, cetățenii sunt în mare parte de acord cu privire la motivele pentru care încă se pronunță împotriva achiziționării unei mașini electrice: pe primul loc este prețul, urmat de numărul de stații de încărcare.

Cu cât se realizează mai multe progrese în ceea ce privește infrastructura de încărcare, diversitatea modelelor, gama și prețul, cu atât devine mai atractivă trecerea la mobilitatea electrică.

Provocări

„Una din cele mai mari provocări în exploatare pentru menținerea funcționarii corecte a stațiilor este dată de multe ori de instabilitatea rețelelor electrice, fluctuațiile constante de tensiune și rețeaua electrică învechită sau capacitățile insuficiente de putere, în special în zonele urbane central”, spun managerii EVconnect, companie care instalează si comercializează stații electrice.

Pe termen lung, este de așteptat că numărul de puncte de încărcare să crească semnificativ și în administrația publică, în special datorită acordurilor semnate în cadrul programelor PNRR. Instituțiile publice ar urma să instaleze mii de stații de încărcare pe teritoriul României până în anul 2026.

V-ar putea interesa și:

Câte stații electrice sunt în România

România are peste 1500 de stații electrice, dintre care 58% sunt de 22 kW (AC), 40% între 22 kW – 150 kW (DC) și 2% peste 150 kW (ultrarapide).

Aproximativ 30% din infrastructura publică de încărcare se află în zona de retail (centre comerciale).

În București există peste 300 de stații de reîncărcare, dar numeroase zone din Capitală nu au acoperire sau au prea puține stații electrice.

V-ar putea interesa și:

Peste 60.000 de automobile electrice înmatriculate în România în 2024

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) se așteaptă ca în 2024 vânzările de mașini electrice pe piața auto din România să crească cu aproximativ 25% comparativ cu anul 2023. Dacă estimarea APIA se adeverește, la finalul anului 2024 vom avea pe șosele peste 60.000 de automobile electrice.

Managerii din industria auto consideră că, în 2024, înmatriculările de autoturisme electrice în România vor depăși 19.000 de unități BEV, față de 15.300 de mașini electrice în 2023.

Vânzările de maşini electrice noi vor ajunge la 50.000 de vehicule eco pe an în 2030.

Parcul auto din România a depășit 10 milioane de vehicule la finalul anului 2023, iar dintre acesta aproximativ 42.000 sunt vehicule electrice, potrivit DRPCIV (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări).

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn