Câte stații pentru mașini electrice sunt în România

Autor: EVmarket Romania
Statii de incarcare a încărca Altex

România are aproximativ 400 de stații de încărcare pentru mașini electrice, dintre care doar 25% permit încărcarea rapidă a bateriei, a declarat Gabriel Ioniță CEO Axionet, la The Green Energy Virtual Forum.

Infrastructura de stații de încărcare pentru mașini electrice este încă slab dezvoltată în România, însă aceasta crește într-un ritm destul de alert. La sfârșitul anului 2019, pe teritoriul țării noastre existau aproximativ 400 de stații de încărcare publice pentru mașini electrice, în creștere cu circa 30% comparativ cu situația de la sfârșitul lunii iunie a anului trecut.

Dintre cele 400 de stații, doar aproximativ 125 de stații permit încărcarea rapidă a bateriei cu peste 22 kW, echivalentul a numai 25% din numărul total.

În plus, doar 33% dintre stații, adică aproximativ 133 de stații de încărcare din România, au cel puțin două puncte de încărcare pentru a permite încărcarea simultană a mai multor mașini.

Conform Obsevatorului European privind combustibilii alternativi, în România există la momentul de față 379 de puncte de reîncărcare. În sensul Directivei 2014/94/UE, aproximativ 75% din punctele de reîncărcare disponibile sunt puncte de reîncărcare cu putere normală (<=22 de kilowați). Punctele de reîncărcare cu putere înaltă (>22 de kilowați) reprezintă sub 25%.

Dintre cele 200.000 de puncte de încărcare de la nivel european, doar 1 din 7 este pentru încărcare rapidă. Raportul notează că numărul de locuri unde îți poți încărca mașina a crescut de șase ori din 2014 încoace, dar atunci nivelul era extrem de scăzut. În 2030 ar trebui să existe 2,8 milioane de prize pentru ca acoperirea să fie cu adevărat bună, dar obiectivul nu este modest deloc (de 14 ori mai multe decât acum).

Staţiile de încărcare rapidă NEXT-E, pe o singură aplicaţie

Problemele locale identificate în ceea ce privește infrastructura de stații de încărcare:

  • Până acum aprox. 90% din stațiile instalate în România au fost investiția unor companii private. Foarte puține primării, foarte puține administații publice au început sau au instalat stații de încărcare pentru mașini electrice.
  • Identificarea locațiilor care pot susține necesarul de energie pe care îl presupune un punct de încărcare reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru implementarea unei stații de încărcare. Ar fi necesar un punct unic la nivel ANRE sau la fiecare distribuitor de energie de coordonare și transparență a acestor probleme.
  • Avizele și procedurile birocratice nu avansează în ritm normal, ceea ce ține pe loc anumite dezvoltări. Timpul necesar pentru a obține avizele și a trece prin toate procedurile variază între câteva luni și un an și jumătate în unele cazuri.
  • Finanțarea bancară este o problemă, având în vedere businessul care încă nu a atins un break-even și care este unul volatil. Este destul de dificil să obținem finanțări pentru stațiile de încărcare.
  • Programele de finanțare susținute de autorități se anunță cu mult timp înainte de a avea un ghid de implementare și de a fi funcționale și creează confuzie în piață.
  • Studiile de fezabilitate sunt destul de vechi și nu mai sunt în pas cu tehnologiile de încărcare actuale!
  • Partea de conectare la rețeaua de distribuție, lucrările de alimentare, spor de putere, punct trafo, foarte mari și nefinanțabile până acum!
  • Stațiile de încărcare implementate de autoritățile locale implementate cu tarif zero!

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FACEBOOK