Orașul Brașov va avea stații electrice pe stâlpii de iluminat public

Autor: EVmarket Romania
Masinile electrice vehicule Romania Black Week parcul auto cele mai ieftine mașini electrice, statii electrice stalpii de iluminat, Brasov

Orașul Brașov va testa o rețea de stații de încărcare a bateriilor autovehiculelor electrice montate pe stâlpii de iluminat public, soluție dezvoltată de startup-ul SimpleCharge, în cadrul proiectului european ”EV CHARGING FROM LAMPPOSTS”, cofinanțat de EIT Urban Mobility. Încărcările vor fi gratuite un timp.

Prin refolosirea infrastructurii existente, cum ar fi stâlpii de iluminat public, orașul Brașov poate extinde aria de acoperire a încărcării vehiculelor electrice fără a fi nevoie de proiecte de construcție costisitoare și perturbatoare.

EIT Urban Mobility – organismul abilitat la nivelul Comisiei Europene în dezvoltarea și implementarea strategiilor în domeniul Mobilității Urbane în cadrul UE – a aprobat cofinanțarea proiectului cu codul 23089, depus în cadrul apelului de finanțare – Innovation Call, care vizează instalarea a 35 de stații de încărcare a vehiculelor electrice în orașe din România, Croația și Letonia, pentru sprijinirea orașelor în testarea soluției de încărcare propuse prin proiect și în consecință la dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.

În România, orașul ales pentru a monta stații electrice pe stâlpii de iluminat este municipiul Brașov, care s-a arătat interesat prin forurile specializate de participarea în acest proiect.

Pe termen scurt, proiectul pilot va aborda lipsa infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice pe stradă în zonele în care cererea și oferta nu sunt aliniate – zonele rezidențiale dense, cel mai frecvent lipsite de infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice ușor de utilizat.

V-ar putea interesa și:

Pe termen lung, implementarea stațiilor în orașe va contribui la reducerea emisiilor de gaze în Brașov și orașele partenere, promovând soluțiile de mobilitate cu emisii scăzute (impact economic), reducând poluarea fonică, ceea ce ar îmbunătăți în ansamblu mediul și calitatea vieții pentru cetățenii locali.

Consorțiul format din VEFRESH (ONG Letonia), Orasele Samobor și Osijek din Croația, SKODA AUTO (Mladá Boleslav, Cehia), societatea ICEBERG PLUS S.R.L. din Brașov şi „SimpleCharge” Letonia implementează proiectul pilot „EV CHARGING FROM LAMPPOSTS” nr. 23089, cofinanțat de Comisia Europeană prin intermediul European Institute of Technology Urban Mobility.

V-ar putea interesa și:

Primăria Brașov a obținut o finanțare nerambursabilă pentru instalarea a 80 de stații de reîncărcare a autoturismelor electrice. Municipalitatea are în derulare instalarea a 200 de stații, în diferite etape de implementare.

Primăria Brașov a demarat un program amplu de dezvoltare a unei rețele publice de stații de încărcare care va ajunge la aproximativ 250 de stații, amplasate atât în zonele intens circulate, cât și în interiorul cartierelor, cea mai mare parte fiind finanțate cu fonduri nerambursabile.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare