Germanii de la Sono Motors aduc pe piață o mașină electrică solară, care va costa 25.000 de euro

Autor: Cristian Gubandru
Sono Sion

Compania germană Sono Motors, cu sediul în Munchen, a primit 20.000 de rezervări pentru modelul electric solar Sono Sion. Producția mașinii electrice va fi făcută de Valmet Automotive în Finlanda, în 2023.

Cu un preț de pornire estimat la 25.000 de euro, Sono Sion ar putea deveni primul vehicul electric solar (Solar Electric Vehicle – SEV) pe care mulți oameni și-l vor putea permite. Modelul spațios va avea o autonomie de 305 km WLTP și se va putea încărca folosind puterea soarelui.

Sono Motors Sion

Persoanele care au rezervat modelul Sono Sion au plătit în jur de 2.000 de euro avans.  Sion a fost prezentat pentru prima dată sub formă de concept în 2020. Ca și în cazul altor mașini „alimentate cu energie solară”, precum Lightyear 0 și Squad Solar City Car, panourile solare de pe Sion completează de fapt sistemul tradițional de propulsie cu baterii.

Date tehnice Sono Sion

Sion are o baterie LFP de 54 kWh (lithium iron phosphate), care poate fi încărcată cu până la 75 kW cu un încărcător rapid – și oferă, de asemenea, încărcare bidirecțională.

Exteriorul modelului Sion are 456 de semi-celule solare integrate în elementele caroseriei. Sono estimează că acestea vor adăuga până la 31 km de autonomie pe zi, în funcție de vreme. Prin puterea soarelui între 112 km și 245 km de autonomie sunt adăugați săptămânal.

Acest lucru ajută șoferii de vehicule electrice solare să le încarce de 4 ori mai puțin decât cei care dețin un vehicul electric cu încărcare doar la priză.

Sono Motors Sion

Încărcare flexibilă

Pentru a încărca Sion la 80% (240 km autonomie), durează aproximativ 35 de minute la o stație de încărcare rapidă CCS 75kW. Sion poate fi reîncărcat și la orice stație publică de încărcare din Europa (Type 2 – 5 ore), prin priza obișnuită de acasă (12,5 ore) sau de la un alt Sion! Încărcătorul bidirecțional de la bordul vehiculului vă permite să împărtășiți puterea Sion-ului pentru a reîncărca alte vehicule electrice.

Prin intermediul unei prize obișnuite, Sion poate alimenta toate dispozitivele electronice cu până la 3,7 kW. Poate furniza și mai multă putere atunci când utilizați o priză Type 2, puteți alimenta alte mașini electrice cu până la 11 kW.

Aptera – mașina electrică solară care nu trebuie încărcată

Versiunea finală de producție a modelului Sion prezintă un exterior și un interior redus notabil față de conceptele anterioare, cu mai puține linii. Panourile solare și bateria alimentează un motor de 120 kW (160 CP) și 270 m. Mașina are o viteză maximă de 140 km/h. Până la 100 de km/h accelerează în 9 secunde.

Modelul cu formă de MPV are 4,47 metri lungime, 2,08 metri lățime și un portbagaj de 650 de litri. Garda la sol este de 165 cm.

Sono Motors își propune să producă 257.000 de vehicule pe an în decurs de șapte ani.

Sono Motors Sion

Sono Wallbox

Sion este mai mult decât o mașină. Are propriul sistem de stocare acasă. Un WallBox permite modelului Sion să devină o centrală energetică durabilă pentru casă. Ce este atât de special la asta? Poți să-ți aprovizionezi în mod autonom casa cu energie până la 5 zile la un preț semnificativ mai mic decât alți furnizori.

Mașina electrică solară Lightyear 0 este disponibilă pentru comenzi. Ce preț și autonomie are

Dar Sono nu lucrează doar la o mașînă alimentată cu energie solară: vrea și să folosească soarele pentru a ajuta autobuzele care sunt deja în circulație printr-un nou kit de autobuz solar. Este o soluție de modernizare pentru autobuzele de transport public de 12 metri care sunt utilizate în principal în Europa.

Sistemul permite ca subsistemele autobuzelor, cum ar fi încălzirea și ventilația, să fie alimentate parțial de energie solară, mai degrabă decât de motor, reducând consumul de combustibil și emisiile de CO2.

Sono estimează că un sistem de vârf de 1,4 kW care utilizează 8 metri pătrați de panouri solare ar putea economisi până la 1500 de litri de motorină pe autobuz pe an, ceea ce ar echivala cu o reducere de până la 4 tone de CO2.

Sursa: Sonomotors.com

Foto: Sono Motors GmbH

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn