Anvelope cu poliester realizate din sticle PET reciclate

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
anvelope, Continental Anvelope Timișoara,

Continental este primul producător de anvelope care va lansa producția în masă a fibrelor din poliester reciclat obținute din sticle de plastic PET în cadrul unui nou proces.

Noul material va fi utilizat inițial pentru dimensiunile anvelopelor de vară PremiumContact 6 și EcoContact 6 de la Continental, precum și pentru anvelopa AllSeasonContact. Acesta înlocuiește complet poliesterul convențional din carcasa anvelopelor selectate.

Un set de anvelope standard de autoturism folosește materialul de la aproximativ 40 de sticle PET reciclate.

În septembrie 2021, Continental a dezvăluit pentru prima oară tehnologia ContiRe.Tex dezvoltată cu mijloace interne. Aceasta folosește fibra de poliester, obținută din sticle PET reciclate fără etape chimice intermediare și nereciclate în niciun alt mod. Acest lucru face ca tehnologia să fie mult mai eficientă decât alte metode standard pentru procesarea sticlelor PET în fibre de poliester de înaltă performanță.

Sticlele utilizate pentru tehnologie provin exclusiv din regiuni în care bucla de reciclare nu este închisă. În cadrul unui proces special de reciclare, sticlele sunt sortate și curățate cu mijloace mecanice, după îndepărtarea dopurilor. După mărunțirea mecanică, PET-ul este procesat în granule, iar apoi sunt filate în fibră de poliester.

Michelin a lansat noile anvelope Pilot Sport 5 și Primacy 4+

„Folosim doar materiale de înaltă performanță în anvelopele noastre premium. Începând de acum, acestea vor include fibra de poliester din sticle PET, realizată printr-un proces de reciclare deosebit de eficient. Am adus tehnologia noastră inovatoare ContiRe.Tex în etapa de producție în doar opt luni. Sunt mândru de întreaga noastră echipă pentru această realizare remarcabilă,” spune Ferdinand Hoyos, care coordonează segmentul anvelopelor de schimb din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

Acesta adaugă: „Creștem în mod constant ponderea materialelor regenerabile și reciclate din anvelopele noastre. Cel târziu până în anul 2050, ne dorim să folosim exclusiv materiale sustenabile în producția anvelopelor noastre.”

Toate anvelopele cu tehnologia ContiRe.Tex produse în prezent pentru faza viitoare de lansare provin din fabrica de anvelope din Lousado, Portugalia. Anvelopele cu tehnologia ContiRe.Tex au o siglă specială pe flanc („Conține material reciclat”).

Fibra de poliester realizată din PET a fost utilizată de mult timp ca material în asamblarea de anvelope pentru autoturisme și camionete. Cordurile textile absorb forțele presiunii interne a anvelopei și se mențin stabile din punct de vedere dimensional, chiar și la încărcături și temperaturi ridicate.

V-ar putea interesa și:

Pentru a face anvelopele și mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie și mai ecologice în materie de producție, utilizare și capacitatea de reciclare, Continental cercetează intensiv materiale alternative pentru producția de anvelope.

În septembrie 2021, producătorul de anvelope a lansat Conti GreenConcept, folosind poliester din sticle de plastic reciclate în carcasă, în cadrul IAA MOBILITY. De asemenea, pentru cel de-al doilea sezon al seriei de curse Extreme E, cu vehicule integral electrice, care a luat startul în februarie 2022, Continental a dezvoltat o anvelopă care folosește ContiRe.Tex. În plus, vehiculele de asistență de la ediția din acest an a Tour de France vor fi și ele echipate cu anvelope ContiRe.Tex.

V-ar putea interesa și:

Continental oferă inițial PremiumContact 6, EcoContact 6 și AllSeasonContact cu tehnologia ContiRe.Tex, fiecare dintre acestea în cinci dimensiuni.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare