Cum se completează CORECT cu AdBlue

Autor: EVmarket Romania
882 afișări
aditiv adblue

Vehiculele echipate cu sistem AdBlue pot genera costuri semnificative de reparație în cazul defecțiunilor. Înlocuirea completă a sistemului AdBlue, care necesită și un nou calculator ECU, poate reprezenta o investiție considerabilă, de aproximativ 3000 de euro. Acest cost se aplică indiferent de marca autovehiculului, fie că este un model economic sau premium.

Senzorul de nivel AdBlue și pompa sunt integrate în rezervorul special, a cărui capacitate variază între 16 și 22 de litri, în funcție de modelul autovehiculului. Prin urmare, în cazul defectării oricărei dintre aceste componente, este necesară înlocuirea rezervorului. Costul estimativ al acestei operațiuni este de aproximativ 2.000 de euro. În cazul în care se optează pentru achiziționarea unui rezervor din dezmembrări, este necesară o resoftare a unității de control electronic (ECU) pentru a asigura compatibilitatea valorilor furnizate de pompă și senzor.

banner Petrom

Atenție la completarea cu AdBlue!

Nu completați rezervorul cu AdBlue după bunul plac, doar pentru a vă asigura că nu rămâneți fără. Supraîncărcarea rezervorului poate cauza probleme serioase, ducând la un bug în softul computerului ECU al mașinii.

Repararea, o operațiune costisitoare și incertă:

  • Singura soluție pentru a rezolva această problemă este de a apela la o reprezentanță auto.
  • Costul unei astfel de intervenții variază între 150 și 200 de euro.
  • Chiar și reprezentanța nu poate garanta succesul reparației.
  • În unele cazuri, mașina nu mai pornește după resoftare, ceea ce necesită înlocuirea computerului și a sistemului AdBlue. Această operațiune poate costa în jur de 3000 de euro.

Cum se completează CORECT cu AdBlue

  1. Completați cu AdBlue doar când primiți mesaj în bord că nivelul a scăzut. De ce? Ca să nu umpleți la refuz rezervorul de AdBlue. Unele mașini se strică din această cauză și necesită resoftare la reprezentanță.
  2. Cumpărați un bidon de 10 litri, este suficient pentru încă 8000-10000 de km. Rezervorul are minim 16 litri, dar nu știm câți litri mai sunt în el atunci când se aprinde în bord mesajul. Repet, trebuie să nu umpleți rezervorul. AdBlue se consumă mai repede dacă conduceți sportiv sau rulați cu mai mult de 130 de km/h pe autostradă. Are rolul de a reduce emisiile de oxizi de azot (NOx).
  3. Cumpărați AdBlue specific mașinii pe care o conduceți. Verificați în cartea mașinii. Nu puneți orice găsiți în benzinării. Dacă se strică sistemul de reducere a emisiilor NOx, mașina nu va mai porni și vă costă 3000 de euro.
  4. Lăsați contactul pus. Turnați încet pentru că senzorul de AdBlue este o membrană plutitoare, ca o meduză. Dacă turnați prea repede sau puneți de la pompă din benzinării riscați să distrugeți acest senzor. La reprezentanță, tariful unui bidon de 10 litri este la fel ca în magazinele online, însă în plus are o pâlnie specială ca să fie turnat încet. Oamenii din service fac completarea gratuit, așa că mai bine faceți completarea la un dealer de marcă. 10 litri costă circa 40 de euro.
  5. Este bine să lăsați contactul pus când turnați lichidul ca senzorul să înregistreze cantitatea. Altfel, unele mașini vor necesita un reset al nivelului de AdBlue. Această operațiune se face din meniul ceasurilor de bord dacă există funcția sau folosind o tabletă Launch.

Resetare AdBlue după ce rezervorul a fost umplut complet

AdBlue este o soluție apoasă de uree utilizată în vehiculele diesel cu sisteme de reducere catalitică selectivă (SCR) pentru a reduce emisiile de oxizi de azot (NOx). Este important să completați cu lichid doar atunci când primiți mesajul de avertizare în bord, pentru a evita supraîncărcarea rezervorului.

AdBlue este denumirea comercială sub care este cel mai cunoscut acest lichid, dar mai are și alte denumiri, cum ar fi:

  • DEF (Diesel Exhaust Fluid) – acesta este termenul tehnic folosit la nivel internațional.
  • Soluție de uree – aceasta este denumirea chimică, deoarece AdBlue este o soluție apoasă de uree.

Indiferent de denumire, AdBlue este un lichid incolor, netoxic și biodegradabil, folosit pentru a reduce emisiile de oxizi de azot (NOx) provenite de la motoarele diesel echipate cu sistem SCR (Selective Catalytic Reduction).

Pe diagnoze de regulă apare DEF sau SCR.