Poate părea ceva nesemnificativ să oprești mașina în timp ce aerul condiționat funcționează, dar dacă faci asta în mod repetat pot apărea următoarele probleme. Iată care sunt consecințele ne opririi aerului condiționat înainte de a opri motorul.
Pentru a preveni să nu ai probleme cu aerul condiționat din mașina ta, alege o temperatură nu prea rece când este foarte cald afara pentru a nu suprasolicita compresorul de aer condiționat. În plus, nu uita să oprești aerul condiționat cu câteva minute înainte de a opri motorul mașinii.
De ce nu e bine să oprești mașina cu aerul condiționat pornit?
Pentru că apare excesul de umiditate în circuitele interne ale aerului condiționat.
Compresorul de aer condiționat este un element care consumă multă energie. Astfel, dacă este lăsat pornit, când se pune contactul data viitoare, bateria va trebui să preia efortul demarorului și al compresorului în același timp. Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, durata de viață a bateriei se va scurta semnificativ.
Aceasta nu este singura problemă. Umiditatea acumulată în interiorul circuitului poate deteriora, de asemenea, circuitele.
În plus, acest condens favorizează apariția mucegaiului și a bacteriilor, generând astfel mirosuri neplăcute în interior și punând chiar în pericol sănătatea ocupanților.
Lăsarea acestuia pornit poate provoca o supraîncărcare a sistemului electric, care ar implica reparații costisitoare.
Parbriz ciobit, crăpat, fisurat? Iată cum se repară
Prin urmare, opriți aerul condiționat cu câteva minute înainte de a opri motorul vehiculului, astfel încât conductele acestuia să se usuce corespunzător. În plus, se recomandă întreținerea acestui sistem: înlocuiți filtrul de habitaclu la fiecare 20.000 km sau la doi ani; reîncărcați cu freon sau curățați bine circuitul.
Este posibil ca o utilizare frecventă a aerului condiționat cu motorul oprit să accelereze ușor uzura compresorului. Dacă bateria mașinii este foarte veche și are deja probleme, o sarcină suplimentară precum aerul condiționat ar putea îngreuna pornirea motorului.
Costul unei încărcări cu freon poate varia în funcție de mai mulți factori:
- Tipul de vehicul: Autoturismele mici, de obicei, au nevoie de mai puțin freon decât cele mai mari.
- Tipul de freon: Există diferite tipuri de freon, iar prețul lor poate varia. Cel mai des întâlnit este R134a, dar există și variante mai noi și mai ecologice, precum R1234yf.
- Cantitatea de freon necesară: Dacă sistemul are o scurgere, va fi nevoie de mai mult freon pentru a-l umple.
- Manopera: Costul muncii tehnicianului este inclus în preț și poate varia în funcție de regiune și de service-ul auto.
- Servicii suplimentare: Unele service-uri oferă pachete care includ atât încărcarea cu freon, cât și alte servicii, cum ar fi verificarea sistemului sau igienizarea.
Tarife încărcări cu freon pentru aerul condiționat auto
Preț încărcare cu freon ecologic R1234YF: 200-230 de lei/ 600 de grame de freon.
Serviciul include procesele de curățare/vacumare și completare freon (în limita a 600 de grame). Pentru autoturismele care depășesc 600 de grame de freon, prețul pentru freonul suplimentar este de 20 de lei/100 grame. Operațiunea de vacumare durează aproximativ 40 de minute
- Înlocuire termostat – 120 lei Autoturism / 150 lei SUV – Cargo
- Înlocuire compresor AC – 150 lei Autoturism / 300 lei SUV – Cargo
Ce este R1234yf?
R1234yf este un agent frigorific sintetic HFO, dezvoltat în comun de DuPont și Honeywell ca succesor al refrigerantului R134a pentru instalațiile de climatizare pentru automobile.
Igienizare cu Ozon pentru sistemul de aer condiționat
Serviciul de igienizare este necesar atunci când dorim să scăpăm de impuritățile acumulate de-a lungul timpului în vehicul, în urma folosirii aerului condiționat, dar și pentru a elimina mirosurile neplăcute.
Ce este ozonul
Ozonul este un puternic antibacterian folosit pentru a igieniza interiorul vehiculului, fiind de 3000 de ori mai puternic decât clorul, astfel încât acționează mult mai agresiv împotriva bacteriilor, lăsând zona complet curată și sterilizată
Serviciul de igienizare utilizează ozonul care elimină mirosurile neplăcute, fungii, bacteriile și virusurile. Prețul este de 50-60 de lei.